Voorlopig is slechts zes op tien personeelsleden in Brusselse woonzorgcentra bereid zich te laten vaccineren. “Dit is onverantwoord,” reageert viroloog Marc Van Ranst. “Gevaccineerd zijn zou volgens mij een voorwaarde moeten zijn om in een woonzorgcentrum met hoogbejaarden te kunnen werken.”
Van Ranst: ‘Gevaccineerd zijn moet voorwaarde zijn om met hoogbejaarden te werken’
Volgens Iriscare heeft ongeveer zestig procent van het personeel een vaccin besteld. Tijdens een eerste inentsessie in Notre Dame de Stockel in Sint-Pieters-Woluwe blijkt het percentage personeelsleden dat zich wil laten vaccineren nog een stuk lager. Ze zijn bang voor bijwerkingen, vrezen dat het vaccin niet lang genoeg getest is of zijn afgeschrikt door fake news op sociale media.
Eerder opperde Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, al om vaccins verplicht te maken voor zorgpersoneel. "Via een eenvoudig Koninklijk Besluit kan dat geregeld worden. Voor hepatitis B geldt een vergelijkbare vaccinplicht al voor zorgpersoneel in ziekenhuizen, dat geeft geen enkele aanleiding tot discussie."
Ook Vincent Frédéricq zegt in De Standaard dat hij geen andere oplossing ziet dan vaccins verplicht te maken voor het zorgpersoneel. Hij is secretaris-generaal van Femarbel, een vereniging van privérusthuizen die in Franstalig België meer dan 330 instellingen groepeert. "Anders riskeer je nieuwe bewoners in gevaar te brengen, of dreigt er personeel uit te vallen door ziekte, terwijl ze gevaccineerd hadden kunnen zijn."
Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie spreekt zich niet uit over een verplichte vaccinatie. "Dat is een politieke vraag die ik niet kan beantwoorden. We zetten vooral in op vrijwilligheid. Een vaccin is de enige manier om het virus tot zo’n laag niveau terug te dringen dat we ons normale leven weer terug kunnen krijgen."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Marc Van Ranst