De inmiddels 23-jarige A. die medeverantwoordelijk is voor de gruwelijke dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant uit Huizingen krijgt van de Brusselse jeugdrechter geen maatregel opgelegd. “Een ‘berisping’ is de enige maatregel die wettelijk nog kan, maar die staat niet in verhouding tot de feiten. De enige andere mogelijkheid is een uithandengeving, maar dat kan enkel als het openbaar ministerie daarom vraagt. Aangezien dit niet gebeurd is, wordt het dossier zonder meer afgesloten”, aldus de jeugdrechter in haar vonnis. De tweede dader, 12 jaar oud op het moment van de feiten, kreeg wel nog een berisping.
Oudste dader van dood 14-jarige Priscilla Sergeant gaat vrijuit
De 14-jarige Priscilla Sergeant werd op 20 juli 2012 dood aangetroffen in een veld in Dworp. Ze werd de avond voordien urenlang op gruwelijke wijze gepest en liet daarbij het leven door een buurman en twee buurjongens. "Priscilla was bijzonder kwetsbaar en ze werd door de daders op de meest vernederende wijze verbaal en fysiek vernederd," sprak de jeugdrechter.
Zo kreeg Priscilla tabasco in de mond, werd ze besmeurd met ketchup en hondenpoep en werd ze verplicht urine te drinken van A., de oudste van de toen minderjarige daders. “Ze kreeg ook slagen op het hoofd en moest verschillende pillen slikken, die haar suf maakten”, aldus de jeugdrechter. “Daarna masturbeerde J. (de toen 12-jarige dader) op haar lichaam.”
Toen de jongens en de buurman de middag daarna het levenloze lichaam van het 14-jarige meisje aantroffen in de zetel, besloten ze haar te dumpen. Ze reden naar Dworp en lieten haar lichaam achter in een veld, waar ze enkele uren later werd gevonden. Het duurde uiteindelijk een maand vooraleer de 46-jarige buurman en de toen 12- en 16-jarige buurjongens werden opgepakt.
De veertiger beroofde zich in de loop van het onderzoek van zijn leven en heeft zich nooit moeten verantwoorden voor de daad van Priscilla. “De verdachten spraken onder elkaar af wat ze tegen de politie gingen vertellen," vervolgde de jeugdrechter.
'Berisping staat niet in verhouding tot de feiten'
"Hoewel J. amper 12 jaar oud was, werd hij nooit gedwongen. Hij had actief en passief deelgenomen aan de pesterijen die tot de dood van Priscilla hebben geleid. Op het moment van de feiten was hij 12 jaar en had hij nood aan structuur, maar die kreeg hij thuis niet. Mede door de afwezigheid van zijn vader, die in de cel zat, werd hem geen duimbreed in de weg gelegd. Na zijn 4 jaar dat hij doorbracht in een begeleidingstehuis groeide hij uit tot een evenwichtige jongeman die nooit meer met het gerecht in aanraking is gekomen."
"A. kende daarentegen een hobbelig parcours na zijn plaatsing en kwam wel nog in aanraking met het gerecht. Gezien zijn gebrek aan empathie naar de slachtoffers en zijn houding op de zittingen, is het duidelijk dat een ‘berisping’ niet in verhouding staat tot de feiten en niet adequaat genoeg is. Daarom sluit ik het dossier voor de jeugdrechtbank af."
Pijnlijk
Dat A. daardoor vrijuit gaat, is pijnlijk voor de familie van het slachtoffer. "We zijn blij dat beide verdachten over de hele lijn schuldig werden bevonden aan onmenselijke behandeling, aanranding en slagen en verwondingen, maar dat dat voor de oudste verdachte zonder verdere gevolgen blijft, is moeilijk," zegt Pascal Quadflieg, advocaat van de vader van Priscilla.
"Ik heb op de zitting nog gepleit om hem uit handen te geven, maar het parket is daar niet in gevolgd. En de rechter kan hem enkel als een volwassene laten berechten als het parket dat vordert op de zitting. Anderzijds kan het rouwproces voor mijn cliënt nu echt beginnen, nu dit hoofdstuk is afgesloten."
Lees meer over: Justitie , priscilla sergeant , jeugdrechtbank
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.