Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) wil dat Vlaanderen en Wallonië 120.000 vaccins ophoesten als compensatie voor de niet-Brusselaars die de afgelopen maanden in de hoofdstad werden gevaccineerd. Maar de bereidheid daartoe is klein. “We willen zeker helpen, maar dat mag niet ten koste gaan van de vaccinatiestrategie in de andere regio’s,” klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
Brussel wil 120.000 extra vaccins als compensatie voor inentingen niet-Brusselaars
Uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat er sinds het begin van dit jaar in Brussel zo’n 130.000 coronavaccins zijn uitgedeeld aan niet-Brusselaars. Die gingen zowel naar mensen die vaccinatiefraude pleegden, als zorgpersoneel en expats die werken voor de Europese instellingen in Brussel. Op een totaal van 478.000 dosissen komt dat neer op iets meer dan 25 procent.
Vaccinatiekloof wordt alsmaar groter
Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) wil die ‘verloren dosissen’ nu laten compenseren, want de vaccinatiekloof met Vlaanderen en Wallonië wordt alsmaar verder uitgediept. Met 39 procent van de Brusselse bevolking die minstens een dosis heeft gekregen, hinkt de hoofdstad achterop in vergelijking met Vlaanderen (51%) en Wallonië (53%).
Maar zowel Vlaanderen als Wallonië reageert lauw op de vraag van Maron om 120.000 extra coronavaccins voor Brussel vrij te maken. “We willen zeker helpen, maar dat mag niet ten koste gaan van de vaccinatiestrategie in de andere regio’s,” klinkt het op het kabinet van Waals gezondheidsminister Christie Morreale (PS) en haar Vlaamse evenknie Wouter Beke (CD&V) .
Toch zal Maron de kwestie blijven aankaarten tijdens volgende interministeriële bijeenkomsten. Het is ook niet de eerste keer dat de minister om een compensatie vraagt. Midden april liet hij al een nota opstellen door de GGC met de vraag om 60.000 extra dosissen. Dat aantal is nu verdubbeld.
"Brussel blijft doorgaan met het vaccineren van een zeer groot aantal niet-Brusselaars, zowel voor de eerste als de tweede dosis. De regio doet dit uit solidariteit. Het is dan ook logisch dat de vraag om extra vaccins is verdubbeld," licht Simon Vandamme van het kabinet van minister Maron toe.
'Eerst bereidheid opkrikken, en dan om vaccins vragen'
De andere deelstaten benadrukken verder dat er ook bij hen verschillende niet-inwoners een vaccin hebben gekregen. Al is die vergelijking niet echt eerlijk. Zo gaat het in Vlaanderen bijvoorbeeld om amper 18.564 dosissen op een totaal van meer dan 2,5 miljoen. In Wallonië waren niet-officiële inwoners goed voor 17.564 vaccins op een totaal van iets meer dan een miljoen spuitjes.
"We willen toch graag eerst meer duidelijkheid krijgen over hoeveel coronavaccins het nu precies gaat, en wie ze juist heeft gekregen," zegt Carmen De Rudder, woordvoerster van minister Beke. Ze geeft ook aan dat Brussel met een aantal vaccinatiestrategieën soloslim heeft gespeeld. "Over het prioritair vaccineren van bijvoorbeeld politiekorpsen zijn er geen algemene afspraken gemaakt."
De Rudder wijst ook op de lagere vaccinatiebereidheid in de hoofdstad. In Brussel is van het aantal mensen met een onderliggende aandoening slechts 65 procent gevaccineerd. "In Vlaanderen ligt dat percentage een pak hoger (82,5 procent). Elk vaccin dat hier beschikbaar is, wordt ook gezet. Het lijkt me dus logisch dat eerst de vaccinatiebereidheid wordt opgetrokken alvorens er om extra spuitjes wordt gevraagd."
Federale regering springt (een beetje) bij
Vanuit het federale niveau wordt er ondertussen wel een inspanning geleverd om een klein deel van de vaccins die naar de Europese instellingen zijn gegaan terug te geven. 20.000 extra vaccins zullen zo terugvloeien naar de hoofdstad. Al dekt dat aantal de lading niet, aangezien er meer dan 50.000 zijn uitgedeeld.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , Alain Maron , Brussels minister van Volksgezondheid , compensatie , coronavaccins