Coronacrisismanager Inge Neven

| Coronacrisismanager Inge Neven.

Nog 197.000 Brusselaars tegen midden juli te vaccineren: ‘Vaccins zijn er’

Eva Christiaens
© BRUZZ
21/06/2021
Updated: 21/06/2021 15.00u

Om tegen half juli een vaccinatiegraad van 70 procent te behalen, moet Brussel nog ongeveer 197.000 volwassenen een eerste prik geven. Dat zijn er meer dan 65.000 per week. Een vaccinatiegraad van 70 procent zou betekenen dat Brussel een voldoende hoge groepsimmuniteit heeft om het coronavirus onder controle te houden. De GGC wil nu vooral de jongeren overtuigen om hun prik te komen halen.

Voor deze week zijn er 89.000 vaccinaties voorzien in Brussel, waarvan 64.500 eerste dosissen. Tot nu toe zijn er wekelijks nog nooit zoveel prikken gezet, maar de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) maakt zich sterk dat het voortaan wel kan. Nieuwe leveringen van zowel Pfizer/BioNTech als AstraZeneca maken het mogelijk om de Brusselse stock af te bouwen. De tweede prikken blijven dan nog altijd verzekerd. Bovendien lopen de onderhandelingen met de andere gewesten voort: er is alvast beslist om 23.000 dosissen uit Vlaanderen en Wallonië te recupereren voor de vaccinatie van de Europese ambtenaren. Die vaccins kwamen tot nu toe alleen uit de Brusselse stock. “Wij hopen die dosissen zeker tegen midden juli te ontvangen”, zei coronacrisismanager Inge Neven van de GGC maandag. In totaal vraagt Brussel tot 130.000 dosissen terug van de andere gewesten voor de inentingen van niet-Brusselaars. Daarvan zijn er op dit moment 6.000 teruggegeven, aldus Neven vrijdag aan BRUZZ.

Vorige week zijn er in Brussel in totaal 71.179 prikken gezet. Dat zijn er minder dan de voorziene 74.000. Voor deze week zijn dus 89.000 slots opengezet. Inge Neven kon nog niet bevestigen hoeveel afspraken daarvan zijn ingevuld. Ze zei wel dat 40.000 van de 200.000 18-plussers die vrijdag een uitnodiging ontvingen, het voorbije weekend al een afspraak maakten. Er zijn ook 15.000 mensen verder geholpen via de wachtlijst.

Volgende week moet dat aantal nog verder omhoog naar 96.000 prikken. Daarvan zullen er 74.500 eerste dosissen zijn. “De vaccins zijn er, de capaciteit in de vaccinatiecentra ook”, aldus Neven over de versnelling. “Het is nu het moment om je in te schrijven voor de vaccinatie.” Dat kan via het afsprakenplatform Bruvax of via het callcenter op het nummer 02 214 19 19.

Varianten

Now or never”, noemt de GGC het zelfs, aangezien de vaccinatiecapaciteit nu op z’n hoogst is. Op dit moment zijn er tien vaccinatiecentra in heel Brussel, aangevuld met vier pop-up vaccinatie-antennes in de gemeenten. Morgen komt daar nog een vijfde vaccinatiepost bij in Etterbeek. Daarnaast blijven de mobiele teams rondrijden om daklozen, sans-papiers, sekswerkers en bedlegerige mensen te vaccineren. Vanaf september zullen enkele van die vaccinatiecentra wellicht moeten sluiten, omdat er weer sport- of cultuuractiviteiten in zullen hervatten. “We werken nog aan een gefaseerd uitstapplan”, zei Neven daarover, “maar er zullen zeker nog vaccinatiecentra stand-by blijven.”

Neven benadrukte dat een vaccinatie nuttig blijft voor jongeren. “Ook jonge mensen kunnen ernstige longaandoeningen krijgen van het virus”, zei ze. Bovendien zorgt elke gevaccineerde jongere ervoor dat de totale vaccinatiegraad in Brussel stijgt. Hoe meer Brusselaars gevaccineerd zijn, hoe beter we met z’n allen beschermd zijn. Het virus kan dan namelijk minder circuleren."

"De grootste winst is te boeken bij de jongeren"

Inge Neven, GGC

Coronacrisimanager Inge Neven

Met de zomervakantie in aantocht neemt overigens het risico op buitenlandse varianten van het coronavirus toe. Op dit moment is al 12 procent van de coronagevallen in ons land, dus ook in Brussel, te wijten aan de deltavariant (vroeger de Indiase variant genoemd, red.). Die deltavariant zorgt momenteel in het Verenigd Koninkrijk voor een nieuwe golf van besmettingen. “Een volledige vaccinatie beschermt ook tegen de deltavariant”, zei Inge Neven. “Het is dus belangrijk dat mensen hun tweede prik komen halen. We willen absoluut een vierde golf vermijden.”

Gevraagd of de doelstelling van 70 procent vaccinatiegraad tegen midden juli haalbaar is, zei Neven van wel. “Het komt erop aan om de jongeren te overtuigen, motiveren en te bereiken”, zei ze. Dat gebeurt onder andere met nocturnes waar jongeren zonder afspraak naartoe kunnen, zoals komende donderdag in het vaccinatiecentrum van Anderlecht. Er wordt ook nagedacht over de optie om het vaccin van Johnson & Johnson, waar maar één prik voor nodig is, open te stellen voor jongeren die dat wensen. Zo gebeurt het al in Vlaanderen. “De discussies zijn lopende, dus het zou kunnen dat we dat de komende dagen mogelijk maken”, aldus Neven.

Op dit moment bedraagt de vaccinatiegraad in Brussel 49 procent bij de volwassenen. De stijging is de laatste weken het hoogst bij de lagere leeftijdscategorieën. Bij de 75- en 85-plussers blijft de vaccinatiegraad nog maar langzaam aangroeien tot net rond de 80 procent. “De grootste winst is te boeken bij de jongeren”, besloot Neven.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel was geschreven dat Brussel nog 230.000 volwassenen een eerste prik moest geven tegen midden juli, om de beoogde vaccinatiegraad 70 procent te behalen. Dat cijfer was genoemd tijdens de persconferentie van maandagochtend. Later op de dag heeft de GGC dat aantal gecorrigeerd naar 197.000.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatie , inschrijving vaccinatie , Inge Neven , vaccinatiecampagne

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni