Ex-hoofdcommissaris Paul Jacobs: 'Sommige agenten in de steden reageren als jongeren'

ADD
© BRUZZ
04/05/2021

Minister Annelies Verlinden maakte maandag duidelijk dat “disproportioneel geweld” van de politie na La Boum 2 niet getolereerd wordt. Ex-hoofdcommissaris van het Comité P en diversiteitsexpert Paul Jacobs zag de beelden ook en is niet mals in zijn conclusies. Dat zegt hij in Het Nieuwsblad.

“Geweld ten aanzien van politie kan niet, ook disproportioneel geweld van de politie ten aanzien van mensen tolereren we niet.” Dat liet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) optekenen, nadat La Boum 2 in het Ter Kamerenbos zaterdag uitdraaide in een kat-en-muisspel tussen relschoppers en de politie.

De minister maakte ook duidelijk dat alle beelden die op sociale media circuleren nu geanalyseerd gaan worden, om na te gaan of de politie wel gepast optrad. In enkele filmpjes is onder meer te zien hoe agenten een man met pepperspray bespuiten, een hond op hem afsturen en hoe hij nadien nog een zware trap op de borstkas kreeg. In een ander filmpje kreeg een vrouw voluit pepperspray in haar gezicht gespoten, terwijl er geen gevaar leek voor de agent in kwestie.

'Genoeg technieken'

Paul Jacobs, gewezen hoofdcommissaris en docent ethiek aan verschillende politiescholen, zag de beelden en ook zijn conclusie is niet fraai. “Het gaat om een paar individuele politieagenten. En hoe je het ook draait of keert, politiemensen zijn ook maar mensen. En als je mensen macht geeft, zijn er altijd een paar die de macht misbruiken. Ik begrijp dat de adrenaline soms hoog kan zitten, maar zij hadden hier professioneel mee om moeten gaan. Die individuen zorgen nu voor een donkere rand na een grote politieactie", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

“In de cursus geweldbeheersing leren politieagenten nochtans duidelijke technieken aan om mensen tegen te houden of te mobiliseren zonder overdreven geweld. Er zijn genoeg technieken om mensen te neutraliseren zonder ze te kwetsen. Daar zit het probleem volgens mij niet.”

Deontologische code

Volgens Jacobs zit het probleem wel in de basisattitude van politieagenten, waar meer aan gewerkt moet worden. “De politie bij ons krijgt een deontologische code met regeltjes. Maar in Nederland werkt men met een integriteitsverklaring van tien punten die de attitudes van hun politiemensen bepalen. Eén daarvan draait rond geweld, en ik vind die prachtig. Ze zeggen letterlijk: Een politieambtenaar is iemand die tégen geweld is, maar niet aarzelt om geweld efficiënt te gebruiken wanneer het strikt noodzakelijk is. Strikt noodzakelijk. Dát moet de rode draad zijn door gans de politieopleiding. Geweld mag énkel als het niet anders kan. Dat moeten de agenten permanent meekrijgen en daar moeten ze ook op gescreend worden”, aldus de gewezen commissaris.

Paul Jacobs stelt ook vast dat in grootsteden zoals Brussel bij de politie veel jonge mensen werken. Ze hebben vaak dezelfde leeftijd als de jongeren tegen wie ze moeten optreden. “Bij sommige politieagenten zie je dan dezelfde reacties als van de jongerenbendes. De rol van hun officieren is hier heel belangrijk. Hoe gaan zij daar mee om? En hoe begeleiden zij dat?”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni