Dirk Devroey, decaan huisartsgeneeskunde (VUB)

'Vaccinatiegraad en stedelijke context spelen Brussel parten in strijd tegen besmettingen'

© Belga
28/12/2021

In het Brusselse gewest gaat de trend van het aantal vastgestelde coronabesmettingen weer lichtjes de hoogte in na een periode van dalingen. Dat blijkt uit de cijfers dinsdag van gezondheidsinstituut Sciensano. In Vlaanderen en Wallonië is er wel nog een afname.

Professor Huisartsgeneeskunde aan de VUB Dirk Devroey merkt op dat, naast een stijging in besmettingen, ook het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen niet meer afneemt in de hoofdstad. Hij meent dat er verschillende mogelijke verklaringen zijn voor de stijgende cijfers in Brussel.

"Je moet bijvoorbeeld denken aan het feit dat het winter is en er minder verlucht wordt. In Brussel wonen meer mensen samen, en mensen zijn kleiner behuisd", zegt Devroey. "Een tweede hypothese is dat er minder gevaccineerd is in Brussel dan in de andere delen van België. Als je kijkt bij wie de boostervaccins nu werken (2 weken na de inenting, red.), dan zit je in Brussel aan 16 à 17 procent, terwijl dat in Vlaanderen al 32 procent is."

Ten derde kan het volgens Devroey zijn dat de omikronvariant eerder toeslaat in Brussel. "Dat wordt bevestigd als je kijkt naar andere grote steden, zoals Londen. Daar zien we ook een enorme toename van de omikronvariant en een bijhorende toename van het aantal opnames in ziekenhuizen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , coronacijfers , Dirk Devroey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni