Van alle mensen die in de Brusselse ziekenhuizen al een vaccin hebben gekregen, komt meer dan de helft uit Vlaanderen en Wallonië. Dat heeft bevoegd minister Alain Maron gezegd in het Brussels Parlement. Maron wil die dosissen ook 'recupereren'. “De statistieken van de andere gewesten worden op een positieve manier beïnvloed door de duizenden mensen die in Brussel gevaccineerd worden.”
Maron: ‘Vaccinatiecijfers andere gewesten worden opgeblazen door Brusselse vaccins’
De oppositiepartijen in het Brussels Parlement klagen al langer over een gebrek aan transparantie over de Brusselse vaccinatiecijfers. Tijdens de plenaire vergadering vroegen PVDA, N-VA, MR en meerderheidspartij Défi om een duidelijke stand van zaken. “Jullie hebben gelijk dat er een gebrek aan transparantie is. Ik vraag al weken om de juiste cijfers”, sprak Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) hen toe.
Wie een blik werpt op het dashboard van Sciensano, zou al snel de indruk krijgen dat Brussel aan een trager tempo vaccineert dan Vlaanderen. Daar heeft 10,6 procent van de bevolking al een eerste prik gekregen, in Brussel gaat het om 6,5 procent. Maar het probleem met die cijfers - tenminste voor Brussel -is dat de vaccinaties geregistreerd worden op basis van woonplaats, niet op basis van de plaats waar het vaccin is toegediend.
Over die aantallen bestond heel wat onduidelijkheid. Volgens Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V) gaat het slechts om een kleine minderheid, maar dat sprak Maron vrijdag tegen in het Brussels Parlement. “Wij zijn bezig met een eigen onderzoek om na te gaan hoeveel niet-Brusselaars in Brussel gevaccineerd zijn”, zei Maron, die wel al enkele gegevens kon delen met het halfrond.
Meerderheid vaccins in ziekenhuizen voor niet-Brusselaars
Zo stond de teller van het aantal toegediende vaccins in Brusselse ziekenhuizen donderdag op 48.018. Daarmee wordt een vaccinatiegraad van 78 procent gehaald in de Brusselse ziekenhuizen, aldus minister Maron. Van die 48.018 vaccins werd ongeveer 55 procent toegediend aan niet-Brusselaars, 25,7 procent aan mensen uit Vlaanderen en 27,3 procent aan mensen uit Wallonië.
“Het is duidelijk dat de statistieken van de andere gewesten op een positieve manier beïnvloed worden door de duizenden mensen die in Brussel gevaccineerd worden”, aldus Maron. “Beke wil dat minimaliseren en dat begrijp ik, want hun statistieken worden op een kunstmatige manier opgeblazen.” De minister deelde ook voorlopige cijfers over het aantal gevaccineerde niet-Brusselaars in andere sectoren. Het zou gaan om 4.754 mensen gaan in de Brusselse rusthuizen, bijna duizend politiemensen en ruim 13.000 mensen in andere sectoren.
Verder benadrukte de Brusselse minister van Gezondheid dat Brussel wel voorop staat wat de vaccinatie van mensen ouder dan 75 betreft. Daar haalt Brussel veel hogere percentages dan Vlaanderen, met een vaccinatiegraad van ruim 22 procent in de categorie van 75-84 jaar in Brussel, tegenover 9,5 procent in Vlaanderen en 16,5 procent in Wallonië. “Hier gaat het om mensen die we zelf hebben uitgenodigd, Brusselaars. Daar staan we op kop tegenover de andere regio’s.” De leeftijdscategorie waarin Brussel sinds deze week mensen uitnodigt voor een vaccin is 73+.
Brusselse vaccinatiebarometer
“Die ruzie (met Vlaams minister Wouter Beke, red.), daar winnen we niet mee. Als Brusselaars willen wij weten of het vooruit gaat of niet. De informatie is nog te onduidelijk”, antwoordde Cieltje Van Achter (N-VA). “Het is uw verantwoordelijkheid om de cijfers te verzamelen en te communiceren, ook naar de bevolking toe. We willen een leider zien die op tafel klopt, en dat zien we niet. Jammer, want de vaccinatie is het ticket naar een vrijer Brussel.”
Van Achter pleit ervoor om werk te maken van een Brusselse vaccinatiebarometer. Die komt er volgens Maron ook, maar veel steun vindt hij daar naar eigen zeggen niet voor binnen de interministeriële conferentie. “Die strijd voeren we met Brussel alleen”, aldus Maron nog.
Maron: 'Dosissen recupereren'
Volgens Jan Busselen (PVDA) komen de cijfers die Maron vandaag deelde te laat. “We hadden van in het begin moeten weten dat we in Brussel meer vaccins nodig hebben. Het permanente gevolg is dat Brussel achterop zal blijven hinken als de andere regio’s niet solidair willen zijn”, zei Busselen.
Ook de repliek van Défi-fractieleider Emmanuel De Bock ging in die richting. Het aantal vaccins dat aan de gewesten wordt geleverd wordt immers berekend op basis van het inwonersaantal van elk gewest. Volgens De Bock moet het aantal vaccins voor niet-Brusselaars gecompenseerd worden. “We gaan die dosissen proberen te recupereren”, antwoordde Maron nog.
Lees meer over: Brussel , Politiek , Alain Maron , vaccinatie