Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in de Jean Joseph Crocqlaan in Laken

| Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) in de Jean Joseph Crocqlaan in Laken.

Intensive care voor kinderen: Fabiolaziekenhuis sluit tot vijf bedden

SD
© BRUZZ
19/12/2022

RSV, griep, bronchiolitis en misschien ook nog wel corona. Alle ziektegolven komen momenteel samen en dat zorgt voor volle bedden op de intensieve zorgen op de pediatrie. In het UZ Brussel zijn de zes bedden op intensieve zorgen van de kinderafdeling vol en in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola worden bedden zelfs 'gesloten' door een personeelstekort.

De zes bedden op de afdeling intensieve zorgen van de pediatrie zijn volzet, bevestigt Gerlant van Berlaer, kinderarts van het UZ Brussel, die de cijfers enigszins nuanceert: “Er zijn momenteel golven van allerlei ziekten aan de gang zoals RSV, maar dat maken we elk jaar mee. Sommigen zeggen dat dit uitzonderlijk is, maar als je de cijfers van Sciensano bekijkt, zie je dat dit niet anders is dan andere jaren voor corona.”

“Er zijn wel opvallend meer longontstekingen, maar elk jaar heb je wel iets dat de kop opsteekt. Misschien zijn we nu, na corona, gevoeliger aan plaatsgebrek geworden," klinkt het verder. “Maar we merken wel dat de aanvragen voor transport opeens van verder komen. Onlangs moesten we een kind in Libramont (provincie Luxemburg, red.) gaan halen,” aldus Van Berlaer.

In ons land zijn er namelijk maar een tiental ziekenhuizen die intensieve zorgen voor kinderen aanbieden, wat neerkomt op minder dan honderd bedden. “Maar we zorgen er natuurlijk altijd voor dat elk kind een plaats krijgt. Voorlopig lukt dat ook.”

De volle bedden zijn voorlopig dus geen reden tot bezorgdheid. “Zolang er geen overrompeling is op de volwassenafdeling van intensieve zorgen, zoals we hebben gekend bij corona, woedt de brand niet.”

Verplegers

Anderzijds komen de ziekenhuizen wel verplegend personeel te kort, zegt Van Berlaer. “Het aantal beschikbare verpleegkundigen is namelijk gekrompen,” klinkt het. Hoewel er hier en daar een zieke uitvalt, is het ziekteverzuim niet het grootste probleem. Het gaat om een groter, structureler probleem.

Dat is ook waarom de vakbonden van de non-profitsector vandaag actie hebben gevoerd. De overgrote meerderheid van die sector, waartoe ook de ziekenhuissector behoort, vindt dat de werkdruk en het personeelstekort een groot probleem is, aldus ACV Puls.

Wettelijk is er één speciaal opgeleide verpleger nodig per drie kinderen op intensieve zorgen. “Maar als die kinderen allemaal op beademing liggen, heb je er eigenlijk meer nodig,” zegt Van Berlaer. “We hebben geen overschot, als één iemand ziek valt, komt het hele systeem op losse schroeven te staan.”

Uittocht

In het kinderziekenhuis Fabiola zijn intussen 2 tot 5 van de 17 bedden op intensieve zorgen niet beschikbaar door personeelstekort. Dokter Dominique Biarent, hoofd van de intensieve zorgen van het kinderziekenhuis Koningin Fabiola, kan niet meteen de vinger op de wonde leggen, maar er liggen waarschijnlijk meerdere problemen aan de oorzaak. “Sinds corona is er in heel België een uittocht van verpleegkundigen.”

Toch is het 'sluiten' van bedden op intensieve zorgen niet uitzonderlijk, legt Biarent uit. “We hebben altijd periodes die moeilijker zijn. Verpleegkundigen zijn vaak jonge vrouwen en we hebben dan ook vaak te maken met verschillende zwangerschapsverloven die samenvallen. Dat brengt de teams in moeilijkheden en dan gebeurt het wel eens dat we bedden moeten sluiten, maar vijf bedden is wel veel."

Biarent benadrukt dat er steeds een bed wordt gevonden voor zieke kinderen. Als het niet in het Fabiolaziekenhuis is, dan elders. “Te veel kinderen waar er te weinig personeel is, brengt hen in gevaar, daarom gebeurt het dat een kind naar een verder gelegen ziekenhuis gebracht wordt. Maar we staan constant in contact met andere ziekenhuizen om te bekijken waar er plaats is, waar we hen kunnen opnemen en de veiligheid kunnen garanderen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni