Vlaanderen hoopt na de paasvakantie te kunnen starten met een centrale reservelijst om overgebleven coronavaccins goed te kunnen benutten. In afwachting daarvan hebben veel Vlaamse vaccinatiecentra al hun eigen lijsten aangelegd. In Brussel bestaat al wel een gecentraliseerd systeem, al kunnen lijsten ook hier per vaccinatiecentrum verschillen. Maar hoe geraak je nu op die lijst?
Wie geraakt er op reservelijst voor overgebleven coronavaccins?
Brusselaars die aan de beurt zijn voor een coronavaccin kunnen daar zelf een afspraak voor maken. In andere gewesten is er geen keuze wat betreft tijd of locatie. Die Brusselse aanpak heeft al tot de nodige problemen geleid. In die mate zelfs, dat er afgestapt wordt van het federale registratiesysteem om een afspraak te maken. Midden april zou er een gewestelijk online-systeem moeten zijn om afspraken in te plannen.
Het keuzesysteem maakt het voor Brussel echter wel gemakkelijker om reservelijsten voor overblijvende vaccins aan te leggen. Wanneer mensen niet komen opdagen of tijdslots om te vaccineren openblijven, willen de vaccinatiecentra die tijd en vaccins niet verspillen. Zij zoeken dan mensen die op korte termijn beschikbaar zijn voor hun vaccinatie. Maar wie kiezen de centra dan?
65+
Mensen die aan de beurt zijn voor een vaccin (momenteel 65-plussers en mensen met een medische conditie) krijgen normaal een brief, sms of e-mail om hen op te roepen om een afspraak te maken. Dat kan online, maar ook telefonisch. Wie belt, maar geen afspraak kan vastleggen binnen de tien dagen, kan zichzelf op de reservelijst laten plaatsen, zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsdienst.
Het callcenter bezorgt die reservelijst aan de vaccinatiecentra. De lijsten kunnen vervolgens nog aangevuld worden door artsen of ziekenhuizen die in contact staan met de vaccinatiecentra. “Zolang die mensen maar 65-plus zijn of onderliggende aandoeningen hebben,” legt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsdienst uit. “Het moeten mensen zijn die al opgeroepen hadden kunnen zijn. Het kan zijn dat ze nog geen brief, sms of e-mail gekregen hebben, maar al wel in aanmerking komen. Die mensen kunnen bijvoorbeeld via artsen worden aangedragen.” Maar zij zouden ook zelf al proactief contact kunnen opnemen met het callcenter om op de reservelijst geplaatst te worden.
Agenten en leraren
Het centrum op de Heizel, het grootste van het land, werkt voor die aanvulling samen met het Sint-Pietersziekenhuis. "Zij selecteren de mensen die nog op de lijst kunnen komen," aldus COO Emin Luka van Brussels Expo. "Wanneer we in de loop van de dag zien dat er nog tijdslots over zullen blijven, dan kunnen we mensen van die lijst en die van het callcenter contacteren."
“Mensen die een afspraak hebben gaan altijd voor."
Maar op de Heizel werden ook al grote groepen van het Brusselse politiekorps gevaccineerd en Luka laat weten dat deze en vorige week ook leerkrachten uit het speciaal onderwijs opengebleven tijdslots hebben ingevuld. Zij staan echter niet op de reservelijsten. "We bellen met de politie wanneer we een dag op voorhand zien dat er veel tijdslots zijn opengebleven. Wanneer we bijvoorbeeld 300 open tijdslots zouden willen opvullen met mensen op de reservelijst, dan moeten we misschien wel 1.200 mensen opbellen om te zien of ze beschikbaar zijn. Het is logischer om dan met de politie te bellen omdat we dan zeker weten dat zij er zullen zijn en dat die tijdslots ingevuld raken."
Het verschilt dag per dag hoeveel open slots er overblijven. Percentages durft Luka er niet op te plakken, maar hij benadrukt dat er aan het eind van de dag zelden geprepareerde vaccins ongebruikt blijven. "En wanneer we agenten of leraren vaccineren, kan dat alleen wanneer er tijdslots overgebleven zijn. Mensen die een afspraak hebben gaan altijd voor."
Lees meer over: Brussel , Gezondheid , inschrijving vaccinatie , reservelijst vaccinatie , vaccinatie , coronacrisis , corona , coronavirus