Henri Laquay, advocaat van Mehdi Nemmouche op het assisenproces van de aanslag op het Joods Museum

| Henri Laquay, advocaat van Mehdi Nemmouche op het assisenproces van de aanslag op het Joods Museum.

Op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum van België is vrijdagochtend de tweede zittingsdag van start gegaan. Het federaal parket zal verder zijn akte van beschuldiging voorlezen, waarin het hele onderzoek uit de doeken wordt gedaan.

In twee dagen tijd hebben de juryleden zo kennis gemaakt met het uiterst lijvige dossier. Op de tweede dag werd onder meer het aandeel van medebeschuldigde Nacer Bendrer besproken, naast de analyses van de wapenexperts, de wetsartsen en DNA-experts. Ook de levensloop van de twee beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer werd beschreven.

Linken met IS en aanslagen 22 maart

Het parket verklaarde dat er duidelijke linken zijn tussen Nemmouche en terreurgroep Islamitische Staat, en met de terroristen die verantwoordelijk zijn voor de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel.

Zo werd er na de aanslagen van 22 maart een audiobestand gevonden waarin Najim Laachraoui het idee oppert om een bekend persoon te ontvoeren en in ruil voor diens leven de vrijlating te eisen "van gevangen gehouden broeders en zusters, zoals Nemmouche".

Rol Nacer Brendrer

Het parket wijdde ook even uit over de link tussen beide verdachten. Uit het onderzoek bleek dat Nemmouche en Bendrer namelijk een tijdlang samen in dezelfde gevangenis in Salon-de-Provence hadden verbleven.

Daar zouden zij deel uitgemaakt hebben van een groep radicaal-religieuze gedetineerden. Het parket verklaarde ook dat Nemmouche(33) al op zijn negentiende radicaliseerde.

Verder hadden ze in de weken voor de aanslag intens telefonisch contact.

Wapenexperts

Tijdens de akte van beschuldiging werd ook ingegaan op de wapens die Nemmouche gebruikte tijdens de aanslag. Van de wapens die hij bij zich had tijdens zijn arrestatie, heeft onderzoek uitgewezen dat ze effectief werden gebruikt bij de dodelijke raid op het Joods Museum op 24 mei 2014.

Tijdens de aanslag droeg Nemmouche twee wapens. Een was een Kalshnikov, afkomstig uit Kroatië, de andere een revolver uit Spanje.

Computerbestanden

Naast de wapens bevatte ook de computer die Nemmouche bij zich had, opmerkelijke informatie. Op de harde schijf vonden de speurders verschillende opeisingsfilmpjes over de aanslag op het museum.

De stem die daarop te horen is, lijkt die van Nemmouche te zijn. Verschillende elementen wijzen er bovendien op dat de filmpjes zijn opgenomen in de kamer in Molenbeek waar Nemmouche een tijdje verbleef.

Op verkenning in Joods Museum

Nemmouche zou de dag voor de aanslag in het museum aanwezig geweest zijn. Dat blijkt dan weer uit bewakingsbeelden van het museum.

Die beelden zijn herhaaldelijk geanalyseerd en vergeleken met bewakingsbeelden van de aanslag en andere elementen van het dossier. Daaruit blijkt dat de man die op 23 mei te zien is op verschillende manieren overeenkomt met de lichaamsbouw, kleding en het haar van Nemmouche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , aanslag Joods Museum , Mehdi Nemmouche

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni