Met drie extra vaccinatiecentra en een nieuwe levering van Pfizer/BioNtech kan de Brusselse vaccinatiecampagne deze week weer wat sneller vooruit. De komende dagen zijn net geen 40.000 dosissen voorzien, waarvan er bijna 30.000 naar de vaccinatiecentra gaan. Dat is dubbel zoveel als vorige week.
Vaccinatiecentra krijgen deze week dubbel zoveel vaccins
Deze maandag zijn drie nieuwe vaccinatiecentra geopend in Anderlecht, Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe. Dat brengt de teller op negen vaccinatiecentra in het hele gewest. Het tiende en laatste centrum in het Militair Hospitaal zal pas later de deuren openen.
In die negen vaccinatiecentra zijn deze week bijna 30.000 dosissen beschikbaar: 28.081 mensen hebben een afspraak om zich voor het eerst te laten vaccineren, 1.746 mensen komen al voor een tweede dosis. Ter vergelijking: vorige week zijn in de Brusselse vaccinatiecentra in totaal 14.861 vaccins gezet. Deze week worden dat er twee keer zoveel.
Verder heeft het Gewest nog een kleine tienduizend dosissen vrij om deze week in de ziekenhuizen, revalidatiecentra en de laatste rusthuizen toe te dienen. In de ziekenhuizen start maandag ook de vaccinatie van Brusselaars die chemotherapie of nierdialyse krijgen en van patiënten met ernstige allergieën. Andere risicopatiënten komen pas vanaf midden april aan de beurt.
(Lees verder onder de grafiek)
Wachtlijsten
De verhoogde beschikbaarheid komt door een nieuwe levering van Pfizer voor deze week. In totaal zijn er sinds december tot nu toe 195.000 vaccins geleverd aan het Brussels Gewest. Daarvan zijn er 154.000 aan de ziekenhuizen en rusthuizen geleverd, 41.000 vaccins gaan naar de vaccinatiecentra. Dat er in totaal nog ‘maar’ 131.299 vaccins zijn gezet (geteld tot en met vorige zaterdag, red.) komt omdat er ook nog vaccins in de stock liggen.
Brussel houdt een stock van ongeveer 61.000 vaccins bij. “Dat is één week”, legt Inge Neven uit, plus een reserve. “Wij houden 40.000 vaccins opzij om de afspraken van volgende week te verzekeren, mocht er een vertraging in de nieuwe levering opduiken.”
'Er worden in geen enkel vaccinatiecentrum vaccins weggegooid'
De gezondheidsinspectie erkent wel dat de respons op de uitnodigingsbrieven laag blijft. Veel uitgenodigde 72-plussers hebben nog geen afspraak gemaakt. "We gaan daarvoor extra inzetten op lokale sensibilisering", zei Neven maandag. De beschikbare slots in de vaccinatiecentra geraken wel opgevuld, zei ze. Normaal gezien blijven er aan het eind van de dag ook geen vaccins over.
Als dat toch gebeurt, bestaat er een (informele) wachtlijst van 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen in elk vaccinatiecentrum. Die lijst is opgesteld met hulp van het medisch personeel. “Er worden nooit, in geen enkel vaccinatiecentrum, vaccins weggegooid”, zei Inge Neven daarover. "We hebben altijd al mensen gevonden." Zo kan het zijn dat mensen die een ouder familielid begeleiden naar een vaccinatiecentrum, zelf een prik krijgen als er vaccins over zijn.
Vanaf deze week zal de gezondheidsinspectie wel een officiële wachtlijst opstellen van 73-plussers. Sommige mensen hebben hun uitnodigingsbrief namelijk nog niet ontvangen of konden online nog geen afspraak inboeken. Voor deze 73-plussers is het gratis nummer 02 214 19 19 voortaan opengesteld, dagelijks tussen 9 en 17.30 uur. “We gaan deze week de vrije slots opvullen met die mensen boven de 73 jaar en hen opbellen als er vaccins overblijven", aldus Neven.
Niet-Brusselaars
Tenslotte komt er meer duidelijkheid over het totaal aantal toegediende vaccins aan niet-Brusselaars. Tot en met vorige zaterdag zijn er in Brussel dus 131.299 dosissen toegediend, volgens de cijfers van de gezondheidsinspectie. Volgens het online dashboard van Sciensano – dat werkt met de geregistreerde vaccinaties per Gewest – waren toen maar 87.000 Brusselaars (minstens één keer) ingeënt. Dat wil zeggen dat de overgebleven 44.000 Brusselse dosissen naar Vlamingen of Walen zijn gegaan.
In het Brussels parlement verklaarde minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) vrijdag al dat ongeveer 55 procent van het gevaccineerd ziekenhuispersoneel niet in Brussel woont. Precieze cijfers van de gevaccineerde niet-Brusselaars zijn er nog niet. Daar wil de gezondheidsinspectie de komende dagen voor zorgen. “Volgens de laatste berekening gaat het inderdaad om ongeveer 45.000 dosissen”, zei Neven. “Dat zal overeenkomen met 30 tot 35.000 personen.”
Wie vragen heeft over de Brusselse vaccinatiecampagne, kan terecht op het gratis nummer 0800 14 689 of op de website coronavirus.brussels.
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Inge Neven , vaccinatiestrategie , vaccinatiecentra , vaccinatie 75-plussers , vaccinatie niet-Brusselaars
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.