De vaccinatiegraad bij Brusselse ouderen blijft stijgen. 80 procent van de Brusselse 85-plussers kreeg minstens een eerste vaccin, en ook de 75-plussers zullen die drempel weldra bereiken. In de groep van 65-plussers moet nog vijf procent overtuigd worden om dezelfde vaccinatiegraad te bereiken. “We schuiven stilaan op richting de drempel van 80 procent,” aldus hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven.
80 procent van Brusselse 85-plussers kreeg minstens eerste vaccindosis
Goed nieuws over de vaccinatiegraad bij Brusselse ouderen, liet hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie Inge Neven dinsdag tijdens de wekelijkse persconferentie weten. 80 procent van de Brusselse 85-plussers kreeg inmiddels een eerste vaccin. Voor de groep 75-plussers bleek maandag uit de cijfers van Sciensano dat reeds 78 procent een eerste dosis kreeg.
Van de 65-plussers moet nog vijf procent overtuigd worden om de drempel van 80 procent te halen. “In drie weken tijd steeg de vaccinatiegraad in die groep met zes procent,” aldus Neven. “We schuiven dus stilaan op in de richting van die 80 procent.” Om de geplande versoepelingen door te kunnen voeren, moet op 9 juni immers zeker 80 procent van de risicopatiënten al minstens twee weken eerder een eerste vaccindosis hebben gekregen.
Volgende week verwacht het Brussels gewest bovendien een grote levering van Pfizer-vaccins. “De week vanaf 31 mei wordt een week waarin veel eerste dosissen gezet zullen worden,” aldus Neven. “In totaal zullen er 68.500 vaccins worden gezet. Door onder andere acties van onze mobiele teams verwachten we dus een mooie stijging in het aantal gevaccineerden.”
30.000 telefoontjes
Enkele van die acties vonden op 6 en 20 mei plaats in Sint-Joost-ten-Node en Sint-Jans-Molenbeek. In samenwerking met de GGC werden lokale vaccinatiepunten opgesteld om mensen te bereiken die anders niet de stap zetten om naar een vaccinatiecentrum te gaan. “Tijdens die dagen werden in totaal 300 vaccins gezet,” klinkt het. Wellicht zal een gelijkaardige actie volgende week plaatsvinden in Sint-Gillis.
"Als de J&J-vaccins niet geleverd worden, kan dat vooral een impact hebben op de moeilijkst bereikbare groepen"
Dat niet iedereen even makkelijk naar een vaccinatiecentrum trekt, tonen ook de cijfers van de callcenters aan. “Wekelijks ontvangen onze callcenters zo’n 30.000 telefoontjes met betrekking tot een vaccinatie,” aldus Neven. “De helft daarvan is voor een afspraak voor vaccinatie te maken: dat zijn allemaal mensen die hun afspraak niet online maken. Deze cijfers tonen nogmaals de digitale kloof aan.”
Achterblijven vaccins
Indien de levering van de Johnson & Johnson-vaccins achterblijft, kunnen die moeilijker bereikbare groepen bovendien nogmaals getroffen worden. In heel het land heerst stilaan ongerustheid over de vertragingen bij de J&J-vaccins. In Brussel worden die vooral gebruikt door de mobiele teams die vooral minder mobiele mensen, daklozen en transitmigranten vaccineren.
“Zoals iedereen bekijken we de situatie met veel ongeduld,” zegt Neven. “Als de J&J-vaccins niet geleverd worden, zal dat inderdaad vooral een impact hebben op de moeilijkst bereikbare groepen. Daarom proberen we de J&J-vaccins op dit moment vooral te bewaren voor deze mensen. Maar we hopen dat die vaccins snel zullen komen.”
In de tien Brusselse vaccinatiecentra worden deze week 60.000 vaccins toegediend. Die zijn onderverdeeld in 14.000 eerste dosissen en maar liefst 46.000 tweede dosissen. In het Brussels gewest kunnen momenteel alle personen geboren in 1980 of vroeger zich inschrijven voor vaccinatie via Bruvax. Personen geboren in 1985 of vroeger kunnen zich op de wachtlijst zetten.
Het aantal Brusselaars besmet met de Indische variant ligt nu op zestien. Het blijken vooral alleenstaande gevallen te zijn.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , vaccinatiegraad , Inge Neven , 80 procent , johnson & johnson , mobiele teams