Het kernkabinet heeft een akkoord gevonden over de taalrol van de toekomstige procureur des Konings van Brussel, een functie die al meer dan negen jaar vacant staat. De kern behoudt de verplichting dat het Brusselse parket wordt geleid door een Franstalige. 'Onrespectvol voor de Nederlandstalige magistraten', reageert federaal oppositiepartij N-VA.
Brusselse procureur moet Franstalige zijn: 'Slag in gezicht Nederlandstalige magistraten'
De taalrol van de Brusselse procureur maakte deel uit van een politiek akkoord uit 2012, dat leidde tot de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. De Franstaligen verkregen toen dat de Brusselse procureur des Konings en de arbeidsauditeur een Franstalig diploma (en een grondige kennis van het Nederlands) moesten aantonen. Hun adjuncten moesten dan weer een Nederlandstalig diploma en een grondige kennis van het Frans aantonen.
Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2014 dat artikel. Het Hof oordeelde dat er niet voldoende motivering was om de taaluitzondering te rechtvaardigen en toe te laten dat een Brusselse procureur verplicht Franstalig is.
Volgens La Libre besliste de regering vrijdag te rechtvaardigen waarom het Brusselse parket - het grootste van het land - door een Franstalige moet geleid worden. De kern keurde daarvoor een voorontwerp van een wet goed.
"We hernemen het systeem dat vernietigd is door het Grondwettelijk Hof - een Franstalige procureur des Konings en een Nederlandstalige adjunct - door er een meer gedetailleerde rechtvaardiging aan toe te voegen. De regering merkt op dat enkel het niet pertinente karakter van het verschil in behandeling (tussen Franstalige en Nederlandstalige magistraten, red.) het Hof ertoe bracht de bepaling te vernietigen", meldt Le Soir, die ook de goedgekeurde tekst kon inzien.
Volgens de krant volstaat het voor de regering om het vernietigde artikel opnieuw in te voeren door het bestaansrecht ervan beter uit te leggen en door het verschil te rechtvaardigen dat het artikel schept tussen Franstalige en Nederlandstalige magistraten.
Nu moet de Raad van State zich over het ontwerp buigen. Daarna gaat het voor een tweede lezing naar de regering en vervolgens naar de Kamer.
Onrespectvol
Federaal oppositiepartij N-VA reageerde ondertussen op X (het vroegere Twitter) furieus op het nieuws. Justitie-expert Kristien Van Vaerenbergh spreekt "over een slag het gezicht van alle bekwame Nederlandstalige magistraten".
Lees meer over: Justitie