Jaar na SKY ECC-kraak 276 nieuwe dossiers geopend en 888 verdachten opgepakt

© Belga
09/03/2022

Een jaar na de kraak van het versleutelde SKY ECC-netwerk zijn 276 nieuwe onderzoeken geopend en 888 verdachten geïdentificeerd. Dat meldt het federaal parket.

118 dossiers die al liepen, zijn verrijkt met de informatie die uit de ontcijferde berichten kon gepuurd worden. De speurders hebben ook meer dan 90 ton drugs in beslag genomen, goed voor een straatwaarde van 4,5 miljard euro, en geld en goederen voor een waarde van bijna 60 miljoen euro.

Cryptofoons

Begin 2021 slaagde de federale gerechtelijke politie (FGP) erin de encryptiesoftware SKY ECC te kraken. De jaren voordien waren al 185 zogenaamde cryptofoons, smartphones die speciaal waren ingesteld om met de software te werken, in beslag genomen maar tot dan bleek het voor de politiediensten technisch niet mogelijk om die uit te lezen. Eenmaal de software gekraakt was, konden de speurders een miljard berichten onderscheppen, waarvan er een jaar later al enkele honderden miljoenen ontcijferd werden.

Dat gaf op 9 maart 2021 aanleiding tot meer dan 200 huiszoekingen en 48 arrestaties maar een jaar later zijn de resultaten nog veel groter.

"Tonnen drugs zijn niet op onze straten of bij onze burgers terechtgekomen. Talrijke criminele organisaties zijn opgepakt, gedestabiliseerd en uitgeschakeld"

Eric Bisschop, adjunct federaal procureur

"Daarenboven zijn er ook enkele tientallen gevallen van corruptie aan het licht gebracht," zegt adjunct federaal procureur Eric Bisschop. "Dat is naar mijn mening nog het meest verontrustend. Want met hun bedreigingen en chantage of illegale beloningen moeten deze maffia-achtige verschijnselen snel worden uitgeroeid. In dat opzicht zijn de resultaten van SKY ECC na één jaar zeer positief. Tonnen drugs zijn niet op onze straten of bij onze burgers terechtgekomen. Talrijke criminele organisaties zijn opgepakt, gedestabiliseerd en uitgeschakeld."

De speurders hebben ook een duidelijker zicht gekregen op de georganiseerde criminaliteit in België. "We hebben criminelen in het vizier gekregen die we nog niet kenden, en we hebben de werkwijze en methodes van de criminele organisatie beter leren kennen," zegt Yve Driesen van de FGP Antwerpen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni