20190415 Noordstation bushalte De Lijn transmigranten 2

| De veroordeelde agenten sleepten de migrant uit het Noordstation en dropten hem zonder schoenen of gsm in Asse (archiefbeeld)

Agent veroordeeld voor mishandeling transmigrant patrouilleert nog altijd in Noordstation

SDS
© BRUZZ
06/08/2019

Een spoorwegagent is in 2017 veroordeeld tot twee jaar cel met uitstel voor de vernederende behandeling van een transmigrant. Toch patrouilleert hij vandaag nog altijd in het Noordstation. "Onze interne tuchtprocedure staat volledig los van het gerechtelijke afwikkeling van de zaak", reageert de federale politie.

Het is de krant La Libre Belgique die de zaak dinsdag heeft aangekaart.

Spoorwegagent Joan G. ontdekt tijdens een februarinacht in 2013 een transmigrant, Mohamed, die in het Noordstation schuilt omdat het kwik buiten onder nul gaat. Samen met een collega ondervraagt hij de migrant, laat hem knielen en duwt hem tegen een vitrine voordat de man wordt meegenomen naar een Securitas-lokaal waar ze dreigen om hem op te sluiten in de hondenkooi.

Achtergelaten in Asse

Daarna wordt de transmigrant in een busje gesleept, ontdaan van zijn schoenen en jas en beroofd van zijn gsm. Mohamed wordt achtergelaten in een bosje, een 15-tal kilometer verder. Het is uiteindelijk de lokale politie van Asse die de jonge migrant zal vinden.

In 2015 achtte de rechtbank van eerste aanleg de diefstal van de schoenen, vest en mobieltje niet bewezen. Maar het hof van beroep draaide in 2017 die beslissing om en oordeelde dat Joan en zijn collega zich wel degelijk schuldig hadden gemaakt aan diefstal, en evenzeer aan een vernederende of mensonterende behandeling van de migrant. G. had bovendien een vals activiteitenrapport opgesteld waaruit moest blijken dat het duo aan het patrouilleren was in het centrum van Brussel,op het moment dat hij de migrant in Asse mishandelde.

Dergelijke behandeling was voor het hof van beroep "vertegenwoordigers van de politie onwaardig. Vertegenwoordigers waar de bevolking, in haar geheel, volledig moet op kunnen vertrouwen." Daarom werd de agent veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de tenuitvoerlegging is uitgesteld gedurende een termijn van vijf jaar.

'Eén straf voor één misdaad'

Bij de federale politie, waar de spoorwegpolitie onder valt, denkt men daar anders over. Agent Joan G. werd nooit geschorst en werkt nog altijd voor dezelfde eenheid. "Naast de gerechtelijke procedure werd na de feiten een interne tuchtprocedure opgestart", legt woordvoerster Jana Verdegem van de federale politie uit aan BRUZZ.

"Daarvoor kan de politie rekening houden met de gerechtelijke procedure, maar dat hoeft niet. In dit geval werd de agent in 2015 al intern bestraft, inderdaad niet door schorsing of ontslag. Eenmaal de gerechtelijke uitspraak in 2017 viel, had hij zijn interne straf al achter de rug, en je kunt maar één keer gestraft worden voor een feit."

Gevraagd wat dan de precieze interne straf was die de spoorwegagent opgelegd kreeg, zegt Verdegem dat de politie niet communiceert over individuele gevallen, en dat ze dus niet in detail kan treden. Mogelijke alternatieve tuchtstraffen bij de politie zijn naast schorsing of ontslag een waarschuwing, een blaam, een inhouding van een bepaald percentage van de wedde, of het terugzetten in weddeschaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , Samenleving , CCN , Noordstation , Brussel-Noord , Joan G. , transmigrant , transmigranten , mishandeling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni