| Een protest van slachtoffervereniging Life4Brussels uit maart vorig jaar. Toen vroegen ze ook al om een centraal hulpfonds.

Nog altijd geen centraal hulploket voor slachtoffers 22 maart

EC
© BRUZZ
15/11/2019

In mei beloofde de overheid dat er één centrale plaats zou komen waar slachtoffers van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek hun hulp en uitkeringen zouden kunnen vinden. Dat centraal loket is nog altijd niet opgericht, bijna vier jaar na de aanslagen. “De procedures zijn alleen maar complexer geworden.”

Slachtoffervereniging Life4Brussels helpt de slachtoffers en hun familieleden om de juiste medische en administratieve hulp te vinden. Dat is vandaag nog altijd enorm complex, zegt een van hun advocaten Valérie Gerard: “We vragen al sinds 2017 dat er één centraal loket komt om geholpen te worden, maar er komen alleen maar meer expertisecentra en tussenpersonen bij.”

Het aantal verzekeringsagenten waar slachtoffers zich naar moeten richten kan tot acht verschillende instellingen gaan, zegt Gerard. “Arbeidsverzekeringen, reisverzekeringen, juridische dekking, financiële bijstand, nog een nieuw pensioenfonds… Als er een terugbetaling wordt afgekeurd, moeten slachtoffers al die instellingen opnieuw apart aanschrijven. En het is nog eens anders voor de slachtoffers uit Zaventem dan voor die uit Maalbeek. Terwijl het over één en dezelfde gebeurtenis gaat. Dat maakt het complex en erg zwaar voor hen.”

Gerard benadrukt dat de overheid nog altijd verschillende aanbevelingen van de parlementaire onderzoekscommissie niet heeft toegepast. “Men had ons beloofd om een centraal loket op te richten om alle informatie en hulp op één plaats te vinden. Het samenwerkingsprotocol is al in mei dit jaar getekend, maar het is nog altijd niet operationeel.”

Advocaten

Verder loopt er volgend jaar ook een belangrijke deadline af, waarvan niet alle slachtoffers op de hoogte zijn. Vanaf 15 maart 2020 zou het niet meer mogelijk zijn om de kosten van een advocaat te laten terugbetalen. “Wie geen lid is bij ons, weet dat vaak niet”, zegt Gerard. “Wie na die datum nog beroep wil doen op een advocaat, zal niet meer kunnen vragen aan de commissie voor financiële hulp om die kosten terug te vorderen. Terwijl de procedures zodanig lang en complex zijn geworden dat iedereen een advocaat nodig heeft.”

De vereniging Life4Brussels telt ongeveer 300 leden. "De informatie die wij geven, zou door de overheid zelf duidelijker gecommuniceerd moeten worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , aanslagen 22 maart 2016 , Life4Brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni