Op de oude NAVO-site in Evere is dinsdag het terreurproces Parijs-bis van start gegaan. Veertien beklaagden staan er voor de correctionele rechtbank terecht omdat ze hulp zouden hebben geboden tijdens de voorbereiding of in de nasleep van de aanslagen van Parijs op 13 november 2015. Een uitspraak wordt pas verwacht tegen het einde van het gerechtelijk jaar.
Brussels proces rond aanslagen Parijs gestart op voormalige NAVO-site
Het is het eerste terreurproces dat doorgaat op de nieuwe Justitia-site langs de Bourgetlaan in Brussel. Eerder huisvestte het gebouw onder andere al het proces rond de Klimaatzaak, maar die zittingen gingen niet door in de beveiligde zittingszaal. Volgend jaar wordt op deze plek het proces rond de aanslagen in ons land georganiseerd, al zullen de veiligheidsmaatregelen dan nog groter zijn van nu al het geval is.
“De maatregelen die vandaag van kracht zijn, zijn gelijkaardig met wat we doen bij terreurprocessen in het Justitiepaleis aan het Poelaertplein,” zegt Olivier Mallinus, woordvoerder van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel. “Er worden heel wat politiemensen ingezet, maar het gaat hier ook om een grote site."
De komende weken buigt de rechtbank zich over de betrokkenheid van de veertien beklaagden bij de aanslagen van Parijs, die het leven kostten aan 130 mensen. Het gaat om het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen. Enkele beklaagden zouden onder meer onderdak hebben geboden aan de betrokkenen in ons land, zonder dat ze noodzakelijk wisten dat ze te maken hadden met geradicaliseerde terroristen. Anderen zouden wapens of valse documenten hebben geleverd.
Proces tot 20 mei
Volgens de verdediging hebben de verdachten niets te maken met de bloedige aanslagen in de Franse hoofdstad. “Dit is niet Parijs-bis, maar veel minder indrukwekkend. Dit is het residu van een onderzoek dat het Franse gerecht zelf niet eens wilde onderzoeken,” stelt advocaat Yannick De Vlaemynck.
Het proces duurt vermoedelijk tot 20 mei. Vandaag ging de rechtbank van start met de ondervraging van de beklaagden. In theorie riskeren de meesten tot 5 jaar cel. Twee beklaagden riskeren 15 jaar cel, maar het gaat om terreurverdachten die vermoedelijk in Syrië om het leven zijn gekomen.
Lees meer over: Brussel , Justitie , proces aanslagen , proces aanslagen Parijs , aanslagen Parijs , correctionele rechtbank