Het Brusselse arbeidshof gaat zogenaamde verzoeningskamers oprichten om te bemiddelen in individuele geschillen tussen ondernemingen en hun werknemers, en die op een minnelijke manier op te lossen. Die verzoening is volledig vrijwillig én vertrouwelijk, een raadsheer die optreedt tijdens een verzoeningspoging, zal later niet ten gronde over het dossier oordelen. Dat zegt Marc Dallemagne, dienstdoend eerste voorzitter van het arbeidshof.
Brussels Arbeidshof opent verzoeningskamers
"Het is ook de taak van de rechter om een minnelijke schikking van het geschil te bevorderen en te proberen de partijen te verzoenen", zegt de voorzitter. "Het Brusselse arbeidshof wil dat makkelijker maken door een duidelijk voorzienbare en gestructureerde werkwijze voor daartoe opgerichte verzoeningskamers. Het arbeidshof, de syndicale organisaties, en de balies van het rechtsgebied hebben hiervoor een samenwerkingsprotocol ondertekend."
Dat protocol voorziet dat in alle arbeidsrechtelijke zaken een gerechtelijke verzoeningspoging wordt gedaan in een verzoeningskamer. De partijen krijgen daarover een voorstel en worden daarvoor speciaal opgeroepen op het moment dat ze in beroep gaan tegen een vonnis van de arbeidsrechtbank.
"Dat is volledig vrijwillig, de partijen krijgen de kans daarop in te gaan en worden daar niet toe gedwongen", aldus nog voorzitter Dallemagne. "We garanderen dat die zaken binnen zeer korte termijnen worden opgeroepen, en de procedure zal strikt vertrouwelijk zijn. Een raadsheer die zetelde in de verzoeningszitting, zal later de zaak niet ten gronde behandelen, en alles wat tijdens de verzoeningspoging aan bod komt, blijft vertrouwelijk en wordt niet doorgegeven aan de zetel die de zaak verder zal behandelen."
Als de verzoeningspoging mislukt, zal dat ook geen gevolgen hebben voor de snelheid waarmee de zaak dan ten gronde kan behandeld worden, aldus nog de voorzitter. "We willen hiermee onze dienstverlening verbeteren en inspelen op de noden die er zijn. Als dat ertoe bijdraagt dat de doorlooptijden van de dossiers korter worden, is dat een pluspunt."
Lees meer over: Brussel , Justitie , Brussels arbeidshof