Er is een Belgische patiënt van 39 jaar oud overleden na toediening van het Johnson & Johnson-vaccin. Voorlopig zal niemand meer onder de 41 jaar ingeënt worden met het Amerikaanse vaccin. Voor de Brusselse daklozen wordt wel een uitzondering gemaakt. "Voor hen is de kans dat het slecht afloopt na een besmetting met het coronavirus veel groter. Daarom blijven we voor de vaccinatie van deze bevolkingsgroep gebruikmaken van het J&J-vaccin, ook onder de 41 jaar," zegt Fatima Boudjaoui van de GGC.
Johnson & Johnson-vaccin enkel voor 41-plussers
Dat melden de ministers van Volksgezondheid woensdag.
Het gaat om een vrouw die via haar buitenlandse werkgever werd gevaccineerd, dus buiten de Belgische vaccinatiecampagne om. De vrouw had na haar vaccinatie te maken met ernstige nevenwerkingen (trombose en verlaagde bloedplaatjes) en overleed in een Belgisch ziekenhuis.
Er wordt nu aan het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) gevraagd om het mogelijke verband tussen het vaccin en het overlijden te evalueren en om een gedetailleerde risicoanalyse op basis van leeftijd te maken. Ons land vraagt ook of er in andere landen melding is gemaakt van soortgelijke incidenten.
Wel nog Johson & Johnson voor daklozen
België beslist in afwachting van het advies alvast om het Johnson & Johnson-vaccin voorlopig niet in te zetten voor mensen onder de 41 jaar. In Brussel wordt het vaccin van het Amerikaanse farmabedrijf gebruikt door mobiele teams, die mensen inenten die niet goed meer op de been zijn.
Ook daklozen worden ermee gevaccineerd. Voor deze risicogroep gaan de inentingen met het J&J-vaccin wel gewoon door. "De kans dat het voor deze mensen slecht afloopt wanneer ze besmet geraken met het coronavirus ligt een pak hoger. Daarom is er beslist om voor deze bevolkingsgroep te blijven vaccineren met J&J," legt Fatima Boudjaoui van de GGC uit.
"Doordat dit vaccin slechts eenmaal moet worden ingespoten, lopen we ook geen risico dat daklozen niet meer komen opdagen voor een tweede dosis. En dat geeft J&J voor deze specifieke situatie toch wel een aanzienlijk voordeel in vergelijking met de andere fabrikanten," aldus Boudjaoui nog.
Afwachten wat impact zal zijn
Het is afwachten wat de concrete impact van deze beslissing zal zijn op de vaccinatiecampagne. Volgens de ministers is de impact 'op korte termijn zeer beperkt'. Er wordt daarom in de eerste plaats gekeken naar de vaccins van Pfizer en Moderna om vanaf juni de groep van -40-jarigen te vaccineren.
Het nieuws komt in ieder geval bovenop de aanhoudende onduidelijkheid over de leveringen van Johnson & Johnson. Ons land heeft in totaal zowat 1,4 miljoen vaccins bij Johnson & Johnson besteld, maar daarvan zijn er nog maar 143.000 geleverd.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , johnson & johnson , leeftijdsgrens johnson & johnson