De Tunesiër die maandagavond in Brussel twee Zweden doodde, werd in 2012 in Zweden veroordeeld voor een zwaar drugsmisdrijf. Dat meldt SVT Nyheter, een nieuwsprogramma van de Zweedse nationale omroep, dinsdagavond.
Verdachte aanslag in Zweden veroordeeld voor zware drugsfeiten
Op de hoek van het Saincteletteplein en de Negende Linielaan schoot de 45-jarige Tunesiër Abdesalem L. maandagavond twee Zweedse toeristen dood met een AR-15, een automatisch geweer van Amerikaanse makelij. Een derde persoon raakte bij die aanslag zwaargewond. De dader verspreidde nadien een video waarin hij de aanslag opeiste. In dat filmpje verklaart hij dat hij een strijder van Islamitische Staat is en net drie Zweden heeft neergeschoten.
Tekst gaat verder onder de reportage en de kaart.
19.55 uur: De verdachte van de aanslag heeft een gevangenisstraf uitgezeten in Zweden
De geradicaliseerde man die ervan wordt verdacht maandagavond bij een aanslag twee Zweden te hebben gedood en die door de politie werd doodgeschoten, heeft tussen 2012 en 2014 in Zweden een gevangenisstraf uitgezeten, dat zei de Zweedse migratiedienst dinsdag.
"Hij zat een gevangenisstraf uit in Zweden in 2012-2014," vertelde Jesper Tengroth, een woordvoerder van het bureau aan AFP, zonder de reden voor de straf of de duur ervan te specificeren. Volgens het Zweedse nieuwsprogramma SVT Nyheter zou het om een zwaar drugsmisdrijf gaan.
Samen met twee anderen werd Abdesalem L. in september 2012 opgepakt in Malmö, op verdenking van het dealen van drugs. Later dat jaar werd hij, voor het bezit van 100 gram cocaïne, veroordeeld tot twee jaar en twee maanden cel en hij moest het land uit. Er werd ook 38.000 Zweedse kroon in beslag genomen, ruim 3.300 euro.
Het tv-programma zegt ook gesproken te hebben met iemand die L. kende toen hij in Zweden verbleef. Die omschreef de man als diep religieus, maar zeker niet geradicaliseerd.
Eerder op dinsdag zei de Zweedse premier Ulf Kristersson dat de man eerder in Zweden had gewoond. Later op de dag werd al duidelijk dat hij tussen 2012 en 2014 opgesloten zat, maar voor welke feiten was nog niet duidelijk.
In november 2019 vroeg hij asiel aan in ons land, maar die aanvraag werd afgewezen en daarna verdween hij van de radar.
19.50 uur: Italiaans gerecht voert onderzoek naar parcours verdachte in Italië
Abdesalem L. is in 2011 op het Italiaanse eiland Lampedusa aangekomen in een klein bootje. Dat melden bronnen aan het Italiaanse persbureau ANSA. Na een kort verblijf in Italië reisde de 45-jarige Tunesiër door naar Zweden, waar hij "lijkt te zijn uitgewezen." Justitie in Italië voert nu ook een onderzoek naar het parcours van de man in Italië.
Uit dat onderzoek is al gebleken dat hij in 2016 naar Italië is teruggekeerd. De Italiaanse antiterreurdienst Digos identificeerde de man daar als geradicaliseerd. Hij had er aangegeven dat hij de jihad wilde vervoegen. De veiligheidsdiensten volgden hem op, maar uiteindelijk vertrok hij naar België.
Op zijn intussen gedeactiveerde Facebookprofiel, waar hij maandag de aanslag in Brussel opeiste, zijn beelden terug te vinden die hem in 2021 in Genua tonen. Aan het Zweedse radioprogramma Ekot bevestigden de migratie-autoriteiten dat Abdesalem L. tussen 2012 en 2014 zonder verblijfsvergunning in Zweden verbleef, meldt het Finse persbureau STT.
De Zweedse premier Ulf Kristersson had eerder op de dag al gezegd dat de man een tijdlang in Zweden was. In die periode zou hij ook een tijdje opgesloten gezeten hebben in een Zweedse gevangenis, vooraleer hij naar een ander EU-land werd overgebracht.
19.47 uur: Ook VUB herneemt woensdag alle activiteiten
Nu het dreigingsniveau verlaagd is naar niveau drie, keert ook de VUB vanaf woensdag terug naar een normale situatie. De universiteit hervat alle activiteiten op de campussen, zegt de VUB dinsdagavond in een persbericht.
De VUB schroeft de veiligheidsmaatregelen terug, die als gevolg van de aanslag en het verhoogde terreurniveau waren genomen. De universiteit vraagt wel om waakzaam te blijven de komende dagen. "De verhoogde aanwezigheid van campusbewaking blijft van kracht", klinkt het nog.
18.19 uur: Woensdag weer les bij GO! Scholengroep Brussel
De scholen en kinderdagverblijven van GO! Scholengroep Brussel openen woensdag weer de deuren. Dat is vernomen van de woordvoerster van het gemeenschapsonderwijs.
GO! Scholengroep Brussel had beslist dat dinsdag alle scholen en kinderdagverblijven dicht zouden blijven na de aanslag die plaatsvond in Brussel. Vanaf woensdag zijn ze weer open, weliswaar met verhoogde waakzaamheid. "Dat betekent dat we nauwlettend in het oog houden dat er geen onbekende personen in de gebouwen komen. De schoolpoorten en toegang tot kinderdagverblijven zal gesloten blijven. Buitenschoolse activiteiten, zoals zwemlessen, worden voorlopig afgelast," zegt woordvoerster Karin Struys.
Ook de scholen van het katholiek onderwijs gaan woensdag open, meldt Bruno De Lille, bestuurder van vzw Sint-Goedele Brussel.
17.35 uur: Dreigingsniveau in Brussel daalt weer naar 3
Het dreigingsniveau in Brussel daalt weer van niveau 4 naar niveau 3. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdag bekendgemaakt na afloop van de Nationale Veiligheidsraad. Het dreigingsniveau in de rest van het land blijft op 3.
Na de aanslag maandagavond werd het dreigingsniveau opgetrokken naar 3 in heel België en naar 4 - het hoogste niveau - in Brussel. Omdat de dader dinsdagmorgen geneutraliseerd werd, is het imminente karakter van de dreiging verdwenen, aldus premier De Croo. Niveau 3 betekent wel dat waakzaamheid nog steeds aan de orde is. Dat komt neer op een verhoogde aanwezigheid van de politie en dat die bijkomende controles kan uitvoeren.
Naast het algemene niveau kan het Orgaan voor de Dreigingsanalyse OCAD bijkomend evalueren waar nodig, meldt het Crisiscentrum intussen. "Het OCAD en zijn partners blijven de situatie van nabij opvolgen en vragen van alle diensten een verhoogde waakzaamheid," luidt het.
17.10 uur: Koning Filip belt met Zweedse koning
Koning Filip heeft dinsdagmiddag getelefoneerd met de Zweedse koning Carl Gustaf naar aanleiding van de dodelijke aanslag, waarbij twee Zweden omkwamen. Dat meldt het Koninklijk Paleis.
"Hij heeft zijn medeleven en steun betuigd aan de Zweedse bevolking, wier verdriet door alle Belgen wordt gedeeld," klinkt het op X. Koning Filip en koningin Mathilde meldden maandagavond al dat ze meeleven met de slachtoffers.
"Mijn familie en ik hebben met ontsteltenis kennisgenomen van het bericht dat twee Zweden zijn omgekomen rond de voetbalwedstrijd tussen Zweden en België gisteravond. Onze gedachten gaan uit naar de overledenen en hun nabestaanden", meldde koning Carl Gustaf eerder al.
15.46 uur: Veiligheidsraad zit samen, volgens procureur Van Leeuw hebben diensten geen fouten gemaakt
De Nationale Veiligheidsraad zit samen om de situatie na de dodelijke aanslag van maandag in Brussel te evalueren. De Veiligheidsraad moet het dreigingsniveau evalueren en zal ook bekijken of/waar er mogelijk fouten zijn gemaakt door de betrokken diensten. Op de vraag of de diensten fouten hebben gemaakt, antwoordde federaal procureur Frédéric Van Leeuw kort: "Volgens mij niet."
Sinds iets na 15 uur zit de Nationale Veiligheidsraad samen op de Wetstraat 16. In de Veiligheidsraad zetelen de premier (die de raad voorzit), de vicepremiers en de bevoegde ministers, en de mensen die aan het hoofd staan van de bevoegde (veiligheids)diensten. Nu de vermoedelijke dader is doodgeschoten, is het onder meer de vraag of het dreigingsniveau zo hoog zal blijven. Dat niveau werd op 3 vastgelegd voor het hele land en op 4 - het allerhoogste niveau - voor Brussel.
Premier De Croo wilde vooraf bij VRT niet op de zaken vooruitlopen. "We maken de evaluatie op de Nationale Veiligheidsraad, we lopen er niet op vooruit," klonk het. De Croo liet bij de openbare omroep wel verstaan dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat de dader medewerking had. Nu er meer details zijn over de dader, onder meer dat hij illegaal in ons land verbleef en geseind stond, rijzen er ook vragen over hoe de man onder de radar is kunnen blijven en of er geen fouten zijn gemaakt.
Voor de start van de vergadering wilde bijna niemand veel commentaar kwijt. Alleen federaal procureur Frédéric Van Leeuw antwoordde kort "volgens mij niet" op de vraag of de diensten fouten hadden gemaakt. Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet zei nog dat er bij "verschrikkelijke gebeurtenissen" zoals maandagavond altijd moet gekeken worden "of we niet beter kunnen doen." "Daarvoor moeten we de situatie evalueren," aldus Gilkinet. Na afloop van de Veiligheidsraad volgt een persconferentie om 17 uur.
15.17 uur: Personeel Vlaams Woningfonds, waar schietpartij plaatsvond, werkt vanuit huis
Op het moment van de feiten was er geen medewerker van het Vlaams Woningfonds meer aanwezig op de hoofdzetel in Brussel. Dat laat Peter Becuwe, directeur van het Vlaams Woningfonds, dinsdag weten aan Belga. Momenteel werken quasi alle medewerkers van thuis uit.
Tussen 18.00 en 18.30 uur trok Becuwe maandagavond als laatste de deur dicht van het hoofdkantoor. "Toen ik gisterenavond vertrok, dacht ik niet dat er hier een uur later twee personen zouden worden vermoord. Dat is hallucinant", klinkt het. De omvang van de zaak was niet meteen duidelijk, maar naarmate de informatie binnensijpelde werd het personeel geïnformeerd over de situatie. Op een paar personen na, werkt iedereen dinsdag van thuis uit. In de loop van de namiddag - en op basis van de communicatie van het Nationaal Crisiscentrum - wordt dan beslist hoe het werk de komende dagen zal worden georganiseerd.
14.31 uur: Veiligheidszone in Van Ooststraat in Schaarbeek opgeheven
De politieactie in Schaarbeek lijkt afgelopen. De veiligheidszone is dinsdagnamiddag kort na 14 uur opgeheven. De Van Ooststraat is weer toegankelijk voor het verkeer. Enkel bij het bewuste café Al Khaima staat er nog politiebewaking. Ook de tram rijdt weer door de straat.
In de Van Ooststraat in Schaarbeek heeft er dinsdag urenlang een grote politieactie plaatsgevonden. In het begin was er een ruime veiligheidszone ingesteld van het Verboekhovenplein tot het Paviljoenplein. Enkel mensen die binnen die zone wonen, mochten door. De dokterspraktijk en winkels binnen de veiligheidszone waren noodgedwongen gesloten. In de Van Ooststraat bevindt zich het café Al Khaima, waar dinsdagochtend de verdachte van de aanslag in Brussel door de politie werd neergeschoten.
14.30 uur: Slachtoffers zijn zestiger en zeventiger, schrijven Zweedse media
De twee Zweedse slachtoffers van de terreuraanslag in Brussel zijn twee mannen, een zestiger en een zeventiger. Dat meldt de Zweedse krant Aftonbladet op gezag van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
"De overledenen zijn een man van in de 70 die in de regio Stockholm woont en een man van in de 60 die in het buitenland woont", aldus het Zweedse ministerie in een e-mail aan de krant. Hun familieleden zijn intussen op de hoogte gebracht. De gewonde Zweedse man die in het ziekenhuis verblijft, is eveneens een zeventiger, klinkt het nog.
Zweedse media hebben dinsdag uitgebreid de veiligheidsrisico's van Zweedse burgers besproken. Volgens de Zweedse premier Ulf Kristersson was de terreuraanval gericht tegen Zweden en Zweedse burgers. "Iemand die het geelblauwe shirt van de Zweedse nationale voetbalploeg draagt tijdens een uitmatch loopt het risico om te sterven als de wedstrijd plaatsvindt in het verkeerde land", schrijft journalist Mats Larsson voor de Zweedse krant Expressen.
14.12 uur: 'Goed nakijken of er niet nog zulke types vrij rondlopen' stelt Jambon
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt verder onderzoek naar de dader van de dodelijke aanslag in Brussel en mogelijke andere soortgelijke profielen. "Die man was blijkbaar bekend bij de veiligheidsdiensten", stelt Jambon. "Ik denk dat we dat toch eens goed moeten nakijken, en zeker ook of er niet nog zulke types vrij rondlopen."
Jambon tekende dinsdagochtend ondanks het verhoogde dreigingsniveau en alle spanningen present op de preview van een nieuwe expo in het KMSKA in Antwerpen. "Alles wijst erop dat de aanslag een 'lone wolf' actie was, en de dader is nu neergeschoten, dus ik denk dat we ons gewone leven moeten hervatten", legt de minister-president en gewezen federaal minister van Binnenlandse Zaken uit. "Maar mijn gevoelens gaan natuurlijk enorm uit naar de slachtoffers. Zij kwamen hierheen voor een onschuldig partijtje voetbal, en moeten dan dit meemaken. Dat is zonder meer schokkend."
14.20 uur: Bloemen bij plaats delict
Kijklustigen komen dinsdagnamiddag af en aan op de hoofdzetel van het Vlaams Woningfonds in Brussel, op de hoek van het Saincteletteplein en de Negende Linielaan. Dat is de plaats delict waar de 45-jarige Tunesiër Abdesalem L. maandagavond twee Zweedse toeristen doodschoot.
Voor het gebouw en binnen liggen enkele bloemen, op een raam is duidelijk een kogelinslag te zien. Op de deur hangt de boodschap "omwille van de terreuraanslag zijn onze kantoren vandaag uitzonderlijk gesloten, onze gedachten zijn bij de slachtoffers".
13.58 uur: Voorlopig lijkt het alsof dader alleen was, zegt De Croo
Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat de dader van de aanslag in Brussel medewerking had, zo zegt premier Alexander De Croo dinsdagmiddag in het VRT-journaal.
"Tot nu toe zien we geen enkele aanwijzing dat deze man medewerking had, dat hij deel uitmaakte van een netwerk", aldus de premier. "Vandaag zijn alle indicaties zo dat die man volledig individueel heeft gewerkt." De premier wees erop dat de man bekend was bij de politie, maar niet voor gewelddadig extremisme. "Blijkt dat hij uiteindelijk is overgegaan tot gewelddadig extremisme", aldus De Croo. "We moeten kijken of we daar de juiste inschatting hebben gemaakt. Die man is actief op zoek gegaan naar Zweden die in Brussel waren en is overgegaan tot een absoluut laffe en waanzinnige daad."
"We hebben de voorbije jaren doorheen Europa gezien dat men jammer genoeg nooit immuun is voor dit soort 'lone wolf'-acties", zei hij ook. De premier kreeg ook de vraag hoe het kon dat de man toch in België kon rondlopen, ondanks dat hij het bevel had gekregen het grondgebied te verlaten. Volgens De Croo moet de nationale veiligheidsraad, die om 15 uur bijeenkomt, daar een antwoord op geven.
"Onze diensten moeten straks aangeven of zij de gepaste procedures gevolgd hebben en of daar gebreken in zijn", klonk het. De premier wil eerst over alle gegevens beschikken vooraleer conclusies te trekken. De Croo kondigde ook aan dat zijn Zweedse ambtgenoot, Ulf Kristersson, woensdag naar Brussel komt. Samen zullen ze de slachtoffers herdenken op de plaats van de aanslag. De komst van de Zweedse premier biedt ook de gelegenheid "om onze dossiers naast elkaar te leggen", om "informatie uit te wisselen", zei hij. "De man heeft ook tijd doorgebracht in Zweden." De nationale veiligheidsraad zal ook een evaluatie maken over het dreigingsniveau. Dat ligt momenteel op het hoogste niveau voor Brussel en het op één na hoogste niveau voor het hele land.
13.37 uur: Zweedse premier komt woensdag naar België
De Zweedse premier Ulf Kristersson komt woensdag naar België. Dat kondigt premier Alexander De Croo dinsdagmiddag aan in het Journaal op VRT en op X, het vroegere Twitter.
De Croo nodigde zijn Zweedse ambtgenoot uit om samen de slachtoffers van de aanslag van maandagavond in Brussel te herdenken. Daar werden twee Zweden doodgeschoten. Er staat ook een bezoek gepland aan de plaats waar de aanslag plaatsvond.
Ook de Zweedse koning, Carl Gustaf van Zweden heeft geschokt gereageerd op de aanslag maandag in Brussel waarbij twee Zweden werden gedood.
"Mijn familie en ik hebben met ontsteltenis kennisgenomen van het bericht dat twee Zweden zijn omgekomen rond de voetbalwedstrijd tussen Zweden en België gisteravond. Onze gedachten gaan uit naar de overledenen en hun nabestaanden", laat de koning weten.
13.21 uur: Zweedse fans roemen Belgische ordediensten en supporters
De Zweedse supporters die maandagavond opgeschrikt werden door de dodelijke aanslag op twee van hun medefans, vertrekken vandaag mondjesmaat terug naar huis. Hoewel het verdriet overheerst, klinken lovende woorden voor de Belgische ordediensten.
"Ik voelde me nooit bang, de Belgische politie heeft de situatie heel goed behandeld”, vertelt Jan Tidman. Dat beaamt ook Christel Andersson die net als Tidman dinsdag terugvliegt naar Stockholm. "Iedereen was vredevol. Alle supporters bleven twee of drie uur. De sfeer was goed: voetbal brengt ons samen.”
De Belgische supporters die maandagavond na het stilleggen van de voetbalmatch massaal hun smartphone bovenhaalden en sfeerlichtjes opstaken in het Koning Boudewijnstadion, zorgden bovendien voor een erg emotioneel moment bij de Zweedse supporters. "Toen pas kwamen de tranen", vertelde Andersson. “Ik kan niet begrijpen wat er gebeurd is of waarom het gebeurd is."
Ook de Zweedse nationale ploeg prees de fans al. “We weten dat jullie, net als wij, bang en bezorgd waren. Toch bleven jullie kalm en volgden jullie de instructies op.” Op Instagram lieten de spelers nog weten dat hun gedachten uitgaan uit naar alle dierbaren van de slachtoffers. "We zullen hen nooit vergeten. Zorg goed voor elkaar.”
De Rode Duivels lieten langs hun kant weten “Alle fans in het stadion te willen bedanken voor hun begrip en steun in deze moeilijke omstandigheden. Onze gedachten zijn bij de Zweden en we hopen dat iedereen veilig thuiskomt."
13.03 uur: Europees Parlement houdt minuut stilte
In het Europees Parlement in Straatsburg is dinsdagmiddag een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de twee Zweedse voetbalsupporters die maandagavond in Brussel zijn doodgeschoten. Intussen is ook het alarmniveau voor de gebouwen in Brussel verhoogd.
"Terrorisme en extremisme mogen onze samenlevingen niet infiltreren. We hebben het recht om ons veilig te voelen en in veiligheid te leven. We mogen haat niet laten winnen", verklaarde voorzitter Roberta Metsola, die het medeleven van het parlement aan de families van de slachtoffers overmaakte.
Volgens Metsola is na overleg met de Belgische overheid en in coördinatie met de andere Europese instellingen besloten om het alarmniveau voor de gebouwen in Brussel op te trekken tot oranje, het op één na hoogste niveau.
13.00 uur: Extra beveiliging bij enkele Brusselse culturele instellingen
Verschillende spelers uit het Brusselse culturele landschap verhogen de waakzaamheid of zorgen voor extra beveiliging. Dat melden ze dinsdag, daags na de terreuraanval in Brussel waarbij twee Zweden het leven lieten. Het dreigingsniveau in de hoofdstad werd verhoogd naar 4.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België voorzien extra beveiliging, zo meldt de woordvoerster. "We hebben besloten open te blijven, we hebben geen richtlijnen gekregen om te sluiten. We hebben de beveiliging versterkt", zegt Hélène Lebailly. De musea voorzien extra bewakingspersoneel. Voor het overige zijn er geen speciale maatregelen voorzien. Ze wijst erop dat de musea sowieso een basisbeveiliging hebben en dat er geen reden tot paniek is.
Onder de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België vallen zes musea. Het gaat om het Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Magritte Museum en het Musée Fin-de-Siècle Museum aan het Koningsplein en de Regentschapsstraat in hartje Brussel, alsook het Musée Wiertz Museum en het Musée Meunier Museum in Elsene.
Ook Kunstencentrum Bozar houdt de deuren open. "De activiteiten gaan gewoon door zoals gepland. De tentoonstellingen zijn open en vanavond is er een vernissage", zegt Leen Daems van het Paleis voor Schone Kunsten. In concertzaal Ancienne Belgique gaat het concert van de band The Slow Show dinsdagavond door zoals gepland. "Er zal wel verscherpte waakzaamheid zijn en een extra controle, met een doorgedreven fouille", zegt woordvoerder Jens Van den Wyngaert. De AB heeft sowieso al vrij veel securitypersoneel, klinkt het nog.
12.54 uur: Veertigtal sportzalen Basic Fit gesloten in Brussel
Een veertigtal sportzalen van Basic Fit zijn tot nader order gesloten in Brussel. Dat heeft het bedrijf dinsdag aan de werknemers gezegd, na de terreuraanslag waarbij twee Zweden zijn gedood.
Basic Fit legt de beslissing uit als gevolg van de gebeurtenissen en het verhogen van het terreurniveau in Brussel naar niveau 4. "Enkele van onze Brusselse clubs (een veertigtal, red.) blijven tot nader order gesloten." De collectieve lessen zijn geannuleerd. De andere zalen elders in het land blijven open volgens de normale openingsuren.
12.52 uur: Link met situatie in Midden-Oosten niet langer uitgesloten
Het federale parket sluit niet langer uit dat de aanslag die maandagavond plaatsvond in Brussel in verband staat met de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Maandagnacht was gemeld dat die link er op het eerste gezicht niet leek te zijn, maar daar is intussen verandering in gekomen. Alle pistes worden opengehouden, klinkt het.
Maandagnacht verklaarde het federaal parket dat er op dat moment geen aanwijzingen waren dat de aanslag gelinkt zou zijn aan het Israëlisch-Palestijns conflict. Intussen is aan het licht gekomen dat Abdesalem L. op zijn sociale media een aantal steunbetuigingen heeft gedeeld voor het Palestijnse volk. Mogelijk heeft de situatie in het Midden-Oosten dus wel een rol gespeeld, maar verder onderzoek zal moeten uitwijzen wat zijn precieze motieven waren, aldus het federaal parket.
12.43 uur: Veiligheidszone politieactie in Schaarbeek verkleind
In de Van Ooststraat in Schaarbeek is er dinsdag al uren een grote politieactie aan de gang. De veiligheidszone rond de Van Ooststraat werd al twee keer verkleind. Rond het café Al Khaima in de Van Ooststraat is er dinsdag rond de middag nog veel beweging. Onderzoekers in witte jassen gaan het pand binnen en weer buiten.
Lange tijd was er een veel ruimere veiligheidszone ingesteld, van het Verboekhovenplein tot het Paviljoenplein. Enkel mensen die binnen die zone wonen, mochten door. De dokterspraktijk en winkels binnen de veiligheidszone waren noodgedwongen gesloten.
12.42 uur: Dader aanslag Brussel heeft in Zweden verbleven
De dader van de aanslag in Brussel waarbij maandagavond twee Zweden om het leven kwamen, heeft ook in Zweden verbleven. Dat heeft de Zweedse premier Ulf Kristersson dinsdag meegedeeld op een persconferentie. Veel extra info kon de premier wel niet geven.
Op een persconferentie dinsdagochtend vroeg maakte staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor bekend dat de verdachte Abdesalem L. in november 2019 asiel had aangevraagd in ons land, waarna zijn aanvraag werd afgewezen en de man van de radar verdween. Volgens Kristersson is de 45-jarige Tunesiër ook in Zweden gepasseerd, maar was hij niet bekend bij de politie.
De Zweedse premier nam de gelegenheid te baat om te stellen dat "het belangrijk is om te weten wie er zich in het land bevindt" omdat Zweden gebukt gaat onder "het grootste veiligheidsgevaar sinds de Tweede Wereldoorlog". Dit komt onder meer door de verschillende Koranverbrandingen in het land. Kristersson riep daarom op om daarmee op te houden, omdat dat de veiligheid van Zweden wereldwijd in het gedrang brengt. Volgens Kristersson verblijven er momenteel 27.000 mensen onwettig in het land. "We moeten weten wie er in Zweden is en of ze hier al dan niet wettelijk verblijven. Gevaarlijke mannen die niet de Zweedse nationaliteit hebben, moeten het land onmiddellijk verlaten", klonk het voorts.
Het terreurniveau in Zweden blijft wel onveranderd op niveau 4. De Zweedse veiligheidsdienst had dat eerder opgetrokken, onder meer als gevolg van de frequente schietpartijen en het bendegeweld in het land. "De veiligheidsdiensten waarschuwden specifiek voor dit soort gevaar, zowel in Zweden als in het buitenland. Het is een heel gevaarlijke situatie. Er zijn verschillende staten en niet-statelijke actoren die Zweden willen treffen", stelde de premier. Bovendien moet er volgens Kristersson ook een betere controle komen aan de Europese buitengrenzen. "Zonder controle aan de buitengrenzen kunnen we geen vrij verkeer van personen hebben."
Tezelfdertijd drukte Kristersson zijn landgenoten ook op het hart dat ze hun Zweedse identiteit niet verborgen hoeven te houden. "Zweden zouden altijd met hun identiteit moeten kunnen uitpakken. Het gaat om onze manier van leven. We moeten ons niet verbergen, maar wel de veiligheid verhogen", klonk het. Daarom pleitte de Zweedse premier ook voor extra bevoegdheden voor de Zweedse politie en inlichtingendiensten.
12.32 uur FIFA-voorzitter Infantino voelt zich "geschokt" en "bedroefd"
Gianni Infantino, voorzitter van Wereldvoetbalbond FIFA, laat dinsdag weten dat hij "geschokt" en "bedroefd" is door de aanslag in Brussel van maandagavond die het leven kostte aan twee Zweedse supporters, kort voor de EK-kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden in het Koning Boudewijnstadion.
"Ik ben diep geschokt en bedroefd over de tragische dood van twee Zweden in Brussel in de buurt van het stadion waar België Zweden ontving. Namens de FIFA en de voetbalgemeenschap betuig ik mijn diepste medeleven met de families en vrienden van de slachtoffers. Onze gedachten gaan uit naar de inwoners van België en Zweden, hun respectievelijke nationale teams en hun bonden", schreef het FIFA-hoofd op Instagram. Maandagavond werd de kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden in het Koning Boudewijnstadion gestaakt bij de rust, na een dodelijke schietpartij aan het Saincteletteplein in Brussel waar twee Zweedse voetbalfans omkwamen.
12.29 uur: Persconferentie na afloop van Nationale Veiligheidsraad
Na afloop van de Nationale Veiligheidsraad dinsdagnamiddag volgt een toelichting op een persconferentie. Dat werd vernomen op het kabinet van premier Alexander De Croo.
De Veiligheidsraad komt vanaf 15.00 uur samen op de Wetstraat 16. Daarin zetelen de premier, de vicepremiers en de bevoegde ministers, en de mensen die aan het hoofd staan van de bevoegde diensten. Afgelopen nacht viel te horen dat de Veiligheidsraad onder meer samenkomt om het dreigingsniveau te analyseren. Dat niveau werd op 3 vastgelegd voor het hele land en op 4 - het allerhoogste niveau - voor Brussel.
12.26 uur: Politie Vilvoorde-Machelen vraagt volledig herstel Kanaalplan
De politiezone van Vilvoorde-Machelen (VIMA) vraagt een volledig herstel van het Kanaalplan, zo meldt de zone dinsdag in een persbericht. "De aanslag toont dat de dreiging nog steeds niet weg is", stelt de politiezone. Voor VIMA zou een uitvoering van het plan neerkomen op twintig extra voltijdse federale politiemedewerkers.
Het federaal Kanaalplan werd in de nasleep van de aanslagen in Parijs in 2015 opgestart. Bedoeling was om in een aantal gemeenten die met een gelijkaardige soort van criminalisering kampten, zoals Molenbeek, Vilvoorde of Anderlecht, een samenwerking op te zetten. Op vlak van radicalisering is er bijvoorbeeld samen ingezet op aanklampende maatregelen.
VIMA wijst erop dat er, na de aanslag in Brussel maandagavond, geen directe reden tot bezorgdheid is. "Maar deze feiten tonen wel aan dat de dreiging nog steeds niet weg is. Vanuit het politiecollege dringen we dan ook opnieuw aan op het behoud van het Kanaalplan."
"Tijdens het Kanaalplan kon de politiezone VIMA rekenen op de steun van twintig voltijdse federale politiemedewerkers", zegt Hans Bonte, voorzitter van het politiecollege. "Sinds vorig jaar werd dit verminderd tot nul. We rekenen erop dat de Nationale Veiligheidscel dan ook beslist om het federale Kanaalplan opnieuw in ere te herstellen." De Nationale Veiligheidsraad zit dinsdag om 15 uur opnieuw samen om de situatie te evalueren.
11.50 uur: Extra beveiliging bij Koninklijke Musea Schone Kunsten
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België voorzien extra beveiliging, zo meldt de woordvoerster dinsdag, daags na de terreuraanval in Brussel waarbij twee Zweden het leven lieten. De musea blijven open.
"We hebben besloten open te blijven, we hebben geen richtlijnen gekregen om te sluiten. We hebben de beveiliging versterkt", zegt Hélène Lebailly. De musea voorzien extra bewakingspersoneel. Voor het overige zijn er geen speciale maatregelen voorzien. Ze wijst erop dat de musea sowieso een basisbeveiliging hebben en dat er geen reden tot paniek is.
Onder de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België vallen zes musea. Het gaat om het Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Magritte Museum en het Musée Fin-de-Siècle Museum aan het Koningsplein en de Regentschapsstraat in hartje Brussel, alsook het Musée Wiertz Museum en het Musée Meunier Museum in Elsene.
11.48 uur: Crisiscentrum verwijst naar Tele-Onthaal en Awel voor psychosociale steun
Wie na de gebeurtenissen van maandagavond en dinsdagochtend een luisterend oor nodig heeft, kan daarvoor terecht bij Tele-Onthaal, Awel of de huisarts. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum op X.
Wie nood heeft aan psychosociale begeleiding kan zeven op zeven en 24 uur op 24 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106, of 's avonds, woensdag- en zondagnamiddag via de chat op www.tele-onthaal.be. "Er komen momenteel uiteraard oproepen omtrent de aanslag binnen, maar het gaat niet om een opvallend hoog aantal. We draaien momenteel op onze normale bezetting", aldus coördinator Jennifer Pots. Jongeren die een klankbord zoeken, worden doorverwezen naar Awel via het gratis nummer 102 of via www.awel.be. De telefoonlijn is elke dag geopend vanaf 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Op woensdag en zaterdag is de telefoonlijn al vanaf 14 uur bemand. De chatlijn is elke dag tussen 18 en 22 uur bereikbaar. Het crisiscentrum verwijst verder ook naar de huisarts, die eventueel kan doorverwijzen naar gepaste psychosociale zorg.
11.31 uur: Kamer debatteert woensdagnamiddag over aanslag
De Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie organiseren woensdagnamiddag gezamenlijk een actualiteitsdebat met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V), minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) over de aanslag van maandagavond in Brussel. Ook premier Alexander De Croo krijgt een uitnodiging.
Binnen de commissie Binnenlandse Zaken was er dinsdag unanimiteit om de bevoegde regeringsleden uit te nodigen voor een gedachtewisseling over de aanslag. Iedereen was het er ook over eens dat die vergadering snel moet plaatsvinden. Vanuit verschillende fracties kwamen ook vragen om bijvoorbeeld het OCAD of de inlichtingendiensten uit te nodigen, maar die zullen eventueel later worden gevraagd, in een tweede ronde.
Bij heel wat fracties rijzen uiteraard vragen over hoe een en ander is kunnen gebeuren. Ondertussen raakte immers bekend dat de dader onwettig in ons land verbleef, na een afgewezen asielaanvraag. De 45-jarige Tunesiër was bekend bij de politie, maar stond niet op de OCAD-lijst met potentieel gevaarlijke personen.
"Wat betekent dat, 'op de radar staan'", wilde Yngvild Ingels (N-VA) weten. De andere aanwezige oppositiepartijen DéFI en PVDA stelden luidop de vraag hoe het mogelijk is dat de man nog in ons land kon rondlopen. "Alle signalen en alarmen waren aanwezig", drukte Nabil Boukili (PVDA) het uit. Dat de dader illegaal in ons land verbleef, "legt een pijnpunt bloot in ons terugkeerbeleid", vond Tim Vandenput van coalitiepartner Open VLD. "Dit toont dat wie hier illegaal verblijft, hier niet moet zijn en dat we alles moeten doen om hen het land uit te krijgen. Hoe kunnen we de procedure sluitender maken?" Zijn Groen-collega Eva Platteau riep op het hoofd koel te houden. "We moeten goed analyseren hoe alles is kunnen gebeuren, op basis van feiten."
Nogal wat parlementsleden verwezen ook naar de aanbevelingen van de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016. Onder meer Denis Ducarme (MR) liet zich ontvallen dat dertig procent van de aanbevelingen nog niet is uitgevoerd, al merkte zijn partijgenote Marie-Christine Marghem ook wel op dat we bescheidenheid aan de dag moeten leggen. Zelfs indien alle aanbevelingen waren uitgevoerd, is het niet gezegd dat de aanslag van maandag had kunnen worden vermeden.
11.19 uur: Extra beveiliging bij Kinepolis in Brussel
Cinemagroep Kinepolis voorziet extra veiligheidspersoneel voor de bioscoop in Brussel nu dreigingsniveau 4 van kracht is in de hoofdstad. Kinepolis zet er ook in op extra waakzaamheid, meldt de woordvoerster dinsdag, daags na de terreuraanval in Brussel.
"Zolang er dreigingsniveau 4 is, is er extra waakzaamheid en voorzien we extra security voor Kinepolis Brussel. De voorstellingen gaan wel door zoals gepland", zegt Anneleen Van Troos. Gezien het dreigingsniveau is Kinepolis extra alert voor de Brusselse bioscoop, klinkt het.
Lees verder onder de video's.
11.17 uur: Neergeschoten dader overleden
Abdesalem L., de man die dinsdagochtend in een Schaarbeekse snackbar werd neergeschoten, is overleden. Het federaal parket bevestigt nu ook dat hij effectief de dader van de schietpartij was.
Volgens verschillende media wordt momenteel nog naar één andere persoon gezocht, maar die informatie wordt door het federaal parket niet bevestigd. Het zou gaan om de persoon die beelden van de aanslag maakte.
Abdesalem, een 45-jarige Tunesiër, werd neergeschoten in een horecagelegenheid in de Van Ooststraat in Schaarbeek, vlakbij het Verboekhovenplein. Volgens verschillende media gaat het om de snackbar Al Khaima. Een getuige zag hem daar zitten en verwittigde de politie.
Ploegen van de lokale politie Brussel Noord gingen ter plaatse, waarna het tot een schietpartij kwam. Daarbij werd de verdachte in de borst geraakt. De man werd ter plaatse gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed onderweg naar of in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Ter plekke werd ook het automatische geweer gevonden dat gisterenavond gebruikt werd bij de aanslag en een zak met kleren.
Bij de aanslag kwamen maandagavond twee Zweedse personen om het leven terwijl een derde persoon zwaargewond raakte. De vermoedelijke dader verspreidde nadien een video waarin hij de aanslag opeiste, in naam van IS.
11.15 uur: Premier De Croo heeft Zweedse premier geïnformeerd
Eerste minister Alexander De Croo heeft zijn Zweedse ambtsgenoot Ulf Kristersson "geïnformeerd over de huidige ontwikkelingen na de aanslag van gisteren (maandag, red.) in Brussel". Dat meldt de premier dinsdag op X, het vroegere Twitter.
De twee slachtoffers van de dodelijke aanslag in Brussel hadden de Zweedse nationaliteit. "Onze prioriteit gaat uit naar de families van de slachtoffes om ervoor te zorgen dat zij de juiste steun krijgen", aldus premier De Croo nog. De eerste minister laat ook weten dat ervoor gezorgd zal worden dat de Zweedse voetbalfans, die maandagavond de wedstrijd in het Koning Boudewijnstadion hebben bijgewoond en urenlang vast zaten in het stadion, "veilig naar huis kunnen reizen".
11.00 uur: MR wil leger inzetten op strategische plaatsen
De Franstalige liberalen van MR vragen dat het leger wordt ingezet op strategische plaatsen in het land om op die manier "tijd en middelen vrij te maken voor de politie" en om zo "de operationele capaciteit van de politie onmiddellijk te versterken zodat ze de essentiële taken kunnen uitvoeren die in de huidige situatie nodig zijn". Dat is de boodschap van de MR na een bijeenkomst van het uitgebreide partijbureau.
De partij betuigt haar medeleven met de families van de slachtoffers en drukt haar steun uit voor de gewonden en hun families. De Franstalige liberalen dringen aan op een versterkte aanwezigheid van de politie rond scholen, kinderdagverblijven en andere gevoelige plaatsen en zegt dat er niet mag toegegeven worden aan terreur. Het uitgebreide partijbureau wil ook dat er een onmiddellijke inventarisatie komt van geradicaliseerde personen die al het bevel hebben gekregen om het land te verlaten om nadien "hun onmiddellijke uitzetting meteen en zonder uitstel uit te voeren".
Verder dringt de partij erop aan om de vergoelijking van terrorisme op te nemen in de strafwet om op die manier "het aanzetten tot haat en propaganda te bestrijden". Daarnaast pleit de partij voor een verbod op "bijeenkomsten en manifestaties die ook maar het minste risico inhouden op een terroristische groepering".
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) liet dinsdag in het VRT-radioprogramma De Ochtend verstaan dat er voorlopig in overleg met de diensten beslist is om nog geen militairen in te zetten. "Militairen hebben een heel specifieke opdracht. Zij doen vaak statische bewaking. Zij zijn ook niet bevoegd om processen-verbaal te maken of arrestaties te doen. In deze is daarom geoordeeld dat het vandaag niet aan de orde is. Bij de aanslagen van 2016 is dat ook pas in een latere fase gebeurd. Maar ik sluit geen enkele veiligheidsmaatregel uit".
10.43 uur: N-VA-Kamerlid: "Duidelijke aanwijzingen op extra dreiging"
Kamerlid Yngvild Ingels (N-VA) vraagt zich af waarom de waakzaamheid de voorbije dagen niet is verhoogd, "terwijl er duidelijke aanwijzingen waren dat er extra dreiging was." Ze reageert daarmee op de terreuraanslag in Brussel waarbij twee Zweden om het leven zijn gekomen.
"Na de aanslagen in Brussel en Zaventem in 2016 wordt onze hoofdstad opnieuw opgeschrikt door een wrede terreuraanslag", aldus Ingels. "Ik wil weten hoe dit is kunnen gebeuren. De man was blijkbaar gekend bij de politie en toch heeft hij kunnen toeslaan. Onbegrijpelijk. Waarom moet er altijd eerst iets erg gebeuren voor men de waakzaamheid verhoogt. Dit terwijl er duidelijke aanwijzingen waren dat er extra dreiging was."
Het Kamerlid herinnert ook aan de aanbevelingen van de onderzoekscommissie die zich heeft gebogen over die aanslagen van 2016. "Er werd verschillende keren gevraagd een commissie op te richten om de implementatie van de deze maatregelen op te volgen, maar dat vond deze regering niet nodig", luidt het.
10.38 uur: Winkels IKEA open met versterkte veiligheidsmaatregelen
De Belgische winkels van IKEA zijn open maar met versterkte veiligheidsmaatregelen. Dat zegt een woordvoerster van de Zweedse meubelketen.
Welke maatregelen er genomen zijn, zegt het bedrijf niet. IKEA heeft acht vestigingen in België, waaronder een in de Brusselse gemeente Anderlecht. Bij de aanslag in Brussel maandagavond kwamen twee Zweden om het leven.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde dinsdagochtend aan dat Zweedse diplomatieke posten en andere Zweedse activiteiten in België extra bewaking krijgen.
10.37 uur: Nieuwe evaluatie van dreigingsniveau
Er wordt dinsdag een nieuwe evaluatie gemaakt van het dreigingsniveau. Dat is dinsdagvoormiddag vernomen van het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Na de aanslag in Brussel maandagavond was het algemeen dreigingsniveau opgetrokken naar niveau 3 in België en naar niveau 4 (het maximale dreigingsniveau) in Brussel. De dader werd dinsdagochtend in Schaarbeek neergeschoten en is overleden.
Het was voor het eerst in meer dan vijf jaar dat het dreigingsniveau 3 weer van kracht werd in België. Bij niveau 3 zijn terreurdaden "mogelijk en waarschijnlijk". Wanneer niveau 4 van kracht is, is de dreiging "ernstig en zeer nabij". Het nationaal crisiscentrum raadt mensen in Brussel aan om waakzaam te zijn en geen onnodige verplaatsingen te maken. Dreigingsniveau 4 komt zelden voor.
Na de terreuraanslagen in Brussel en Zaventem op 26 maart 2016 was dat niveau twee dagen van kracht in heel het land. Bij niveau 3 wordt maximaal een honderdtal soldaten ingezet om bepaalde sites en instellingen te beveiligen. In januari 2018 werd het terreurniveau verlaagd, voor het eerst sinds de aanslagen in Parijs in november 2015, van terreurniveau 3 naar niveau 2. De regering keurde toen een plan goed om stapsgewijs de inzet van militairen op openbare plaatsen af te bouwen.
De Nationale Veiligheidsraad, die begin 2015 werd opgericht, bepaalt het algemeen inlichtingen- en veiligheidsbeleid in België. In de Raad zetelen de premier, de vicepremiers, de bevoegde ministers en de topmannen en -vrouwen van de bevoegde diensten.
10.12 uur: De Croo stelt geplande ontmoeting met Palestijnse gemeenschap uit
De ontmoeting tussen premier Alexander De Croo en vertegenwoordigers van de Palestijnse gemeenschap naar aanleiding van het oplaaiende conflict in het Midden-Oosten wordt uitgesteld.
Die ontmoeting was dinsdagmiddag gepland om 13.30 uur in de Wetstraat 16. Bedoeling was dat de eerste minister daar zou "luisteren naar de bezorgdheden" van de Palestijnse gemeenschap. Maar door de moordaanslag maandagavond in Brussel wordt de ontmoeting uitgesteld, zo bevestigt het kabinet van de premier.
10.08 uur: Perimeter Verboekhovenplein opgeheven
De perimeter aan het Verboekhovenplein is intussen opgeheven. Wel is de Van Ooststraat nog steeds afgezet en is in de Berenkuilwijk in Schaarbeek nog steeds een erg hoge politieaanwezigheid.
"De verdachte woonde in Schaarbeek maar was daar niet ingeschreven omdat hij zich in een illegale situatie bevond", laat burgemeester Cécile Jodogne nog weten. "De inschatting van de dreiging is niet hoger in onze gemeente en de scholen blijven open in overeenstemming met de instructies van de ministers. Waakzaamheid is geboden en we zullen de situatie blijven evalueren."
10.05 uur: Erasmushogeschool Brussel houdt deuren gesloten
De verschillende afdelingen van Erasmushogeschool Brussel blijven gesloten dinsdag, dit als gevolg van het dreigingsniveau 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
"We volgen de aanbevelingen van de overheid op en vermijden onnodige verplaatsingen in en naar Brussel", zegt Erasmushogeschool Brussel in een mededeling. Er zullen in de voormiddag geen lessen of andere onderwijsactiviteiten plaatsvinden. In de namiddag zullen eventuele lesactiviteiten plaatsvinden online. Er wordt opvang voorzien op de campus voor diegenen die de communicatie van Erasmushogeschool niet tijdig gelezen hebben.
De hogeschool vraagt haar leerlingen regelmatig Canvas te raadplegen, het online studieplatform van Erasmushogeschool. "We volgen de situatie op de voet en herevalueren na afloop van de veiligheidsraad later vandaag", zegt de hogeschool.
09.54 uur: Zweedse premier geeft persconferentie om 11 uur
Om 11 uur geeft de Zweedse premier Ulf Kristersson een persconferentie over de terreuraanslag van maandag in centrum Brussel. Dat meldt de Zweedse omroep SVT. Bij de feiten kwamen twee personen met Zweedse nationaliteit om.
09.46 uur: Veiligheidsmaatregelen blijven momenteel van kracht
De veiligheidsmaatregelen blijven momenteel van kracht. Dat meldt het Nationaal Crisiscentrum dinsdagochtend op X (ex-Twitter).
Het gaat dan om verhoogde waakzaamheid en verhoogde en zichtbare politieaanwezigheid. De maatregelen worden later op de dag opnieuw geëvalueerd.
09.45 uur: Kamercommissie Binnenlandse Zaken moet vervroegd samenkomen, zegt voorzitter Depoortere
Er komt zo snel mogelijk een spoedzitting van de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer over de veiligheidssituatie in België. Dat meldt Vlaams Belang, dat met Ortwin Depoortere de voorzitter van de commissie levert.
"Na de vreselijke islamitische terreuraanslag van gisterenavond die het leven kostte aan twee Zweden, moeten er onmiddellijk strengere veiligheidsmaatregelen worden genomen", stelt Depoortere. Hij wil daarover minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) spreken. Vlaams Belang wil dat voortaan paracommando's van Defensie worden ingezet als politie zich moet concentreren op het opsporen van daders. "De duidelijk zichtbare aanwezigheid van militairen in het straatbeeld, moet onze steden extra beveiligen en terroristen afschrikken."
Bij het crisisoverleg afgelopen nacht werd beslist om geen militairen in te schakelen. Vlaams Belang wil ook van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) duidelijkheid krijgen, met name waarom het dreigingsniveau niet eerder werd verhoogd.
09.33 uur: Lessen op ULB gaan door
In de nasleep van de aanslag die maandagavond twee mensen doodde en het feit dat de terreurdreiging in Brussel tot het hoogste niveau is opgeschroefd, heeft de ULB beslist om de beveiliging op haar campussen op te drijven. De onderwijs- en onderzoeksactiviteiten blijven echter behouden. De ULB wijst er wel op dat feestelijke en culturele activiteiten zijn afgelast. De universiteit benadrukt dat ze uiteraard nauwlettend in de gaten houdt hoe de situatie zich ontwikkelt.
Eerder liet de VUB heeft al weten dat er verhoogde waakzaamheid zal worden toegepast op haar campussen en dat conferenties en andere festiviteiten dinsdag werden afgelast. Bovendien zijn volgens verschillende media de scholen van de Europese instellingen in Brussel gesloten, net als de scholen van het Vlaams gemeenschapsonderwijs (GO!). De Franstalige scholen zijn daarentegen wel open.
09.14 uur: Close: "Dader is opgepakt"
De dader van de aanslag van maandagavond is opgepakt. Dat heeft Brussels burgemeester Philippe Close (PS) gezegd op VRT Radio 1.
"Ik kan bevestigen dat de dader is opgepakt", zei Close. "De dader is geneutraliseerd." Close benadrukte dat de politie klaar is om alles in Brussel zo normaal mogelijk te laten verlopen. Het stadspersoneel is volgens de burgemeester gewoon aan het werk, soms via telewerk. Alle sport- en cultuurcentra zijn open en alle activiteiten kunnen plaatsvinden.
09.13 uur: Wedstrijd was geen risicomatch: Koranverbrandingen niet in overweging genomen, zegt Close
De voetbalwedstrijd België-Zweden van maandagavond werd niet beschouwd als risicomatch. Er was vooraf stilgestaan bij de context van het conflict in het Midden-Oosten, maar de Koranverbrandingen in Zweden waren niet in overweging genomen. "Daar moeten we over nadenken", zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS) dinsdag bij de Franstalige omroep RTBF.
Over de beslissing van het Nederlandstalige Gemeenschapsonderwijs (GO!) om scholen in Brussel dicht te houden, zei de burgemeester dat hij dat niet de juiste beslissing vindt. Close voegde er op X, het vroegere Twitter, aan toe dat "het gewone leven zo veel mogelijk moet kunnen doorgaan".
09.10 uur: Verlinden: "Verdachte is overleden"
In het onderzoek naar de terreuraanslag die maandagavond plaatsvond in Brussel is dinsdagochtend een verdachte neergeschoten. Volgens de laatste informatie van minister van Binnenlandse Zaken Verlinden zou de verdachte dan toch overleden zijn op weg naar het ziekenhuis. Het zou volgens haar ook effectief om de dader gaan. Dat schrijft VRT NWS.
Volgens politiebronnen zou de man zijn neergeschoten in een café in Schaarbeek, op of vlakbij het Verboekhovenplein. Burgemeester Cécile Jodogne van Schaarbeek bevestigt voorlopig enkel dat het om een politietussenkomst in haar gemeente gaat, maar de omgeving van het Verboekhovenplein is alleszins volledig afgesloten door de politie. De meeste politieactie vindt plaats in de aanliggende Fraikinstraat die eveneens is afgesloten. Waarom is voorlopig onduidelijk.
Nog volgens Jodogne zijn het agenten van de lokale politie Brussel Noord die de man aantroffen, waarna het tot een schietpartij kwam. Eerst werd gemeld dat daarbij verschillende gewonden gevallen waren, maar volgens de burgemeester is enkel de verdachte geraakt.
Voorlopig is er nog geen officiele bevestiging dat het om Abdesalem L. gaat, de verdachte van de aanslag, maar het wapen van de neergeschoten man zou alvast het automatische geweer zijn dat gisterenavond gebruikt werd bij de aanslag. Bij de aanslag kwamen maandagavond twee Zweedse personen om het leven. De vermoedelijke dader verspreidde nadien een video waarin hij de aanslag opeiste, in naam van IS.
09.09 uur: Fedasil en Dienst vreemdelingenzaken onder verhoogde waakzaamheid, geen extra maatregelen
Fedasil en Dienst Vreemdelingenzaken staan onder verhoogde waakzaamheid, maar nemen geen extra maatregelen om de veiligheid te waarborgen na de aanslag in Brussel van maandagavond.
Fedasil, de Belgische instelling die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, zegt dat ze de voorschriften van het Nationale Crisiscentrum volgen en het personeel op de hoofdzetel zo veel mogelijk van thuis laten werken. In de opvangcentra moet permanentie worden voorzien voor de asielzoekers.
De diensten van Dienst Vreemdelingenzaken aan Pacheco in Brussel, waaronder ook het aanmeldcentrum, blijven geopend. "Er is een verhoogde waakzaamheid, maar er zijn geen concrete indicaties dat verdere voorzorgsmaatregelen nodig zouden zijn", zegt Paulien Blondeel, woordvoerster van Dienst Vreemdelingenzaken.
08.41 uur: Geen operationele impact voor Brussels Airport, wel bijkomende toegangscontrole
Op Brussels Airport gaan de luchthavenactiviteiten na de aanslag in Brussel van maandag verder zoals gepland. Er is op dit moment geen operationele impact, meldt woordvoerder Ihsane Chioua Lekhli dinsdagochtend.
Er geldt wel een verhoogde waakzaamheid en er zijn enkele maatregelen getroffen. Zo is er een bijkomende toegangscontrole, uitgevoerd door de luchthavenpolitie met versterking van de veiligheidsagenten van de luchthaven, en is er een verhoogde aanwezigheid van politie. De luchthaven volgt de situatie naar eigen zeggen intussen op de voet met de bevoegde federale autoriteiten. De eerste vlucht naar Zweden staat gepland voor 9.40 uur.
08.46 uur: VUB: "Lessen verlopen digitaal"
"De waakzaamheid wordt verhoogd op de campussen en aan de koten en de campusvoorzieningen worden geopend met een basisbezetting", laat de VUB weten via een persbericht. "Omdat het dreigingsniveau is verhoogd naar niveau 4 moeten alle onnodige verplaatsingen in de hoofdstad immers vermeden worden."
De lessen verlopen digitaal. Studenten wordt aangeraden om het lesplatform Canvas te volgen voor meer detail van de docent of faculteit. Werkcolleges, practica, oefeningen en doctoraatsverdedigingen blijven in principe behouden.
Voor stages worden de instructies van de stageplaatsen gevolgd. Niet essentiële activiteiten zoals lezingen of fuiven worden op 17 oktober opgeschort. Personeelsleden tot slot die hun werk vanop afstand kunnen doen, wordt gevraagd om te telewerken.
08.45 uur: Scholengroep Sint-Goedele houdt scholen dicht
"Daarom vragen wij u om uw kinderen zoveel mogelijk thuis te houden en geen onnodige verplaatsingen door de stad te doen", klinkt het in een persbericht van algemeen directeur Bruno De Lille. "Zo houden we iedereen veilig en kan de politie haar werk doen."
Voor de kinderen van de ouders die echt geen alternatief hebben, zal de scholengroep toch zo goed mogelijk voor opvang zorgen. "We vragen u dan wel om uw kinderen te komen halen vanaf het moment dat dat veilig mogelijk is. We willen de kinderen in elk geval niet alleen naar huis sturen. Kinderen uit het secundair mogen enkel vroeger en alleen naar huis als de ouders schriftelijk verklaren dat dat mag."
Sint-Goedele zegt de situatie in elk geval in de gaten tehouden. De leidinggevenden van de kinderdagverblijven en de directies van de scholen zullen betrokkenen zo goed mogelijk op de hoogte houden van de maatregelen die misschien later nog worden genomen.
08.34 uur: Verdachte die werd neergeschoten, wordt op dit moment gereanimeerd
De verdachte die dinsdagochtend werd neergeschoten, wordt op dit moment gereanimeerd. Het is dus nog niet zeker of hij overleden is. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in het VRT-journaal. Eerder had Verlinden nog gezegd dat de verdachte was overleden.
Nog volgens Verlinden worden op dit moment de vingerafdrukken van de persoon afgenomen om te verifiëren of het om de dader gaat die maandagavond twee Zweden heeft doodgeschoten.
08.25 uur: Wapen aangetroffen bij doodgeschoten man, nog onduidelijk of het om dader aanslag gaat
In het onderzoek naar de terreuraanslag die maandagavond plaatsvond in Brussel, is dinsdagochtend een verdachte doodgeschoten. Het is nog niet duidelijk of het om de dader van de aanslag gaat, maar het wapen dat werd gebruikt bij de aanslag, werd wel bij de persoon aangetroffen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gezegd in het VRT-journaal. Op dit moment worden de vingerafdrukken van de persoon afgenomen om zijn identiteit te verifiëren.
"Ik maak nog een klein voorbehoud, maar aangezien het wapen dat bij de aanslag werd gebruikt, ter plaatse werd aangetroffen, maakt dat de waarschijnlijkheid groter", aldus Verlinden. Bij de aanslag kwamen maandagavond twee Zweden om het leven. De vermoedelijke dader verspreidde nadien een video waarin hij de aanslag opeiste, in naam van IS.
08.12 uur: "Laatste Zweedse supporters verlieten om 4 uur het stadion"
De laatste Zweedse supporters hebben rond 4 uur dinsdagochtend het Koning Boudewijnstadion verlaten. Dat meldt de Zweedse voetbalbond. De nationale ploeg is al naar Zweden overgevlogen.
De Zweedse supporters en medewerkers van het Zweedse team verlieten het stadion onder politiebewaking en hotels waar Zweedse supporters verblijven, worden door de politie bewaakt, zegt de voetbalbond. "De samenwerking tussen supporters, bonden en autoriteiten was erg goed in een extreem gespannen situatie. In totaal hebben zowat 400 Zweden hulp gekregen tijdens de avond en nacht", aldus Martin Fredman, veiligheidsverantwoordelijke van de Zweedse voetbalbond.
08.01 uur: Extra toezicht aan Zweedse ambassades en hotels met Zweedse supporters
De politie houdt toezicht op de hotels waar de Zweedse supporters in ons land momenteel verblijven. Ook de Zweedse diplomatieke posten en andere Zweedse activiteiten in ons land, krijgen extra bewaking. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dinsdagmorgen gezegd op de persconferentie na het overleg bij het Crisiscentrum.
Vrij snel na de aanslag werd het terreurniveau in Brussel verhoogd tot niveau 4, met de vraag om geen onnodige verplaatsingen te doen in Brussel. In het Koning Boudewijnstadion is de uittocht in fases georganiseerd. De zowat 400 Zweedse supporters werden veilig onder begeleiding van de politie overgebracht met speciaal ingelegde bussen naar hotels in Brussel en Leuven. Er is verhoogde politieaanwezigheid aan de hotels zelf. Verlinden zei ook dat de verhoogde politieaanwezigheid voor de Joodse gemeenschap in ons land van kracht blijft.
07.39 uur GO! houdt scholen dicht
De scholenkoepel GO! heeft besloten zijn scholen dinsdagmorgen niet te openen na de aanslag in Brussel van afgelopen nacht. Dat zei gedelegeerd bestuurder Koen Pelleriaux aan VRT en staat in een mail gericht aan ouders van het GO! Atheneum Etterbeek. "Gezien de dreiging en onduidelijkheid, en omdat eenieders veiligheid onze prioriteit is, werd door de algemene directeur van onze scholengroep beslist dat alle scholen op 17 oktober dicht blijven", klinkt het. "We nemen deze maatregelen om te voorkomen dat kinderen in onveilige situaties komen."
Aan BRUZZ liet woordvoerder van het GO! Brussel Karin Struys weten dat ook de 31 kinderdagverblijven van de koepel in het Brussels Gewest dicht zullen blijven. Het GO! Brussel vraagt daarnaast aan ouders ook om hun kinderen thuis te laten. "Er is enkel noodopvang op de scholen en de kinderdagverblijven." In de loop van de wordt nog gekeken hoe het vervolgens verder moet. De Nationale Veiligheidsraad komt om 15 uur samen om het dreigingsniveau opnieuw te evalueren.
07.38 uur: Geen militairen op straat
Er zullen geen militairen worden ingezet op straat nu in Brussel het dreigingsniveau is verhoogd naar niveau 4. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gezegd in 'De Ochtend' op Radio 1.
"We hebben de afspraak gemaakt om dat niet te doen", legde Verlinden uit. "Bij de aanslagen in 2016 is dat ook pas in een latere fase beslist. Ik sluit geen enkele maatregel uit, maar er is na overleg besloten om dat niet te doen." Alle veiligheidsdiensten zijn wel "in de hoogste staat van alertheid", aldus Verlinden. "We hebben gevraagd om zeer massief op het terrein aanwezig te zijn." Bepaalde plaatsen, zoals Zweedse diplomatieke posten, worden extra in het oog gehouden.
07.31 uur: Ben Weyts: "Geen aanleiding tot algemene sluiting scholen binnen of buiten Brussel"
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts ziet geen aanleiding tot een algemene sluiting van de scholen binnen of buiten Brussel. "Als je weet hoe groot de impact is van een veralgemeende sluiting van scholen, in de eerste plaats voor onze kinderen zelf, dan weet je ook dat dit echt het allerlaatste middel is", aldus Weyts, die over de kwestie overleg pleegde met de premier en zijn collega van de Franse Gemeenschap.
Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) besliste wel al om zijn Brusselse scholen dicht te houden. Katholiek Onderwijs Vlaanderen beveelt dat niet aan, maar laat de beslissing aan de schoolbesturen.
07.27 uur: Verdachte verdween van de radar na afwijzing asielaanvraag
De verdachte van de terroristische schietpartij in Brussel maandag vroeg in november 2019 asiel aan in ons land. In oktober 2020 werd die aanvraag afgewezen en kort daarna verdween hij van de radar. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor dinsdagmorgen gezegd op een persconferentie na de vergadering op het Nationaal Crisiscentrum.
De betrokkene verbleef nooit in een opvangcentrum van Fedasil. Op 12 februari 2021 heeft de gemeente hem ambtshalve uit het rijksregister geschrapt. Door die schrapping kon hij niet gelokaliseerd worden "om de terugkeer te organiseren", aldus de staatssecretaris. "Hij werd ook nooit door de politie na interceptie aangeboden bij de Dienst Vreemdelingenzaken om de terugkeer mogelijk te maken. Het bevel om het grondgebied te verlaten dat werd opgesteld in maart 2021 werd daardoor niet afgeleverd".
07.23 uur: NMBS: "Treinverkeer verloopt normaal, alle stations zijn open"
Het treinverkeer verloopt normaal en alle treinstations zijn geopend. Dat laat Bart Crols, woordvoerder van de NMBS, dinsdagochtend weten. Wel is de waakzaamheid verhoogd en zijn Securail-medewerkers zichtbaar aanwezig in de stations.
De aanslag van maandagavond in Brussel, waarbij twee Zweden om het leven kwamen, heeft dus geen impact op het treinverkeer. NMBS laat ten slotte nog weten dat het de instructies en aanbevelingen van het Nationaal Crisiscentrum nauwgezet opvolgt.
07.16 uur: Verdachte stond niet op OCAD-lijst, wel bekend bij politie
De verdachte van de terroristische schietpartij in Brussel maandagavond is een Tunesiër van 45 jaar en was gekend bij de politiedienst, maar stond niet op de zogenaamde OCAD-lijst, de lijst met potentieel gevaarlijke individuen die door de veiligheidsdiensten worden opgevolgd. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne dinsdagmorgen gezegd op een persconferentie na de bijeenkomst van het Nationaal Crisiscentrum.
Een buitenlandse politiedienst had in juli 2016 onbevestige informatie overgemaakt dat de betrokkene een geradicaliseerd profiel had en wou vertrekken naar een conflictzone voor de jihad. "'Dat soort meldingen waren toen legio, er waren tientallen meldingen per dag van die aard", aldus de minister. '"Die informatie is toen onderzocht en er kon verder niets mee gedaan worden".
Daarnaast waren er bij die diensten geen concrete aanwijzingen van radicalisering en daardoor stond de verdachte niet op de OCAD-lijst. Wel was hij gekend bij de politie voor onder andere verdachte handelingen, mensensmokkel en illegaal verblijf.
Hij vroeg asiel aan in ons land in november 2019. Wel zou de verdachte eerder dit jaar een bewoner van een asielcentrum bedreigd hebben via sociale media. Die bewoner deed aangite en beweerde dat de verdachte in Tunesië veroordeeld zou zijn voor terrorisme. De federale gerechtelijke politie van Antwerpen had hierover dinsdag een meeting gepland om de infomatie over die zaak samen te leggen.
Intussen is wel bekend dat de man niet in Tunesië veroordeeld is voor terrorisme, wel voor feiten van gemeen recht. Het bijeenroepen van die meeting zou eerder preventief geweest zijn. "Van een echte concrete of acute dreiging was hier geen sprake".
07:09: KU Leuven schort lessen in Brussel tijdelijk op
"De overheid vraagt om alle niet strikt noodzakelijke verplaatsingen naar en in Brussel te vermijden", klinkt het in een persbericht. "We hebben daarom beslist om vandaag geen colleges op de campussen in Brussel te laten doorgaan. We vragen studenten en personeelsleden om vandaag niet naar Brussel te komen."
Colleges en andere onderwijsactiviteiten die in de voormiddag gepland staan, gaan niet door. Colleges en andere onderwijsactiviteiten die in de namiddag gepland zijn, kunnen online doorgaan mits tijdige melding aan de studenten. "We herevalueren de situatie na de Veiligheidsraad die om 15u gepland is."
07:01 uur: MIVB rijdt normaal
Alle vervoersdiensten van de MIVB zullen dinsdag normaal rijden. Dat verklaarde de vervoersmaatschappij dinsdagochtend. De regering heeft geen maatregelen aangekondigd met betrekking tot het openbaar vervoer in Brussel.
De metrostations Koning Boudewijn en Heizel, die maandagavond gesloten waren, zijn opnieuw geopend. Het tramverkeer, dat maandagavond ook werd onderbroken tussen Belgica en Lemonnier, is dinsdagochtend ook weer normaal hervat.
07.00 uur: Nog geen info over annuleringen op Brussels Airport
Voorlopig is er nog geen info over eventuele annuleringen op de luchthaven van Brussels Airport. Dat laat woordvoerder Ihsane Chioua Lekhli dinsdagochtend weten. Wel is er verhoogde waakzaamheid.
Op de website is te zien dat veel vluchten met vertraging zijn vertrokken, maar dat is te wijten aan "kleine operationele vertragingen" en heeft dus niets te maken met de verhoogde veiligheidsmaatregelen, klinkt het.
06.47 uur: Verdachte niet gevonden na huiszoeking in Schaarbeek
Speciale eenheden hebben maandagnacht een huiszoeking uitgevoerd in de Brusselse gemeente Schaarbeek, op de vermoedelijke verblijfplaats van de verdachte van de terroristische schietpartij in Brussel maandagavond. Daar is daar echter niemand gevonden. Dat heeft federaal procureur Frédéric Van Leeuw dinsdagmorgen gezegd op een persconferentie na de bijeenkomst op het Nationaal Crisiscentrum.
Om veiligheidsredenen werd het hele gebouw, aan de Huart Hamoirlaan in Schaarbeek, bezocht. Het gebouw telt ongeveer twintig appartementen. Andere onderzoeksdaden zijn nog aan de gang. Volgens Van Leeuw is er een onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme aangesteld. Hij heeft intussen de plaats van de schietpartij bezocht.
De federale procureur bevestigde dat de dader het vuur heeft geopend op mensen, natdat die uit een taxi waren gestapt. Hij achtervolgde hen tot in een gebouw. Twee mensen zijn overleden. Eén van hen heeft de Zweedse nationaliteit, de tweede is van Zweedse origine, maar had ook een Zwitsers paspoort op zak en heeft mogelijk de dubbele nationaliteit. Een derde persoon, ook van Zweedse nationaliteit, raakte zwaar gewond en ligt in het ziekenhuis.
De dader vluchtte weg en plaatste kort daarna en opeisingsvideo, waarin hij vertelt hoe hij drie Zweden heeft gedood. In een andere video (van voor de aanslag) verklaart hij dat het boek van Allah een rode lijn is waarvoor hij zichzelf opoffert.
06.46 uur: Geen algemeen afstandsonderwijs in Katholiek Onderwijs Vlaanderen
Katholiek Onderwijs Vlaanderen beveelt scholen niet aan om te sluiten. Dat laat woordvoerder Pieter-Jan Crombez dinsdagochtend weten. Al sluit de woordvoerder niet uit dat sommige secundaire scholen op afstandsonderwijs zullen overschakelen.
In de nasleep van de dodelijke aanslag in Brussel maandagavond besliste het gemeenschapsonderwijs (GO!) in de nacht van maandag op dinsdag dat alle scholen van het GO!-net in Brussel dinsdag dicht zouden blijven. Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt dat schoolbesturen beslissen.
"Een heel aantal van onze basisscholen zullen open zijn, maar we verwachten dat een aantal leerlingen niet zullen opdagen", zei directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve in 'De Ochtend' op Radio 1. "Een aantal secundaire scholen hebben beslist om over te gaan tot afstandsonderwijs. Ze hebben leerlingen verwittigd."
Op de persconferentie na afloop van een vergadering van het Nationaal Crisiscentrum gaf premier Alexander De Croo dinsdagochtend aan dat er geen specifieke dreiging is naar kinderen of scholen. "Er is geen enkele reden om scholen te sluiten", klonk het.
06.27 uur: Halte Klein Kasteeltje niet bediend, voorts verloopt busverkeer De Lijn normaal
Bushalte Klein Kasteeltje wordt niet bediend door De Lijn, waardoor de lijnen 126, 127 en 128 verstoord zijn in beide richtingen. Dat laat de openbaarvervoermaatschappij dinsdagochtend weten. Verder is er voorlopig geen impact op het busverkeer.
"De bushalte Klein Kasteeltje wordt op vraag van de politie niet bediend", klinkt het bij een woordvoerder. Ook is er voorlopig niets afgesproken over eventuele maatregelen om de veiligheid op het openbaar vervoer te verhogen.
06.09 uur: De Croo: "Geen dreiging naar scholen, geen reden om ze te sluiten"
Scholen blijven niet dicht door de verhoogde terreurdreiging na de aanslag van maandagavond in Brussel. Dat heeft premier De Croo dinsdagmorgen gezegd, na afloop van de vergadering bij het Nationaal Crisiscentrum.
Volgens de premier heeft de analyse van het OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, aangetoond dat er geen specifieke dreiging is naar kinderen of scholen. "Er is geen enkele reden om scholen te sluiten." De Zweedse belangen in ons land krijgen op vraag van het Crisiscentrum wel bijzonder toezicht van de politiediensten.
05.47 uur: Alexander De Croo: "Dader is nog niet gevat"
De dader van de aanslag in Brussel maandagavond is nog niet gevat. Dat heeft premier Alexander De Croo dinsdagmorgen gezegd op een persconferentie, na afloop van een vergadering op het Nationaal Crisiscentrum. De verdachte is een man van Tunesische origine die illegaal in ons land verbleef.
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bevestigde dat de speciale eenheden een actie uitvoerden in Schaarbeek, maar dat de verdachte daarbij niet is aangetroffen. Het dreigingsniveau in Brussel is verhoogd naar niveau 4, er zal een verhoogde politie-aanwezigheid zijn in Brussel. Elders in het land is het niveau op drie gebracht, waardoor er ook een verhoogde waakzaamheid geldt. Het dreigingsniveau wordt dinsdag opnieuw geëvalueerd. De Nationale Veiligheidsraad komt daarvoor om 15 uur samen.
Aanslag Brussel
Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslag Brussel