Het Joods Museum in Brussel heeft vrijdag de aanslag herdacht van tien jaar geleden. "Nooit meer" was de boodschap die Philippe Blondin, de voorzitter van het museum, en de Grootrabbijn van Brussel, Albert Guigui, tijdens de herdenking verspreidden.
Joods Museum in Brussel herdenkt aanslag van 10 jaar geleden
De aanwezigen herdachten vrijdag de slachtoffers van de aanslag: een koppel Israëlische toeristen, Emanuel en Miriam Riva, Dominique Sabrier, een 66-jarige Franse vrijwilliger, en Alexandre Strens, een 25-jarige Belgische werknemer van het museum.
Volgens Blondin was de aanslag in wezen niet antisemitisch. "Er was antisemitisme, maar het ging ook over het aanvallen van onze cultuur, onze beschaving, onze intelligentie en ons samenleven", aldus Blondin, die de dader niet bij naam noemde en hem vergeleek met "een machine die geprogrammeerd is om te doden, een robot verstoken van menselijkheid".
De voorzitter bracht hulde aan de slachtoffers en sprak zijn bewondering uit voor de werknemers van het museum. "Het is niet eenvoudig om te werken in dit klimaat, tussen de aanslag en de huidige spanningen in het Midden-Oosten."
De zus van Alexandre Strens las een gedicht voor. "Vandaag vieren we de veerkracht, solidariteit en liefde", vatte ze samen.
*lees verder onder foto
Brussels minister-president Rudi Vervoort had het over "een diepe wonde in ons hart en onze samenleving". Hij bevestigde de steun vanuit het Brusselse Gewest voor het museum, dat binnenkort gerenoveerd wordt. Ook Brussels burgemeester Philippe Close sprak zijn steun uit voor het museum. Volgens hem stelt "dit museum comfortabele zekerheden en vooroordelen ter discussie".
Leerlingen en docenten van het zesde jaar van het Atheneum in Ukkel woonden vrijdag de ceremonie bij. Op zaterdag 24 mei 2014, aan de vooravond van de federale, regionale en Europese verkiezingen, schoot Mehdi Nemmouche vier mensen dood in het Joods Museum in de Belgische hoofdstad. De Franse Syriëstrijder werd daarvoor in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , aanslag Joods Museum , proces joods museum
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.