Luc Hennart, erevoorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank reageerde in De Afspraak op de omzendbrief van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne: "Het parket heeft het recht om zaken te seponeren."
Erevoorzitter Brusselse rechtbank: 'Bang dat politiemensen te weinig vorming krijgen'
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft in overleg met de parketten een omzendbrief opgesteld die werk maakt van "nultolerantie en lik-op-stukbeleid" voor geweld tegen politieagenten. Dat raakte dinsdag bekend.
De brief kwam er naar aanleiding van verschillende incidenten, onder meer in de Brusselse gemeenten Sint-Joost-ten-Node, Jette en Elsene. In de brief staat dat politiegeweld voortaan systematisch vervolgd zal worden. Bedoeling is om de "straffeloosheid tegen te gaan". Zo moet het zogenaamde opportuniteitssepot, waarmee het parket beslist om bijvoorbeeld vanwege capaciteitsproblemen of andere prioriteiten om niet te vervolgen, verdwijnen. Voortaan zal vanaf één dag arbeidsongeschiktheid vervolgd worden.
Huidige tools gebruiken
Hennart reageerde in De Afspraak niet bijzonder opgetogen over de brief. “In het strafwetboek staan wetsbepalingen die een verschil maken tussen geweld ten opzichte van de burger en geweld ten opzichte van politiemensen, waarom dan die omzendbrief nog?”, vraagt Hennart zich af. “Het is zand in de ogen strooien. Laat ons de tools gebruiken die vandaag bestaan.”
“Het is aan de magistraten van het Openbaar Ministerie om al dan niet te vervolgen, en niet aan de minister van Justitie," ging hij verder. "De magistraten van het parket nemen in volledige onafhankelijkheid de beslissing. Een dossier is samengesteld uit pv's en soms blijkt uit het onderzoek dat er te weinig elementen zijn om een zaak aanhangig te maken bij een rechter. Ik ben ervan overtuigd dat de collega's van het parket niet zomaar seponeren. Het parket heeft het recht om zaken te seponeren."
Politieopleiding
Hennart sprak daarnaast opnieuw zijn onvrede uit over de getuigenis van de agente die in Sint-Joost werd aangevallen. "Het is niet aan hen (de politie, red.) om te bepalen of er al dan niet vervolging plaatsvindt. Dat is de taak van het parket.” Verder verdedigde hij de taakstraf van 200 uur voor de man die tijdens rellen in Anderlecht een wapen uit een politiecombi stal.
Tenslotte stelde Hennart zich vragen bij de opleiding en vorming van politieagenten. “Ik ben bezorgd en zelfs bang dat poltiemensen op het terrein te weinig voming hebben gekregen en te weinig ervaring hebben. Politiemensen die reageren op gewelddaden, moeten niet meer geweld gebruiken. Er zijn andere middelen.”
Lees meer over: Brussel , Justitie , Veiligheid , Luc Hennart , Vincent Van Quickenborne
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.