Dat de Raad van State het prostitutieverbod in Sint-Joost-ten-Node zou vernietigen, was al van meet af aan de vrees bij de oppositie. “Hoog tijd om met alle partijen rond de tafel te gaan zitten.”
Oppositie Sint-Joost: ‘Vernietiging prostitutieverbod is geen verrassing’
Het nieuwe prostitutiereglement van Sint-Joost-ten-Node werd gestemd vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, en wilde veertig ramen laten sluiten vanaf 1 januari 2019. Maar de sekswerkers gingen in beroep en haalden deze week hun slag thuis bij de Raad van State.
“Het reglement sloot het gros van de carrées zonder enige vorm van overleg of begeleiding”, zegt gemeenteraadslid Frédéric Roekens (Groen). “We vreesden toen al dat het reglement vernietigd zou worden. Bovendien zou het prostitutie nog meer de illegaliteit induwen, wat voor meer overlast op straat zorgt en het opsporen van mensenhandel bemoeilijkt.”
Volgens gemeenteraadslid Geoffroy Clerckx (MR) wilde burgemeester Emir Kir (PS) vooral stemmen winnen met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in het vooruitzicht. “Dit was een populistische, overdreven maatregel. Om mensenhandel te bestrijden zijn er doeltreffender maatregelen.”
Acceptabel maken
Zowel Roekens als Clerckx meent dat het hoog tijd is om met alle betrokken partijen rond de tafel te gaan zitten: de gemeentes Sint-Joost, Schaarbeek en Brussel-Stad, de buurtbewoners, politie, justitie en de prostitutiesector zelf.
“Uiteraard moeten er regels gerespecteerd worden op vlak van overlast, openbare zeden en hygiëne. Prostitutie uitroeien is niet de oplossing, maar we kunnen haar wel acceptabeler maken,” zegt Clerckx. “En als het om overlast gaat: veel problemen worden niet veroorzaakt door de raamprostitutie, maar door de omliggende cafés die veel te laat openblijven.”
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Justitie , Politiek , Frédéric Roekens , Geoffroy Clerckx , Emir Kir , raamprostitutie , Raad van State
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.