INFRABEL 3 BRUZZ ACTUA 1617

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel sleept vijf bedrijven voor de rechter wegens illegale prijsafspraken. De vijf zouden bijna zes jaar lang onderlinge afspraken gemaakt hebben, om hogere prijzen in te dienen. Onafhankelijke experts ramen de financiële schade op 4 tot 6 miljoen euro.

De bedrijven in kwestie zijn ABB, Siemens, AEG Belgium, Schneider Electric Energy Belgium en Sécheron. De praktijken van de vijf bedrijven zijn volgens Infrabel blootgelegd door een onderzoek van de Belgische mededingingsautoriteit, dat in mei 2017 afgerond werd. Vervolgens heeft een gespecialiseerd studiebureau een raming opgemaakt van het bedrag van het geleden nadeel.

De vijf bedrijven waren opdrachtnemers in het kader van een raamovereenkomst voor de vernieuwing van tractieonderstations. Die zetten hoogspanning om in bruikbare spanning voor het treinverkeer. Telkens wanneer zich een opdracht aandiende, werden de vijf aangeschreven. In plaats van met elkaar te concurreren gooiden ze het op een akkoordje over de prijs.

Prijsafspraken

"Er is gebleken dat de firma's afspraken gemaakt hadden om tijdens de duur van de raamovereenkomst hogere prijzen in te dienen dan wat marktconform is en ervoor te zorgen dat elk bedrijf uiteindelijk zijn deel van de koek kreeg", aldus Infrabel.

Vier van de vijf bedrijven kregen vorig jaar al een boete van de Belgische mededingingsautoriteit. De totale boete bedroeg toen bijna 1,8 miljoen euro. Siemens moest met bijna 1 miljoen euro het meest betalen. ABB kwam in aanmerking voor een clementieregeling omdat het de klok had geluid over het prijskartel.

Infrabel dagvaardt de vijf vrijdag voor de Nederlandstalige rechtbank van koophandel van Brussel om een schadevergoeding te vorderen. De spoorwegbeheerder wil tussen 4 en 6 miljoen euro terugkrijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Justitie , Infrabel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni