Een moeilijke dag voor de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers van de aanslagen op de luchthaven van Zaventem: twee politie-inspecteurs die betrokken waren bij het onderzoek meteen na de feiten, toonden donderdag op het proces gedetailleerde foto's van de enorme schade die de explosies hebben aangericht in de vertrekhal, inclusief expliciete beelden van de slachtoffers, die vaak zwaar toegetakeld waren door de explosies en de impact van rondvliegende materialen.
Expliciete foto's zorgen voor loden stilte in zaal
De aanwezigen in de zaal werden op voorhand ingelicht over de harde beelden en kregen de tijd om deze te verlaten. Opvallend genoeg deden enkel de gebroeders Farisi dat, de twee verdachten die vrij voor het hof van assisen verschijnen.
Aan het begin van de zittingsdag kwam een inspecteur van het laboratorium van de technische en wetenschappelijke politie, die een uur na de aanslagen op Brussels Airport ter plaatse was, de totale chaos beschrijven die hij aantrof toen hij aankwam: "Het leek wel een oorlogszone, het was totale chaos. Sommige collega's verkeerden in shock."
Moeilijke coördinatie
De speurder vertelde ook over de moeilijke coördinatie in de eerste fase, omdat er problemen waren met het gsm-netwerk en met ASTRID, de gespecialiseerde telecomoperator voor de hulp- en veiligheidsdiensten in België. Hij vertelde ook over de risico's die zijn mensen moesten nemen: "Het was moeilijk werken voor ons, omdat we niet wisten of er zich nog koffers onder het puin bevonden waar mogelijk explosieven in zaten", aldus de man. "We hebben risico's moeten nemen tijdens ons werk."
Later in de voormiddag kregen de aanwezigen een gedetailleerd overzicht van de schade die de bomaanslagen hebben aangericht op de luchthaven. Er werden onder meer foto's getoond van kapotte vloeren en muren, en de speurder vertelde dat op bepaalde plaatsen kleren en stukken bagage in het kapotte plafond werden teruggevonden. De speurders toonden ook een voor een foto's van de dodelijke slachtoffers, vaak met bebloed lichaam of afgerukte lichaamsdelen.
Van sommige slachtoffers werd ook meer informatie gegeven over wat ze aan het doen waren op het moment van de explosies. Zo stierf een moeder van twee kleine kinderen die aan het spelen waren in de speelzone, vlakbij waar de eerste bom afging. De speurders vermeldden van elk slachtoffer ook hun naam, nationaliteit en geboortedatum. Het zorgde voor een loden stilte in de zittingszaal.