| Het vaccinatiecentrum in Vorst ligt vlakbij tramhalte Albert.

Vrijwilligers vaccinatiecentrum trommelden eigen kennissen op voor restvaccins

Eva Christiaens
© BRUZZ
08/05/2021

Het vaccinatiecentrum van Vorst werkte de voorbije weken niet systematisch met de officiële Brusselse wachtlijst voor resterende vaccins. In het centrum zijn sms’jes verstuurd naar kennissen van de vrijwilligers, die op hun beurt eigen kennissen konden optrommelen. Het centrum wordt uitgebaat door het Franstalige Rode Kruis. Dat moet nu uitleg geven aan het Brussels gewest.

“Oui Forest + samedi”. Met een simpel sms’je kon T. (28 jaar) zijn vaccinatie in het centrum van Vorst vorig weekend op 1 mei reserveren. Het nummer was hem doorgegeven door een vriend. Diezelfde vriend kreeg het nummer in april via een bevriende vrijwilliger bij het Rode Kruis.

20210501_restvaccin_sms_vaccinatie

| Via een kennis kreeg T. een telefoonnummer, waarmee hij een afspraak kon maken voor vaccinatie.

“Een vriend kreeg in april plots een sms’je dat er vaccins over waren. Hij kon reageren door met een standaardbericht te antwoorden op dat nummer en dat heeft hij ook gedaan”, vertelt T. aan BRUZZ. De vriend in kwestie is een twintiger en niet gedomicilieerd in Brussel. Hij kon een afspraak maken in Ukkel.

“Vorige week kreeg hij opnieuw zo’n sms’je dat er Pfizer-vaccins over waren in Vorst. Aangezien hij zelf al een vaccin had gekregen, heeft hij mij voorgesteld om het vaste antwoord naar datzelfde nummer te sturen. Ik ging ervan uit dat zoiets niet zou werken, maar een halfuur later kreeg ik bevestiging dat ik mocht komen.”

Toen T. de volgende dag naar het vaccinatiecentrum Albert ging, stond er een lange rij aan te schuiven. “Ik was niet de enige met een afspraak via sms. Er stonden zeker 100 mensen”, vertelt hij. “Ik ben blij dat ik gevaccineerd ben, maar dat is wel raar.” Het gebruikte standaardbericht en telefoonnummer werken intussen niet meer.

Reservelijst

Het vaccinatiecentrum van Vorst wordt uitgebaat door Croix Rouge de Belgique, het Franstalige Rode Kruis, maar staat wel onder het beheer van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Dat geldt ook voor de centra van Ukkel, Schaarbeek en Sint-Lambrechts-Woluwe. Voor alle duidelijkheid: Croix Rouge de Belgique staat volledig los van het Rode Kruis Vlaanderen. Het zijn twee aparte organisaties.

Donderdag bleek al dat het centrum in Vorst mensen zelf heeft opgebeld of verwittigd om de overblijvende vaccins op te gebruiken op 4 en 5 mei. Omwille van een informaticaprobleem konden mensen toen geen online afspraak maken in het centrum, maar de vaccins waren wel al ontdooid en moesten de deur uit. Het ziet er nu naar uit dat er wel vaker kennissen zijn opgetrommeld. In het geval van de vriend van T. gebeurde dit ook in Ukkel.

"Wij hebben het Rode Kruis om een lijst gevraagd van alle mensen die op die manier zijn gevaccineerd"

Fatima Boudjaoui, woordvoerster GGC

Nochtans bestaat er al sinds 19 april een officiële reservelijst van het Brussels gewest, via het inschrijvingsplatform Bruvax. Brusselaars van 40 jaar of ouder kunnen zich daar online op inschrijven. De bedoeling is dat zij als eersten worden opgebeld als er vaccins overschieten in één van de tien vaccinatiecentra.

“Wij hebben het Rode Kruis deze week om een lijst gevraagd van alle mensen die op die manier zijn gevaccineerd”, zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui van de GGC. “Daar hebben we nog geen reactie op gekregen.” De woordvoerster van het Rode Kruis, Nancy Ferroni, wil aan BRUZZ geen commentaar kwijt. “Ik heb daar geen informatie over. De site Bruvax bestaat voor resterende dosissen”, zegt Ferroni per sms. Ook de gemeente Vorst heeft geen bijkomende informatie.

Rode Kruis

De GGC benadrukt dat de centra van Vorst en Ukkel wel degelijk gebruikmaken van Bruvax. "Dat blijkt toch uit onze cijfers", zegt woordvoerster Boudjaoui. Ze zoeken nu verder uit wat er gebeurd is met de uitnodigingen per sms.

20210501_vaccinatiecentrum Albert_wachtrij

| Lange wachtrij aan het vaccinatiecentrum Albert op 1 mei. "Verschillende mensen waren uitgenodigd via sms", zegt T.

Vrijwilligers van het Rode Kruis krijgen volgens de federale vaccinatiestrategie enkel voorrang als ze in donorcentra, vaccinatiecentra of asielcentra helpen. Binnen Brussel is verder afgesproken dat vrijwilligers in daklozenhulp, zoals in de humanitaire hub, ook voorrang krijgen.

Hoeveel vrijwilligers er dan via Croix Rouge zijn ingeënt in Brussel, is onduidelijk. “Ik heb hier geen informatie over”, zegt woordvoerster Ferroni desgevraagd. In totaal telt het Franstalige Rode Kruis 11.500 vrijwilligers in Brussel en Wallonië. Een aparte opdeling voor Brussel geven ze niet. Ook de GGC heeft die aantallen niet. "De regels blijven wat ze zijn: wij laten niet toe dat vaccinatiecentra afwijken van de afgesproken volgorde", zegt Fatima Boudjaoui.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Vorst , Gezondheid , vaccinatiecentrum Ukkel , vaccinatiecentrum Vorst , reservelijst vaccinatie , Rode Kruis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni