Begin januari zal de Brusselse testcapaciteit niet meer volstaan om alle coronabesmettingen op te sporen, als de omikronvariant van het virus verder oprukt. Dat meldt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Die werkt aan een actieplan om het testen en opsporen aan te passen. Er wordt ook een reservelijst van zorgpersoneel aangelegd.
Omikron dreigt Brussels testen en tracen vanaf januari te overstelpen
Op dit moment kan Brussel tot 12.000 coronatests afnemen per dag. Als de erg besmettelijke omikronvariant van het coronavirus de komende twee weken verder oprukt, is dat begin januari wellicht niet meer genoeg. Dat blijkt uit simulaties van de GGC.
“Omikron is mogelijk minder agressief dan de deltavariant, maar het aantal besmettingen zal veel hoger liggen,” zegt Inge Neven van de GGC tijdens de wekelijkse briefing op dinsdag. “De paradox is dat je dan, door de wet van de grote getallen, toch een hogere druk op intensieve zorg krijgt.”
Het aantal besmettingen is vandaag aan het dalen, maar een opstoot van de omikronvariant kan dat snel doen keren. "De ziekenhuisopnames zitten nog maar net in dalende lijn en blijven hoog. Dat is geen goede basis om een nieuwe stijging in het aantal besmettingen te krijgen," zegt Neven.
Zorgsector onder druk
Als we de komende week een stijging van 30 procent zien in het aantal omikrongevallen, zo leert de simulatie, kunnen we tegen begin februari tot 100.000 gevallen per week tellen in ons land. De simulatie is gebaseerd op de opmars van omikron in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Al tegen midden januari kan de ziekenhuiscapaciteit op intensieve zorg verzadigd zijn. En zelfs begin januari kan de Brusselse testcapaciteit mogelijk al niet meer volgen.
“Het heeft niet veel zin om extra testcapaciteit te voorzien, want dan komt het personeel op zijn limieten te zitten,” zegt Inge Neven. In een actieplan, dat momenteel wordt uitgewerkt, is daarom sprake van een aangepaste teststrategie. “Het zou kunnen dat we dan enkel nog symptomatische mensen testen en hun risicocontacten vragen om meteen in quarantaine te gaan,” zei Neven. Dat is nog niet beslist.
"We zullen FFP2-mondmaskers verdelen in de vaccinatiecentra en we werken aan een reservelijst van zorgpersoneel"
Ook de contactopsporing zal de besmettingen niet kunnen bijbenen in januari. In het actieplan is daarom sprake van een omschakeling naar sms-communicatie, in plaats van aparte telefoontjes.
Daarnaast vreest de GGC personeelsuitval in de essentiële sectoren, als gevolg van besmettingen maar ook van quarantaines. “We zullen FFP2-mondmaskers verdelen in de vaccinatiecentra om ons personeel beter te beschermen en we werken aan een reservelijst van zorgpersoneel,” zegt Neven.
Vaccinatiecampagne
De GGC roept iedereen op om alle basisregels te blijven volgen, zoals afstand houden, handen wassen, mondmaskers dragen en binnenruimtes goed verluchten. “De opmars van omikron zal wellicht zeer snel en intens gebeuren, dus we moeten klaar zijn,” aldus Neven.
Tenslotte blijft de vaccinatiecampagne doorgaan tijdens de kerstvakantie. De voorbije week zijn 52.400 nieuwe vaccindosissen toegediend in Brussel, waarvan meer dan 40.000 boosterprikken. 7.600 mensen kwamen voor een eerste prik. Dat brengt het aandeel volledig gevaccineerde Brusselaars nu op 59 procent.
Nog voor het eind van dit jaar mogen een 160.000-tal Brusselaars een uitnodiging voor hun boosterprik verwachten. Een afspraak maken kan online via Bruvax. “Momenteel is bijna de helft van de afsprakenslots nog beschikbaar,” zegt Inge Neven. Vanaf woensdag zijn ook de Brusselse kinderen aan de beurt voor een eerste prik. In totaal komen ongeveer 100.000 5- tot 11-jarigen in aanmerking.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Inge Neven , omikron-variant , omikronvariant , omikron , boosterprik , boosterdosis , coronacrisis , vaccinatie coronavirus , coronatest , contact tracing