Op het Franse proces over de 39 dode Vietnamese migranten die werden aangetroffen in een koelwagen in het Verenigd Koninkrijk heeft het Openbaar Ministerie dinsdag in Parijs gevangenisstraffen tot tien jaar, boetes en definitieve verboden het grondgebied te betreden geëist voor vier Vietnamese mannen die terechtstaan voor onvrijwillige doodslag.
Openbaar ministerie in Parijs eist tot 10 jaar cel voor Vietnamese mensensmokkelaars
'Tony', 'Hoang', 'Long' en 'Thang' zagen de slachtoffers slechts als kippen die gestapeld moesten worden, pleitte procureur Alexis Liberge. Ze zijn indirect verantwoordelijk voor de dood van de migranten door bij te dragen aan een transportsysteem over het Kanaal dat niet voor mensen geschikt is, zei procureur Sarah Kahla.
Op 23 oktober 2019 werden 39 levenloze lichamen ontdekt in een koelwagen in Grays, een gemeente in het Zuid-Engelse graafschap Essex. De vrachtwagen was de avond voordien vanuit Zeebrugge richting Engeland vertrokken. Het ging om 31 mannen en 8 vrouwen uit Vietnam, tussen 15 en 44 jaar oud. Ze hadden elk meer dan 10.000 euro betaald om naar het Verenigd Koninkrijk te worden gebracht.
De slachtoffers verbleven voor de overtocht in safehouses in Parijs en in Anderlecht, van waaruit ze naar het Noord-Franse Bierne werden gebracht en in een container gestopt.
Belgisch proces
In dit dossier zijn er al rechtszaken gevoerd in het Verenigd Koninkrijk, Vietnam en in België. In ons land kreeg de leider van de bende tien jaar cel. Ook vier taxichauffeurs die de transmigranten vervoerden, werden veroordeeld voor het hof van beroep in Gent.
In totaal zijn er op het proces in Parijs, dat vrijdag afloopt, negentien beklaagden: zij staan allen terecht voor het in bende geven van hulp aan een buitenlander om op onregelmatige wijze Frankrijk binnen te komen, er te circuleren en verblijven, net als voor lidmaatschap van een criminele organisatie.
Voor de vier andere Vietnamese verdachten, van wie twee als voortvluchtig worden beschouwd, eiste het Openbaar Ministerie gevangenisstraffen tot tien jaar, boetes en het verbod om het grondgebied te betreden. Voor de andere verdachten - met de Franse, Algerijnse, Marokkaanse en Chinese nationaliteit - vroegen de aanklagers de vrijspraak wat het lidmaatschap van een criminele organisatie betreft, maar een veroordeling voor het in bende geven van hulp aan een buitenlander om op onregelmatige wijze Frankrijk binnen te komen, er te circuleren en verblijven.
Illegaal migratienetwerk
De acht taxichauffeurs waren volgens het Openbaar Ministerie hoofdrolspelers in een netwerk waarvan de reikwijdte en de gevolgen hun petje te boven gingen. Volgens de aanklagers moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de taxichauffeurs die één rit of twee ritten maakten, en zij die meerdere ritten maakten. De straffen die het Openbaar Ministerie eiste, gaan tot gevangenisstraffen van drie jaar en boetes van 10.000 euro.
Het Openbaar Ministerie herinnerde nog aan het feit dat er zonder huiseigenaren geen illegaal migrantienetwerk zou kunnen bestaan. Voor drie appartementseigenaren werd een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden en boetes van 10.000 euro geëist.
Lees meer over: Anderlecht , Justitie , Essex , mensensmokkel