| (archief).

In Brussel vragen minder dan 5 procent van nieuwe Belgen een Nederlandstalige ID-kaart aan

© Belga
31/10/2024

Meer dan 95 procent van de mensen die het afgelopen jaar de Belgische nationaliteit ontving in het Brussels Gewest, vroeg hun identiteitskaart in het Frans aan. Minder dan vijf procent deed dat in het Nederlands.

Dat leert Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas uit de cijfers die ze opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Voor Pas gaat het om een "zoveelste verfransingsmachine" in Brussel.

Het aantal mensen dat in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest de Belgische nationaliteit kreeg, zit de voorbije jaren in de lift. In 2021 ging het nog om 8.799 personen, een jaar later waren dat er al 11.393 en in 2023 steeg hun aantal naar 13.578. Slecht een kleine minderheid van minder dan 5 procent vroeg een Nederlandstalige identiteitskaart aan. In 2021 ging het om 341 kaarten, in 2022 om 405 en vorig jaar om 487 kaarten.

Inburgering

Pas ziet de laksere inburgeringsvereisten langs Franstalige kant als een van de redenen voor het lage aantal mensen dat een identiteitskaart in het Nederlands aanvraagt. Voor haar moeten de vereisten rond economische zelfredzaamheid en inburgeringsvoorwaarden veel strenger gemaakt worden. Het staatsburgerschap moet het summum worden van integratie, aldus de Vlaams Belang-politica.

De taal van de identiteitskaart is soms van belang. Dat bleek in de aanloop naar de regionale verkiezingen afgelopen juni. Toen hadden verschillende kleine partijen moeite om de benodigde vijfhonderd handtekeningen bij elkaar te sprokkelen om te mogen deelnemen aan de verkiezingen voor de Nederlandstalige taalgroep in het Brussels parlement.

Die handtekeningen moeten namelijk elektronisch worden verzameld en die mogen voor Nederlandstalige partijen enkel gezet worden door Brusselaars met een identiteitskaart in het Nederlands. Dat bleek voor verschillende partijen zo'n moeilijke opgave dat ze geen lijst konden indienen. Volgens betrokkenen geven Brusselse gemeenten aanvragers standaard een identiteitskaart in het Frans.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , Annelies Verlinden , Barbara Pas , identiteitskaart , nederlandstalige dienstverlening , Vlaamse Brusselaar , nieuwe Belgen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni