Parket eist geen strenge straffen voor Schaarbeekse Haard

© Chris Verhaeghe - BRUZZ
12/11/2019
Updated: 12/11/2019 18.47u

Op het proces rond de dodelijke brand in 2017 waarbij een zwangere vrouw om het leven kwam, heeft het Brusselse parket een geldboete geëist tegen de Schaarbeekse Haard. Volgens het openbaar ministerie is de huisvestingsmaatschappij verantwoordelijk voor de dodelijke afloop omdat er een probleem was met de rookmelders in het gebouw. Toch bleef de substituut-procureur mild wat de straf betrof. “Met een hoge effectieve geldboete dreig ik de huurders te straffen.”

Op 17 januari 2017 brak er brand uit in een appartementsgebouw van de Schaarbeekse Haard in de Fernand Séverinstraat. Een van de bewoners, een vrouw die negen maanden zwanger was, overleefde het drama niet. Haar echtgenoot en drie andere kinderen konden gelukkig ontkomen. Het parket vervolgt de sociale huisvestingsmaatschappij voor onvrijwillige doodslag door gebrek aan voorzichtigheid en voorzorg.

De openbaar aanklager vordert een geldboete, maar gaat akkoord met een straf met uitstel. “De strafrechtelijke verantwoordelijkheid van de Schaarbeekse Haard is voor mij heel duidelijk, maar ik ben niet blind voor de moeilijke financiering en beheer van alle woningen”, aldus de substituut-procureur. “De rechtbank kan een hoge effectieve boete opleggen, maar ik vrees dat we daarmee de huurders straffen.”

Defecte rookmelders

Volgens het parket heeft de Schaarbeekse Haard een resem fouten gemaakt, die hebben geleid tot de dood van de vrouw. “In het hele gebouw was geen enkele rookmelder geïnstalleerd in gemeenschappelijke ruimtes. Van de veertien rookmelders die er wel hingen, waren er slechts vier die functioneerden naar behoren. Het ging om rookmelders die in 2005 waren geïnstalleerd en die na maximaal tien jaar moesten worden vervangen.

"De batterijen konden niet gewisseld worden, dus de bewoners waren afhankelijk van de Schaarbeekse Haard om de rookmelders te wisselen. De beheerder van het gebouw is daar meermaals over aangesproken, maar de rookmelders werden nooit vervangen. Het is duidelijk dat het slachtoffer de brand makkelijk had kunnen overleven indien de rookmelder in haar flat had gewerkt. Dat blijkt duidelijk uit het verslag van de branddeskundige.”

Volgende week krijgen de advocaten van de Schaarbeekse Haard het woord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , Schaarbeekse Haard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni