Het proces over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, zal dertien zittingen in beslag nemen, die zullen plaatsvinden tussen 19 april en 20 mei. Dat heeft de Brusselse correctionele rechtbank woensdag beslist. In het dossier staan veertien verdachten terecht voor hun rol in de voorbereidingen en de nasleep van die aanslagen. Het proces vindt plaats in het justitiepaleis aan het Poelaertplein.
Brusselse rechtbank trekt 13 zittingen uit voor Belgisch luik van aanslagen Parijs
De eerste zitting zal plaatsvinden op 19 april om 14.00 uur, waarna er zittingen volgen op 22 april, om 09.00 uur en 14.00 uur, op 25 april, om 14.00 uur, op 26 april om 14.00 uur, en op 29 april om 09.00 uur en 14.00 uur.
Op 2, 3, 9, 10, 13, 16, 17, en 20 mei gaat het proces verder, telkens om 09.00 uur en 14.00 uur. Een uitspraak wordt pas verwacht tegen het einde van het gerechtelijk jaar.
Overgeleverd
Op 13 november 2015 pleegden drie commando's van negen mannen aanslagen op verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad. Op 22 maart 2016 sloeg de terreurcel achter die aanslagen ook toe op de luchthaven van Zaventem en in de metro in Brussel. Bij de aanslagen in Parijs vielen 130 doden, bij die in België 32.
Meteen na de aanslagen in Parijs ging een grootscheeps gerechtelijk onderzoek van start, zowel in Frankrijk als in België. Verschillende verdachten werden geïdentificeerd en opgepakt. De belangrijkste van hen zijn inmiddels overgeleverd aan de Franse justitie en zullen daar terechtstaan voor hun rol in de aanslagen.
Voorbereid
Daarnaast vervolgt het Belgische federaal parket nog veertien andere personen die ook op een of andere manier bij de voorbereiding van die aanslagen geholpen zouden hebben, zonder noodzakelijk te weten dat er een aanslag werd voorbereid.
Het gaat om Sammy Djedou, Youssef en Ayoub Bazarouj, Abid Aberkan, Ibrahim Abrini, Mohamed Rabhioui, Soufiane Al Aroub, Abdoullah Courkzine, Smaïl Farisi, Youssef El Ajmi, Zakaria Jaffal, Rafik El Hassani, Lazez A. en Meryem E.B.
De eerste twaalf moeten terechtstaan voor, onder meer, deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, terwijl Lazez A. vervolgd wordt voor inbreuken op de wapenwetgeving en Meryem E.B. omdat ze voor valse documenten gezorgd zou hebben.
Lees meer over: Brussel , Justitie , aanslagen Parijs , Justitiepaleis , terrorisme , Brusselse correctionele rechtbank