Transmigranten en politie in het Maximiliaanpark.

| Transmigranten en politie in het Maximiliaanpark.

Kwart van transmigranten heeft te maken met politiegeweld

TD
© BRUZZ
24/10/2018
Updated: 24/10/2018 11.49u

In een rapport van hulporganisatie Dokters van de Wereld blijkt dat een kwart van de transmigranten in België het slachtoffer wordt van politiegeweld. Het gaat om fysiek, verbaal en psychologisch geweld door agenten. "Ze vroegen me om naakt voor hen rond te draaien als een prostituee en lachten me uit." Het parket reageert intussen door te zeggen dat er zeven onderzoeken zijn geopend.

Stokslagen, vernederende scheldpartijen, chantage, diefstal. De klachten die hulporganisatie Dokters van de Wereld noteerde tijdens een bevraging, liegen er niet om. Eén op de vier transmigranten klaagt over politiegeweld.

En dat gebeurt niet per se in het Maximiliaanpark, waar veel van hen verblijven. Het meeste geweld gebeurt op het commissariaat.

Naakt

Migranten zouden volgens het rapport langdurig opgesloten worden zonder eten, drinken of sanitair. Agenten zouden hen bestelen, chanteren en vernederen. "Ze vroegen me om naakt voor hen rond te draaien als een prostituee en lachten me uit," getuigt een 24-jarige Marokkaan.

"Toen we in het commissariaat aankwamen, moesten we een ruimte binnengaan, waar we werden afgeranseld. Er waren een twintigtal politieagenten. Ik kreeg een harde slag tegen mijn oor, het doet nog altijd pijn," zegt een 29-jarige man uit Libië.

Zeven migranten getuigden dat ze naakt gefouilleerd werden. Volgens een internationaal verdrag dat ook België ondertekende, het Protocol van Istanboel, is gedwongen naaktheid een vorm van marteling.

Reactie

Het rapport van de organisatie is voorgelegd aan Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) en het Comité P, het toezichtorgaan voor de politie. "Uiteraard lezen wij dat rapport," klinkt het bij het kabinet van Jambon. "Maar het is niet aan ons om daar grote uitspraken over te doen. Het Comité P is zelf ook bezig met een rapport. Daar wachten we op."

Ook het parket van Brussel reageert. “We hebben momenteel zeven onderzoeken geopend”, zegt woordvoerder Denis Goeman. “Het gaat om moeilijke dossiers, aangezien de betrokken vaak moeilijk te identificeren zijn, gezien hun migratiestatus. We hebben contact opgenomen met de politiezone Brussel Noord om te kijken hoe we het makkelijker kunnen maken voor eventuele slachtoffers om een klacht in te dienen", aldus Goeman.

Politie

De federale politie zegt woensdag kennis te hebben genomen van de bevraging van Dokters van de Wereld.

"Het is op dit moment moeilijk om te reageren bij gebrek aan concrete elementen. We hopen dat het onderzoek van Comité P meer inzicht zal brengen," zegt Sarah Frederickx, woordvoerster van de federale politie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , migratie , Jan Jambon , Dokters van de Wereld , politie , transmigranten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni