De nabestaanden van Sourour Abouda, de vrouw die vorige week stierf in een Brusselse politiecel, geloven niet in de mogelijkheid van zelfdoding. De familie stelt zich daarom burgerlijke partij.
Familie Sourour Abouda stelt zich burgerlijke partij: 'Zelfdoding is heel onwaarschijnlijk'
Heeft de 46-jarige Sourour Abouda zichzelf van het leven genomen in een Brusselse cel, nadat de vrouw woensdagavond was opgepakt? "Het is zeer onwaarschijnlijk volgens haar familie", zegt advocate Joke Callewaert van Progress Laywers Network. "Sourour was zeer actief en werkte bij de sociaal-ecologische beweging Présence et Action Culturelles (PAC). Ze woonde samen met haar 19-jarige zoon, waar ze verantwoordelijk voor was. Volgens haar familie had ze ook helemaal geen suïcidale gedachten."
De nabestaanden wachten op de uitslag van de autopsie, maar geloven dus niet in de mogelijkheid van zelfdoding. Van die mogelijkheid gaat het Brussels parket wel uit. Op basis van de eerste bevindingen en het voorlopig verslag van het autopsieonderzoek zou geen sprake zijn van tussenkomst van derden. In de komende weken volgt de uitslag van het toxicologisch onderzoek.
De advocaten willen ook de beelden zien van de camera's die in het cellencomplex hangen. Ook willen ze weten waarom Sourour werd aangehouden en hoe laat ze werd opgepakt. "Als ze die nacht niet meer met collega's was, met wie dan wel? Die vragen moeten we allemaal beantwoorden," zegt Callewaert.
De advocaten stellen zich ook vragen bij het toezicht in het cellencomplex in de Koningsstraat. "Het beheer en de controle ervan lijkt me zéér problematisch," zegt Callewaert. Het is namelijk de derde keer in anderhalf jaar tijd dat een persoon de dood vindt in hetzelfde gebouw.
Ook Ilyes Abbedou en Mohamed Amine Berkane werden levenloos aangetroffen in een cel. Verschillende organisaties hebben zich burgerlijke partij gesteld, voorlopig heeft de rechtbank nog geen uitspraak gedaan.
De familie van Sourour zal nu hetzelfde doen. Dat bevestigt Progress Lawyers Network tegen BRUZZ.
'Agenten zo snel mogelijk ondervragen'
De Brusselse actiegroep Bruxelles Panthères hoopt dat de agenten die aan het werk waren toen Sourour in de cel zat, snel voor de rechtbank verschijnen. "Het is niet normaal om twee, drie, vier jaar te wachten in dit soort erge gevallen," zegt Nordine Saïdi, die gespecialiseerd is in politiegeweld. "Als er iemand in de cel is overleden, moeten de betrokken politieagenten direct worden gehoord, niet maanden later als ze onderling al een verhaal hebben gecreëerd."
Saïdi neemt ook contact op met de werkgever, met de Tunesische ambassade, Unia en de Liga voor Mensenrechten om te vragen of ze zich ook burgerlijke partij willen stellen in de zaak rond Sourour. Als er verschillende burgerlijke partijen zijn tegen één beklaagde, geeft dat - al is het vooral gevoelsmatig - meer gewicht aan de slachtoffers.
Ter herinnering: woensdagavond werd de vrouw administratief opgepakt door de Brusselse politie. Na haar arrestatie werd ze overgebracht naar het cellencomplex van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene in de Koningsstraat. Donderdagochtend werd het levenloze lichaam van Sourour in de cel ontdekt. Uit de eerste vaststellingen bleek het volgens het parket te gaan om zelfdoding, haar familie gelooft die versie van de feiten niet. Het autopsieverslag - dat begin deze week wordt verwacht - schept mogelijk meer duidelijkheid.
Wie vragen heeft over zelfmoord kan ook terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.
Lees meer over: Brussel , Justitie , sourour A , progress laywers netwerk