De politie is dinsdagmiddag tussengekomen bij een discussie tussen een Nederlandstalige man en het personeel van testdorp Merode in Etterbeek. De man wenste in het Nederlands geholpen te worden, maar niemand van de stewards kon daarvoor zorgen. Toen de man voet bij stuk hield, belde het personeel de politie.
Opnieuw klachten over gebrek aan Nederlandstalige hulp na incident in testdorp Merode
Dat laat de man zelf weten en wordt aan BRUZZ bevestigd door de lokale politiezone Montgomery. Het testdorp Merode is opgericht met hulp van de gemeente Etterbeek, maar de organisatie valt onder de bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Ter plaatse staat het Franstalige Rode Kruis in voor de testafnames.
“Bij het toekomen sprak de steward mij aan in het Frans. Ik antwoordde dat ik in het Nederlands wil geholpen worden. De persoon ging gewoon verder in het Frans, waarop ik hem nogmaals vroeg mij in het Nederlands te woord te staan”, vertelt Wim, de man die zich dinsdag in het centrum aanmeldde voor een coronatest. “Een andere steward is er vervolgens bij komen staan en heeft mij ook in het Frans aangesproken.” Toen Wim de stewards erop wees dat hij in Brussel graag in het Nederlands geholpen wordt, zouden zij volgens hem geantwoord hebben “dat de zaken in Brussel in het Frans gebeuren”. Eén van de stewards beschuldigde Wim zelfs van racisme.
Uiteindelijk belde het personeel de politie omdat Wim herhaaldelijk bleef vragen om Nederlandse hulp. “Wij zijn inderdaad ter plaatse geweest met twee patrouilles”, bevestigt politiewoordvoerder Wout Monteyne van de zone Montgomery. “De bedoeling was om de man te kalmeren. Dat is vrij snel gebeurd en toen is hij vertrokken.”
Voet bij stuk
Wim zegt dat hij niet agressief is geworden en noemt de houding van de stewards “zeer heftig”. “Ik was zeker geïrriteerd en heb voet bij stuk gehouden, maar ik heb nooit geroepen of weerspannig gedaan”, zegt hij. “Ik heb gewoon gezegd dat ik in het Nederlands te woord gestaan wilde worden.”
"Het gaat hier niet over een thesis verdedigen in het Nederlands, maar over basishulp om mensen wegwijs te helpen"
Burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek verduidelijkt dat er maar twee gemeentewachters in het testdorp werken. Alle andere medewerkers zijn vrijwilligers van het Rode Kruis of gewestelijk personeel. “De stadswachters dragen een paarse vest en staan buiten in voor de veiligheid”, legt De Wolf uit. “Het is mogelijk dat zij enkel Frans spreken, want het zijn vaak mensen zonder diploma of langdurig werklozen.”
De Nederlandstalige schepen van Etterbeek, Frank Van Bockstal (CD&V), wil benadrukken dat alle overheidsinstellingen tweetalige dienstverlening moeten aanbieden - of ze nu door de gemeente of het Gewest worden uitgebaat. “Het gaat hier niet over een thesis verdedigen in het Nederlands”, zegt Van Bockstal. “Het gaat enkel over basishulp en hoffelijkheid in het Nederlands om mensen wegwijs te helpen. Je moet alleen maar kunnen zeggen: schuif aan, houd afstand. Deze escalatie is tijdens een gezondheidscrisis niet aanvaardbaar.”
Weg zonder test
Uiteindelijk kon Wim geen coronatest meer afnemen in het testdorp. “Na de politie-interventie moest ik weer achteraan in de rij aanschuiven, maar toen was er al veel volk”, vertelt de man. Hij ging later op de avond naar het testcentrum op de luchthaven van Zaventem.
De GGC was nog niet op de hoogte van het incident. Het Franstalige Rode Kruis kon nog niet reageren.
Lees meer over: Etterbeek , Gezondheid , nederlandstalige dienstverlening , Vincent De Wolf , Frank Van Bockstal , testdorp Merode , coronatestcentra
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.