Molenbeek voert eigenhandig opnieuw een mondmaskerplicht in op bepaalde openbare plekken. "Zeker niet slecht om over na te denken, maar het mag geen hutsepot van maatregelen worden," vindt viroloog Marc Van Ranst.
Van Ranst over mondmaskerplicht Molenbeek: 'Goed als sensibilisering'
Lees ook: Opnieuw mondmaskerplicht in Molenbeek
De Molenbeekse incidentie, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, is nog steeds de laagste in Brussel, maar stijgt wel. Daarnaast is amper 49 procent van de bevolking volledig gevaccineerd, wat de tijdelijke herinvoering van de mondmaskerplicht volgens de gemeente nodig maakt.
De mondmaskerplicht geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar op alle markten en in de gemeentelijke gebouwen. Daarnaast moet je nu ook een mondmasker dragen in de Ribaucourtstraat, de Ninoofsesteenweg, de Gentsesteenweg, in de straat van het gemeentelijk testcentrum en op het Sint-Jan-Baptistvoorplein.
Of zo’n lokale, tijdelijke verplichting nut heeft? Daar heeft viroloog Marc Van Ranst zijn twijfels bij: “Van zoiets lokaals mag je nooit ongelooflijke effecten verwachten, maar het is wel een goed signaal op vlak van sensibilisering. Hoewel we in fase geel (van de coronabarometer, red.) zitten, wijzen de ziekenhuiscijfers toch eerder naar oranje, het is dus zeker niet slecht om er over na te denken.”
Fase geel betekent dat elke burgemeester voor zijn eigen gemeente mag kiezen of er een mondmaskerplicht geldt, en waar dat dan moet. “Als iedereen andere, kleine dingen gaat doen, zal dat vooral leiden tot een hutsepot van maatregelen. Daar moet je je de vraag bij stellen of dat nut zal hebben,” stelt Van Ranst.
“Het is vooral belangrijk dat mensen hun gezond verstand gebruiken. Dat wil zeggen: draag je mondmasker binnen en op drukke plaatsen, daar ligt de transmissie van het virus veel hoger,” aldus Van Ranst.
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Gezondheid , mondmaskerplicht , Marc Van Ranst , mondmasker coronavirus , coronacrisis