Maandag vond in Molenbeek de twaalfde schietpartij plaats in enkele maanden tijd. Het geweld blijft toenemen in de gemeente, en daar niet alleen. Volgens Rachid Barghouti, woordvoerder van Molenbeeks burgemeester Catherine Moureaux (PS), komt de politiezone West 200 politiemensen tekort. Bovendien is de drugswereld veranderd en veroorzaken een toename aan wapens en geld ook meer geweld, klinkt het.
Molenbeek na twaalfde schietpartij: ‘Aard van drugswereld is veranderd’
Lees ook: Oppositie zorgt voor quorum bij installatie Molenbeeks schepencollege door afwezige PS'ers
“Onze burgemeester werkt dag na dag om dit fenomeen beter te proberen begrijpen. Ook onze politie is hier elke dag mee bezig," zegt Rachid Barghouti, woordvoerder van burgemeester Catherine Moureaux (PS).
"We hebben minister Verlinden (van Binnenlandse Zaken, nvdr.) al drie keer aangeschreven dat onze politie en onze burgers in een moeilijke situatie zitten en dat ze ons met spoed moet ontvangen om het hierover te hebben." De gemeente kreeg vorige week nog een brief van de minister, maar die beantwoorde hun vragen en eisen niet. "We zullen haar dus een vierde keer aanschrijven," klinkt het.
De gemeente wil dat er wordt voldaan aan de normen die werden opgesteld in een rapport van de KU Leuven, die bepalen hoeveel politiemensen er nodig zijn per zone. Terwijl politiezone West nu recht heeft op 1.050 mensen, zouden dat er 1.250 moeten zijn, legt Barghouti uit.
Meer wapens en geld
Het geweld blijft toenemen in de gemeente, het is intussen de twaalfde schietpartij in enkele maanden. Volgens Barghouti komt dit omdat er meer wapens en geld circuleren. "Onze politie heeft dat vastgesteld. Terwijl het vroeger om enkele miljoenen ging, gaat het nu om tientallen miljoenen,” aldus de woordvoerder. “De aard van de drugswereld is namelijk veranderd. We kunnen heus wel om met kleine straatdealers, maar dit gaat veel verder."
Buurtbewoners hebben tegenwoordig bijna wekelijks te maken met een nieuwe schietpartij in hun straten. “Onze politie is elke dag op de baan om de burgers gerust te stellen. We letten er aandachtig op dat er geen burgerslachtoffers zijn, dat is echt onze grootste angst. De slachtoffers van de schietpartijen hebben altijd te maken met de drugswereld.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Justitie , schietpartij molenbeek , Catherine Moureaux , Rachid Barghouti , Annelies Verlinden