Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 gaan woensdag/vandaag de getuigenissen verder over de voorbereiding van de feiten. Een van de getuigen die opgeroepen is, is de uitbater van een doe-het-zelfzaak op de Stalingradlaan in Brussel. Osama Krayem en Ibrahim El Bakraoui gingen er chemische producten kopen die gebruikt werden bij de aanmaak van het explosief TATP.
Verkopers doe-het-zelfzaak stelden geen vragen bij verkoop grote hoeveelheden zwavelzuur
Lees ook: Opschorten van overlevering van Abdeslam naar Frankrijk was niet wettelijk, stelt Cassatie
17.17 uur: Winkelbedienden getuigen dat ze niets speciaals opmerkten toen terroristen aankopen deden
De namiddag begon met twee verkopers van een doe-het-zelfzaak waar Ibrahim El Bakraoui op 7 en 14 maart 2016 grote hoeveelheden zwavelzuur kocht, voor de productie van de bommen gebruikt bij de aanslagen. De twee getuigden dat ze zich geen vragen stelden bij die aankoop en dat El Bakraoui en kamikaze Osama Krayem, die de tweede keer mee was, heel normaal overkwam.
Najim Laachraoui kocht op 17 maart 2016 elektrisch materiaal in elektronicawinkel Capitani in Schaarbeek, waaronder vijftien drukknoppen, tien connectors en tape. Een verkoopster die die dag aan het werk was zei woensdag in de rechtbank dat die aankoop haar "niet speciaal" leek. "We verkopen zo'n dingen regelmatig, het was geen aankoop die me meer was opgevallen dan de andere", aldus de vrouw, die zich niet meer herinnert of de persoon in kwestie een pruik of een bril droeg.
Ook een medewerkster van een apotheek getuigde, waar Ibrahim El Bakraoui op 14 maart 2016 een tube Flamigel en pleisters kocht. Volgens de akte van beschuldiging kon die aankoop gelinkt worden aan een brandwonde die Osama Krayem opliep tijdens de productie van de TATP waarbij hij soms hielp, maar dat ontkent Krayem. Zelf zei hij dat hij een pleister droeg vanwege een schimmelinfectie aan zijn mond, maar volgens de medewerkster van de apotheek die woensdag kwam getuigen helpt Flamigel daar niet tegen. Voor de rest herinnerde de vrouw zich nog weinig van die bewuste aankoop, buiten dat het om een klant ging die weinig in de apotheek kwam.
Een verkoopster van Blokker in shoppingcenter City 2 kwam woensdag dan weer getuigen over de aankoop van metalen vuilbakken door Ibrahim El Bakraoui op 19 maart, die gebruikt werden voor de bommen van de aanslagen in Zaventem. Hij vroeg verschillende grote vuilbakken en kocht de twee die in de winkel lagen. De verkoopster vond er voor hem nog meer in een andere winkel. "Hij vroeg ook of we geen valiezen verkochten en of de vuilbak in een valies paste. We hebben het geprobeerd en het lukte niet", aldus de vrouw, die El Bakraoui doorverwees naar Sports Direct een verdieping hoger, waar hij uiteindelijk de twee rugzakken kocht voor de bommen in Maalbeek.
Op vraag van de voorzitter antwoordde de vrouw dat El Bakraoui niet uitlegde waarom hij wilde dat de vuilbak in de zak paste. "Ik dacht dat dat om praktische redenen was, heb me er geen vragen bij gesteld." El Bakraoui was vriendelijk, beleefd en geduldig, aldus de vrouw nog.
Vervolgens nam een veiligheidsagent van Sports Direct het woord. Hij verklaarde dat hij aan de ingang van de winkel stond en dat Ibrahim El Bakraoui aankwam met een vuilbak en vroeg of die in een valies paste. De man herinnerde zich dat El Bakraoui een kap of een hoed droeg, en dat hij normaal en vriendelijk was. "Mensen die aankopen doen in City2 kopen vaak ook een tas om dat materiaal naar huis te brengen, ik dacht dat hij hetzelfde deed", aldus de man.
15.55 uur: Verkopers doe-het-zelfzaak stelden geen vragen bij verkoop grote hoeveelheden zwavelzuur
De twee broers die de doe-het-zelfzaak op de Stalingradlaan uitbaten, stelden zich geen vragen bij de verkoop van grote hoeveelheden zwavelzuur in de weken voor de aanslagen van 22 maart 2016. Op 7 maart kwam kamikaze Ibrahim El Bakraoui voor een eerste keer langs, op 14 maart keerde hij terug samen met beschuldigde Osama Krayem. "Ik had geen enkel vermoeden dat ze de stoffen zouden gebruiken voor aanslagen", zo zei de oudste van de twee woensdag.
Ook zijn jongere broer stelde zich geen vragen bij de verkoop. "Dagelijks hebben we veel klanten, we staan daar niet zo bij stil", klonk het. Op de vraag of hij merkte dat de stock aan zwavelzuur verminderde, zei hij dat het om een weinig gevraagd product ging, dus maakte hij zich geen zorgen over een mogelijke lacune in de voorraden.
Verder gedroeg El Bakraoui zich als een "normale, kalme en beleefde" klant, aldus de broers. Volgens hen was hij totaal niet wantrouwend, ook de twee keer niet. Over Krayem herinneren de twee zich niets, zijn advocate Gisèle Stuyck zei in een commentaar achteraf dat Krayem buiten was blijven staan.
De oudste man zei dat El Bakraoui tijdens het eerste winkelbezoek vroeg of de man nog meer zwavelzuurflessen had. In de winkel werden enkel de flessen van 1 liter uitgestald, maar in het depot tegenover de winkel, waren er nog flessen van 5 liter beschikbaar. Deze flessen beschikten niet over een etiket en waren bij controle afgekeurd. Daarom stonden ze niet in de winkel.
El Bakraoui volgde de verkoper naar de stock en nam "enkele flessen bovenop de 1 literflessen", klonk het. Een week later keerde hij terug met Krayem en vroeg opnieuw naar zwavelzuur. "Ik vroeg hem toen wat hij ermee ging doen, om het ook voor die reden aan andere klanten te kunnen verkopen. Maar hij zei dat het gewoon diende om te ontstoppen", aldus de verkoper. Op vraag van het derde jurylid, verduidelijkte hij dat hij in totaal ongeveer tien bussen van 5 liter heeft verkocht.
De oudste broer bevestigde ook dat El Bakraoui bij zijn bezoek een boodschappentrolley kocht, bovenop degene die hij bij zich had, en daarin de flessen stopte. "Dat zou kunnen, maar ik heb hem niet gezien", verklaarde de andere broer eerder. El Bakraoui zou niet naar een bepaalde hoeveelheid flessen hebben gevraagd, maar kocht er tot de trolleys vol waren.
De twee broers waren als getuigen opgeroepen, maar kwamen niet opdagen. Toch stonden het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen erop om hen te horen, waarop Massart in de ochtend een bevel tot medebrenging uitvaardigde. Het tweetal werd gezocht en naar het Justitia-gebouw gebracht. Beiden gaven aan dat een advocaat hen had gezegd dat ze niet noodzakelijk moesten gaan. "Het gaat hier niet om een uitnodiging, maar een oproep", zo zei Massart nog.
De oudste broer werd aanvankelijk in verdenking gesteld voor de verkoop van zwavelzuur dat gebruikt werd bij de aanmaak van het explosief TATP. Bij een reeks huiszoekingen op 9 oktober 2017 werd hij opgepakt. Uiteindelijk werd hij vrijgelaten en buiten vervolging gesteld. "Ik heb niks met het dossier te maken en heb alles al verteld tijdens het onderzoek", zo verklaarde de man nadat Massart hem had gevraagd waarom hij niet vrijwillig was komen opdagen.
11.14 uur: Voorzitster geeft bevel tot medebrenging voor twee afwezige getuigen
Op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 zijn woensdagochtend geen getuigen komen opdagen. Voorzitster Laurence Massart las verder verhoren voor van Farid Kharkhach en gaf een bevel tot medebrenging van twee getuigen die het federaal parket alsnog wil horen.
Woensdagochtend stonden onder meer de getuigenissen op het programma van de uitbater van de doe-het-zelfzaak op de Stalingradlaan in Brussel en van twee broers die er werkten. Osama Krayem en Ibrahim El Bakraoui gingen in de zaak chemische producten kopen die gebruikt werden bij de aanmaak van het explosief TATP. De drie kwamen niet opdagen, waarna voorzitster Massart naar goede gewoonte aan de partijen vroeg of ze verzaken aan de getuigenissen.
Voor de eigenaar van de zaak was dat het geval, maar het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen willen wel nog steeds de broers horen die er werkten. Voor hen heeft de voorzitster een bevel tot medebrenging gegeven. De twee zullen nu door de politie opgehaald worden en naar de rechtbank worden gebracht. Wanneer dat zal gebeuren is niet duidelijk, alles hangt af van hoe snel ze gevonden worden.
Woensdagochtend ging het hof ook verder met de voorlezing van de verhoren van Farid Kharkhach, die eerder op het proces over de aanslagen van Parijs samen met negentien anderen terechtstond. Hij gaf dinsdag/gisteren verstek omdat hij volgens zijn psycholoog lijdt aan een zwaar posttraumatische stresssyndroom.
De Belgische Marokkaan stond op het proces in Parijs terecht omdat hij valse Belgische identiteitsdocumenten bezorgde aan terroristen. Hij was de enige die voor de aanklacht terroristische samenzwering werd vrijgesproken. In plaats daarvan werd hij veroordeeld voor criminele samenzwering. Hij kreeg twee jaar celstraf opgelegd. Zijn straf is de lichtste die is uitgesproken.
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslagen Brussel 2016 , aanslagen 22 maart 2016