Woninginbraak, een steeds terugkerend probleem in de eindejaarsperiode

| In 2020 waren er opvallend minder woninginbraken in Brussel dan in 2019.

Corona zorgt voor minder diefstallen, maar maakt plaats voor nieuwe criminaliteit

EC
© BRUZZ
09/07/2021

Door de coronacrisis zijn er vorig jaar er opvallend minder diefstallen in woningen en auto's geteld dan anders. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over 2020. Het aantal feiten van intrafamiliaal geweld is wel gestegen. Over het algemeen is er trouwens meer criminaliteit geweest dan andere jaren. Dat ligt vooral aan de corona-inbreuken.

In april 2020, bij de start van de coronacrisis, tonen alle criminaliteitscijfers in ons land één grote val: autodiefstal, woninginbraak, winkeldiefstal en zakkenrollerij namen allemaal af. Ook de cijfers over intrafamiliaal geweld deden dat trouwens, maar die kenden later in het jaar – in de zomer – wel een opvallende piek. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie, die de criminaliteitsstatistieken van alle politiezones heeft gebundeld voor 2020.

In Brussel nam het aantal autodiefstallen sowieso al lichtjes af de voorbije jaren. Tien jaar geleden lag het aantal feiten van autodiefstal nog boven de 2.000 per jaar. In 2019 was dat al gezakt tot 1.284 feiten en het coronajaar 2020 telde uiteindelijk nog 1.004 autodiefstallen.

Vorig jaar zijn de auto’s in Brussel ook minder vaak beschadigd: de politiezones telden daar nog 3.981 feiten van, ten opzichte van 4.864 in 2019. Dezelfde daling geldt voor diefstal uit of aan een voertuig. Van gewapende diefstal zijn er vorig jaar nog 676 feiten gemeld in Brussel. Tien jaar geleden was dat nog bijna het dubbele. (Lees verder onder de grafiek)

Criminaliteitsstatistieken nationaal 2019 en 2020_federale politie

| De nationale criminaliteitsstatistieken voor 2019 en 2020. In april 2020 is er een duidelijke afname van alle vormen van criminaliteit. Het aantal geregistreerde feiten van intrafamiliaal geweld neemt kort daarna wel snel toe, met een piek in de zomer.

Woninginbraak

Ook diefstal in huizen is sinds de coronacrisis gezakt: met wel 28 procent ten opzichte van 2019. Er waren vorig jaar nog 5.184 woninginbraken in Brussel, dat zijn er zo’n 2.200 minder dan de voorbije vijf jaar. Vooral de gemeenten Ukkel en Watermaal-Bosvoorde hebben te kampen met woninginbraken, net als de twee Woluwe’s.

De daling van winkeldiefstal en handtasroof is minder uitgesproken, maar wel bestaand. Zakkenrollerij blijft vooral een probleem in Brussel-Stad, met meer dan 4.000 feiten vorig jaar. Diefstal uit of aan een voertuig gebeurt dan weer het vaakst in de noordoostelijke gemeenten.

"We zien een verschuiving van de reële naar de digitale wereld. De coronacrisis heeft dit verder versneld"

Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), vicepremier en minister van Justitie en Noordzee in de regering-De Croo

De afname van diefstallen wil niet zeggen dat er minder gestolen is vorig jaar. De federale politie ziet een opvallende stijging in het aantal meldingen van internetfraude, zoals phishing. Die is met meer dan 40 procent gestegen ten opzichte van 2019. “We zien de laatste jaren meer en meer een verschuiving van de reële naar de digitale wereld. De coronacrisis heeft dit verder versneld”, zegt federaal justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) daarover.

Huiselijk geweld

De meldingen over intrafamiliaal geweld kenden in het hele land een piek in de zomer van 2020. Er zijn toen in augustus alleen al 4.520 feiten geregistreerd. Op jaarbasis kent Brussel echter geen opvallend hogere cijfers over intrafamiliaal geweld dan andere jaren. Het gaat wel enkel om gemelde feiten. Die zijn dus mogelijk een onderschatting. De gewestelijke overheid maakte al eerder bekend dat het aantal meldingen van huiselijk geweld wel degelijk zijn gestegen tussen maart en oktober vorig jaar. Zij telden ook oproepen naar hulplijnen mee.

In Brussel-Stad zijn vorig jaar 100 feiten per 10.000 inwoners geregistreerd bij de politie. In Anderlecht waren dat er 92 en in Molenbeek en Sint-Joost telkens 89. Schaarbeek, Jette en Evere tellen ongeveer 85 feiten per 10.000 inwoners. In de zuidelijke gemeenten gaat het ongeveer om 55 feiten per 10.000 inwoners, met als uitschieters Sint-Pieters-Woluwe (78) en Vorst (70). Zowel in 2019 als 2018 lagen die cijfers in de meeste Brusselse gemeenten iets hoger, vooral in Brussel-Stad en Evere.

Corona-inbreuken

Ondanks de daling in diefstal en afpersing, lagen de algemene criminaliteitscijfers in 2020 toch hoger dan in andere jaren. Er waren 7 procent meer misdrijven dan in 2019. De verklaring ligt vooral in de verstrengde politiecontroles om alle coronamaatregelen te handhaven, aldus de federale politie.

Vanaf midden maart tot eind december zijn er in ons land bijna 192.000 corona-inbreuken geteld. Dat is een vijfde van alle geregistreerde feiten in 2020. Het gaat bijvoorbeeld over inbreuken op het samenscholingsverbod, de avondklok of de mondmaskerplicht. In Brussel-Stad alleen zijn er al 13.356 van dit soort feiten geteld, in Molenbeek 4.016 en in Elsene en Schaarbeek ongeveer 2.500.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni