| Mensenhandel komt in verschillende sectoren voor, waaronder in de bouw.

Meldpunt voor mensenhandel en structurele subsidies moeten het fenomeen indijken

JP
© BRUZZ
25/07/2022

In de strijd tegen mensensmokkel en mensenhandel heeft de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) een centraal meldpunt opgericht. Op de website www.stopmensenhandel.be kunnen slachtoffers melding maken bij de gespecialiseerde hulpcentra. "Brussel is een draaischijf voor mensenhandel en met het meldpunt willen we hier iets aan doen," zegt Van Quickenborne.

Dit meldpunt moet enerzijds slachtoffers sneller en adequater helpen en anderzijds criminele netwerken rond mensenhandel en - smokkel sneller blootleggen, opdoeken en laten berechten. Van Quickenborne lanceerde het meldpunt bij het startschot van de Blue Heart Campagne van de Verenigde Naties, een jaarlijkse campagne tegen mensenhandel.

Mensenhandel gaat over vrouwen en meisjes die in de prostitutie worden gedwongen en seksueel worden uitgebuit, illegale tewerkstelling in de bouwsector of in de horeca en jongens en meisjes die ingezet worden als clandestiene huishoudhulp.

In ons land zijn er volgens de Global Slavery Index naar schatting 23.000 mensen het slachtoffer van uitbuiting of moderne slavernij. In Brussel ving het centrum voor mensenhandel en mensensmokkel PAG-ASA sinds de oprichting in 1994 meer dan 1.700 nieuwe slachtoffers op (cijfers uit 2019). In 2021 kreeg de vzw 500 hulpvragen binnen, waarvan zestig mensen werden opgevangen en begeleid.

Het dark number is enorm groot, denkt Van Quickenborne. Veel mensen durven mogelijk niet naar de politie te stappen of weten niet van het bestaan van de centra. Vooral in grote steden en zeker in Brussel doet het fenomeen zich voor. "We hebben heel nauw samengewerkt met spelers in Brussel, zoals PAG-ASA en Team Justitie om het platform te maken tot wat het nu is," zegt de woordvoerder van Van Quickenborne.

De website www.stopmensenhandel.be werd gelanceerd in het Engels, Frans en Nederlands. Over enkele maanden zal ook een centraal telefoonnummer 24 op 7 beschikbaar zijn om slachtoffers te begeleiden en door te verwijzen.

Structurele subsidies

In de strijd tegen mensenhandel is ook het budget voor de drie hulpcentra structureel verankerd in de wetgeving, voor een bedrag van 279.000 euro per centrum. Per centrum wordt er jaarlijks bovendien nog eens extra 50.000 euro toegekend om de algemene werking te versterken en 140.000 euro voor de aanwerving van extra personeel voor de bemanning van het callcenter van het meldpunt.

Zaterdag is Manneken Pis in het Blauw gehuld om de Blue Heart Campagne te steunen. Ook worden flyers met informatie uitgedeeld op het Europaplein aan het Centraal Station.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni