Zowel burgemeester Philippe Close (PS) als Comité P en het Brussels parket bevestigen dat Sourour Abouda niet stierf door de tussenkomst van de politie in de cel waar ze opgesloten zat. De resultaten van het toxicologisch onderzoek worden pas de komende weken verwacht. "Daarna kan het rouwproces van de familie beginnen."
Burgemeester Close: 'Sourour niet overleden door tussenkomst derden'
Maandag kreeg Philippe Close (PS), burgemeester van Stad Brussel, heel wat vragen tijdens de gemeenteraad over de dood van Sourour Abouda in een Brusselse politiecel. Volgens de politie gaat het om een zelfdoding, maar de familie betwist die versie van de feiten.
Volgens Close werd de vrouw donderdagochtend in Elsene aangetroffen in een auto die niet van haar was. Ze wilde de wagen ook niet uit, waarop de eigenaar, na verschillende keren vragen, de politie belde.
Waarom Sourour in die auto zat, is nog niet bekend. Was het de invloed van drugs of een ander middel? "We wachten nog op het toxicologisch onderzoek. We weten nog niet wat Sourour in haar bloed had," aldus Close. Die resultaten, net als die van de autopsie, worden pas in de komende weken verwacht.
Sourour werd vervolgens meegenomen naar de Koningsstraat, waar de lokale politie Brussel Hoofdstad/Elsene enkele cellen gebruikt. Daar werd ze opgesloten, maar donderdagochtend bleek dat de vrouw overleden was. Het Brusselse parket, het labo van de federale politie en een wetsarts gingen meteen ter plaatse.
Er zijn ook camerabeelden, bevestigde Close, al heeft hij ze zelf nog niet gezien. Maar, verzekert hij: "De camerabeelden tonen dat er geen interventie van derden is. Het is niet de daad van een politieagent."
Tot diezelfde conclusie komt ook het Brussels parket. Haar overlijden "lijkt niet het gevolg van de tussenkomst van een derde". Het Comité P, dat de politiediensten controleert, heeft intussen de camerabeelden van het cellencomplex wél bekeken. " Op basis van de eerste bevindingen en het voorlopig verslag van het autopsieonderzoek zou er geen sprake zijn van tussenkomst van derden", zegt parketwoordvoerder Willemien Baert.
'Rouwproces beginnen'
Close realiseert zich dat het frustrerend is dat er nog geen duidelijkheid is over de doodsoorzaak. Vooral omdat de laatste twee jaar al twee keer een persoon is overleden in het cellencomplex en de onderzoeken naar deze overlijdens nog lopen.
"Ik wou ook dat het sneller ging," zei Close. "Ik hoop dat het onderzoek naar de dood van Sourour zo snel mogelijk gaat, zodat de familie het rouwproces kan beginnen. Stad Brussel staat in contact met hun advocaat, we zijn beschikbaar als er vragen zouden zijn."
'Jaarlijks 9.000 mensen opgesloten'
Tot slot benadrukte Close dat het cellencomplex niet hetzelfde is als het politiecommissariaat. Deze cellen worden namelijk door meerdere politiezones gebruikt om tijdelijk mensen op te sluiten, ongeveer 9000 per jaar.
Lees meer over: Politiek , Philippe Close , cellencomplex koningsstraat , sourour A