Het terreurproces gaat donderdag/vandaag voort met de uiteenzetting van de vele hulpverleners en specialisten die woensdag is begonnen. Zij zullen steeds dieper graven in het enorme dossier, om de jury een volledig beeld te geven.
Proces aanslagen: hulpverleners en experts opnieuw aan het woord
Woensdag ging het op het assisenproces voor het eerst echt over de feiten van 22 maart 2016, en dan specifiek over de aanslag op Brussels Airport. De hulpverleners die als eersten ter plaatse kwamen, gaven al een beeld van de chaos die ter plaatse heerste.
Ook een specialist van de ontmijningsdienst kwam al aan het woord over de gebruikte explosieven. De uiteenzetting gaat donderdag verder, en zal in totaal vier à vijf weken duren. Het is de bedoeling om steeds meer details te geven over de gebeurtenissen. De presentatie, waar twee jaar is aan gewerkt, is opgedeeld in verschillende thema's.
14.00
De aanwezigen in de zaal werden op voorhand ingelicht over de harde beelden en kregen de tijd om deze te verlaten. Opvallend genoeg deden enkel de gebroeders Farisi dat, de twee verdachten die vrij voor het hof van assisen verschijnen.
Aan het begin van de zittingsdag kwam een inspecteur van het laboratorium van de technische en wetenschappelijke politie, die een uur na de aanslagen op Brussels Airport ter plaatse was, de totale chaos beschrijven die hij aantrof toen hij aankwam.
Van sommige slachtoffers werd ook meer informatie gegeven over wat ze aan het doen waren op het moment van de explosies. Zo stierf een moeder van twee kleine kinderen die aan het spelen waren in de speelzone, vlakbij waar de eerste bom afging. De speurders vermeldden van elk slachtoffer ook hun naam, nationaliteit en geboortedatum. Het zorgde voor een loden stilte in de zittingszaal.
15.30
Ibrahim Farisi, een van de twee beklaagden die vrij rondlopen in het proces over de aanslagen van 22 maart 2016, is donderdagmiddag door de politie uit de rechtszaal van het assisenhof geëvacueerd, op bevel van de president Laurence Massart. Zij was van mening dat de man de procedure 'verstoorde'.
Tijdens de ochtend had Ibrahim Farisi ook aan de voorzitter van de rechtbank zijn wens te kennen gegeven niet aan deze beelden te worden blootgesteld, waarbij hij eraan herinnerde dat hij niet wordt beschuldigd van moord en poging tot moord in een terroristische context.
Toen de middagzitting werd hervat, leek de verdachte steeds meer geagiteerd. Nadat hij tijdens de getuigenis van de onderzoekers van de DVI, de dienst voor slachtofferidentificatie van de federale politie, een keer was opgestaan om de zaal te verlaten, keerde hij vervolgens terug.
Om vervolgens snel weer te vertrekken, terwijl hij het vel papier voor zich verfrommelde. Vervolgens riep hij naar de president aan de andere kant van de kamer om haar te zeggen dat hij de kamer ging verlaten. Laurence Massart antwoordde dat dit zijn proces was en dat hij vrij was om te vertrekken als hij dat wilde, aangezien hij zich kon laten vertegenwoordigen door een advocaat.
16.30
De uiteenzetting over het onderzoek naar de aanslagen gaat voort op dinsdag 3 januari, met de getuigenissen van de speurders die de eerste vaststellingen deden na de ontploffing in Maalbeek.
Het hof neemt zoals aangekondigd een week vakantie, nadat woensdag de uiteenzettingen over het onderzoek naar de aanslagen van start gingen. Woensdag kwamen de onderzoeksrechters aan het woord, net als de militairen, politiecommissaris en brandweermajoor die als eerste in Zaventem waren na de aanslagen. Donderdag namen experts het woord die de eerste vaststellingen deden op de luchthaven. Voor het eerst werden erg expliciete beelden getoond van de dodelijke slachtoffers.
Begin januari gaan de presentaties voort, te beginnen met die over de eerste vaststellingen in Maalbeek. Daarna zal worden overgegaan naar de tweede fase van de presentatie, die over het begin van het onderzoek zelf. Daarin komen ook de plaatsen aan bod waar de aanslagplegers samenkwamen om hun plannen te smeden en de safehouses, waar ze zich louter verschuild zouden hebben. Een laatste fase tot slot behandelt specifieke thema's, zoals de kamikazes of de laptop die gevonden werd in de buurt van het appartement van de Max Roosstraat in Schaarbeek.
De presentatie zou vier tot vijf weken in beslag nemen. Vrijdag wordt, volledig los van het assisenproces, bovendien het kort geding behandeld dat zes beschuldigden hebben aangespannen tegen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vanwege de omstandigheden van hun transfer van de gevangenis naar het Justitia-gebouw.
De voorzitter stelde de getuigenissen van de slachtoffers, die normaal gezien vanaf deze week gepland waren, uit tot later, zodat de uitkomst van die procedure afgewacht kan worden. Beschuldigden Mohamed Abrini en Ali El Haddad Asufi gaven namelijk aan niet te willen spreken, zolang de transferkwestie niet is opgelost.
Lees meer over: Brussel , Justitie , proces aanslagen 22 maart 2016