Covid 19-patiënten op spoedgevallen in het Europaziekenhuis in Etterbeek in januari 2020. (Archiefbeeld)

| Covid 19-patiënten op spoedgevallen in het Europaziekenhuis in Etterbeek.

Ziekenhuizen schakelen over naar fase 1B

© Belga
26/02/2021
Updated: 26/02/2021 18.34u

Door de evolutie van de cijfers schakelen de ziekenhuizen over van fase 1A naar 1B. Dat betekent dat ze moeten voorzien dat de helft van de bedden op de afdeling intensieve zorgen beschikbaar moeten kunnen zijn voor patiënten met COVID. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) vrijdag verklaard na afloop van het Overlegcomité. Hij riep niettemin op andere zorg niet uit te stellen.

De voorbije 24 uur is het aantal ziekenhuisopnames van patiënten met corona opgelopen tot 204. Er liggen intussen alweer 400 mensen met corona op de intensieve afdelingen. Eerder werd al afgesproken dat ziekenhuizen, eens dergelijke cijfers worden bereikt, zich moeten beginnen voorbereiden op slechte ontwikkelingen.

De brief waarin de overgang van fase 1A naar 1B wordt aangekondigd, is vertrokken, aldus Vandenbroucke. Hij koppelde daar meteen een oproep aan, namelijk dat mensen andere zorgen om die reden niet mogen uitstellen.

"Dit is niet het signaal dat andere zorgen uitgesteld worden", luidde het. "Het ziekenhuis is een veilige omgeving." Vandenbroucke kondigde overigens aan dat er snel voorstellen op de regeringstafel komen om de capaciteit in de geestelijke gezondheidszorg te versterken. Er worden momenteel al initiatieven uitgerold, "maar die vragen tijd en die hebben we nu niet. We zitten in een urgentie", aldus de vicepremier.

UZ Brussel is in 1B gebleven

"De laatste fase waar we in zaten was nog 1B, maar dat was al sinds Nieuwjaar zo. Sinds toen hebben we niets meer gehoord en zijn we officieel in 1B gebleven", reageert CEO van het UZ Brussel Marc Noppen. "De facto zaten we meer in 1A, maar we hebben altijd onze reservecapaciteit gehouden. Dat zal ons nu van pas komen."

De ziekenhuizen hopen dat de stijgende cijfers binnen de perken blijven. Noppen vraagt om nog even op de tanden te bijten, want "er is de vrees dat we opnieuw naar een grote bezetting gaan op de intensieve zorg". Hij ziet dat de patiënten nog steeds even hard getroffen worden. "De pathologie blijft hetzelfde, want mensen blijven even ziek. Het profiel van de patiënt die we zien binnenkomen is opnieuw dezelfde", zegt hij.

"We moeten het zoals we al een jaar bezig zijn van dag tot dag bekijken hoe het evolueert. Het zal nog even op de tanden bijten zijn in de komende maanden. Zo lang zal het duren om het vaccinatie-effect te zien. Dat tempo ligt wel laag", vindt de CEO. Hoewel de vaccinaties traag op gang komen, was er toch goed nieuws vanuit het Brusselse ziekenhuis. De levering met het vaccin van AstraZeneca is bevestigd. "Tegen het eind van volgende week hopen ze in het UZ Brussel elke medewerker een eerste prik te hebben gegeven", zegt Noppen. Momenteel is 16 procent van het personeel in het UZ Brussel volledig gevaccineerd en heeft 50 procent een eerste prik gekregen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni