Geld spaargeld euro bankbiljet portefeuille economie

Vijf mannen die deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie die op grote schaal misdaadgeld witwaste, zijn vrijdag veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 4 jaar, weliswaar met uitstel. Een zesde man kreeg een werkstraf van 250 uur. Volgens de Brusselse correctionele rechtbank hadden ze op een kleine vijf maanden tijd minstens 2 miljoen euro witgewassen.

De bal ging aan het rollen in de zaak toen speurders van de federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen onderzoek deden naar een omvangrijke drughandel in het Kortrijkse. Die Kortrijkse organisatie bleek beroep te doen op een zekere Saïd uit het Brusselse om haar illegale winsten wit te wassen. Daarop werd in Brussel een ander gerechtelijk onderzoek geopend, naar de witwasorganisatie.

De Brusselse speurders konden 'Saïd' identificeren als Yusuf A. Die bleek dan weer de rechterhand geweest van zijn vader Ali A., het kopstuk van de organisatie. Ali A. stuurde de geldkoeriers, zijn zoon Yusuf en de zogenoemde 'broers B.', aan. Hij verwittigde hen als er een transactie moest gebeuren, waarna de geldkoerier contact opnam met de klant en een afspraak maakte op de openbare weg. Na de ontmoeting met de klant, verwittigde de geldkoerier opnieuw Ali. Bij hun onderlinge contacten en de contacten met de klanten maakten vader en zoon A. en de broers B. vaak codetaal om de hoogte van het geldbedrag aan te duiden.

‘Antwerpse connectie’

De organisatie van vader A. werkte ook niet alleen maar deed vaak een beroep op de zogenoemde ‘Antwerpse connectie’, vader en zoon F. Vaak gebeurde het dat als ze nood hadden aan grote hoeveelheden bankbiljetten. Het geld dat witgewassen moest worden, werd volgens het parket naar Marokko versluisd, terwijl de witwassers er een commissie van 10 procent op namen, of winst maakten via de wisseltransacties.

Volgens de verdediging kon het parket zijn beschuldigingen niet hard maken. Zo was volgens de advocaten niet bewezen dat het geld dat hun cliënten naar Marokko overbrachten een illegale of criminele oorsprong had.

Codetaal

De rechtbank oordeelde dat het geld wel degelijk afkomstig was van misdrijven. Dat bleek volgens de rechter uit de codetaal die gebruikt werd, de bedekte termen waarmee de hoogte van de bedragen werden aangeduid, en het feit dat steeds op openbare plekken werd afgesproken.

Van een ondergronds banksysteem volgens het ‘hawala-principe’ zoals de verdediging voorhield kon ook geen sprake zijn, daarvoor waren de opgestreken commissies volgens de rechtbank veel te groot. Voor een aantal witwastransacties werden de verdachten wel vrijgesproken, omdat de rechtbank daarvoor onvoldoende bewijzen vond.

Vader Ali A. werd veroordeeld tot 4 jaar cel met uitstel, zijn zoon Yusuf kreeg een werkstraf van 250 uur, terwijl de broers B. elk 15 maanden cel met uitstel kregen en vader en zoon F. elk 12 maanden cel met uitstel. De rechtbank verklaarde ook 1,5 miljoen euro verbeurd, geld dat de organisatie had witgewassen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , witwassen , correctionele rechtbank Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni