Kraakpand Sint-Joost: advocaten eisen toegang tot eten, medische zorg en rechtshulp

AD
13/03/2023
Updated: 13/03/2023 19.25u

In Sint-Joost-ten-Node is de politie sinds zondagavond massaal ter plaatse bij een gebouw dat werd gekraakt door een vrijwilligerscollectief en een zeventigtal asielzoekers. Vrijwilligers verzamelden sinds gisterenavond eten, drinken en medicijnen voor de asielzoekers, maar de toegang tot het gebouw werd hen ontzegd. De advocaten van de asielzoekers zijn intussen op weg naar de rechtbank, om via een verzoekschrift toegang te vragen tot het gebouw

De toekomstige kantoren van het Nationaal Crisiscentrum nabij het Brusselse Noordstation worden sinds zondagmiddag bezet door de asielzoekers die uit Allee du Kaai werden gezet. Gisteren en vanochtend kwamen heel wat vrijwilligers ter plaatse om de mensen in het gebouw van eten en drinken te voorzien, maar de politie verhinderde hen de toegang tot het gebouw.

'Geen eten of comfort'

Volgens Mieke Van den Broeck, advocate van enkele asielzoekers in het gebouw, mochten de asielzoekers wel naar buiten om te eten, maar mochten ze daarna niet meer naar binnen. Op sociale media circuleren verschillende beelden van de politie die poogt om allerlei (voedings)middelen buiten te houden.

“Bedoeling is om ervoor te zorgen dat mensen geen eten of comfort hebben zodat ze zelf naar buiten zouden komen”, zegt advocaat Mieke Van den Broeck gisterenavond aan BRUZZ. Van den Broeck vertegenwoordigt een aantal asielzoekers die momenteel in het pand verblijven. “Daaruit leid ik af dat er geen bevel is van de rechter om het pand leeg te maken. Dat zou mij ook verbazen, aangezien we ons momenteel in volle opvangcrisis bevinden en de federale regering elke juridische beslissing schaamteloos negeert. Het is schandalig dat men probeert om op deze manier mensen het leven zuur te maken.”

De asielzoekers en vrijwilligers zijn voorlopig niet van plan om het pand te verlaten. “Het gaat om mensen die recht hebben op opvang”, zegt Ike Teuling van vrijwilligerscollectief Collectif de soutien. "Daarom hebben we gezocht naar een pand van de federale overheid: zij werden al meermaals veroordeeld voor het niet bieden van opvang, krijgen boetes opgelegd die ze niet betalen, er wordt beslag gelegd op hun spullen,... Nu hebben wij beslag gelegd op een van hun gebouwen. We zijn niet van plan het pand te verlaten vooraleer er een fatsoenlijke oplossing komt voor deze mensen.”

Onduidelijkheid

“We begrijpen niet echt wat er aan de hand is”, zegt Marie Dutroupont, advocate van een aantal asielzoekers die in het pand verblijven. “Gisteren zijn we te weten gekomen dat er een uitwijzing zou komen, maar dat gaat gepaard met heel wat regels en procedures. De bezetters moeten gehoord worden, er moet een onderzoeksrechter worden aangesteld, de beslissing moet op het gebouw worden geplakt,... Als die procedure intussen in gang is geschoten, kunnen wij ook in beroep gaan bij de vrederechter. Probleem is dat wij niet weten of dat effectief het geval is.”

Ook Dutroupont onderstreept dat de politie niet zomaar een gebouw mag binnenvallen. “Zeker in dit geval: het gaat om een gebouw van de federale overheid, dat wordt bezet door mensen ten opzichte van wie de federale staat een plicht van opvang heeft. Als we eenmaal tot bij de rechter komen, vallen daar dus wel een aantal dingen over te zeggen. Een uitzetting door de politie zou totaal buiten de marges van de wet vallen."

Momenteel onderzoeken de advocaten in hoeverre zij al juridische stappen kunnen ondernemen. “Zo kunnen we tenminste eisen dat de mensen in het gebouw toegang krijgen tot minimale behoeften: eten, drinken, medicijnen,... Bovendien eisen we ook dat onze cliënten toegang krijgen tot contact met ons, hun advocaten", aldus nog Doutrepont.

'Pingpong'

Burgemeester van Sint-Joost Emir Kir (PS) hoopt dat de bevoegde instanties eindelijk hun verantwoordelijkheid zullen opnemen. In dat kader heeft de gemeente Sint-Joost vandaag een vergadering belegd tussen de politie, de Regie der Gebouwen en Fedasil. Volgens Magali Pratte zal Samusocial vandaag 17 plaatsen vrijhouden voor de mensen die momenteel in het gebouw verblijven.

"We zijn getuige van een echt pingpong, van bezetting naar bezetting in deze opvangcrisis die blijft aanslepen, zonder structurele oplossingen aan de horizon”, aldus Kir. “Het beheer van de opvang is een federale bevoegdheid, de bezette eigendommen behoren toe aan de federale overheid, en wij willen de impasse helpen doorbreken. Er moet snel een beslissing worden genomen over de voeding van de mensen binnen, evenals over de situatie van de mensen die moeten vertrekken en opnieuw moeten worden gehuisvest als ze aan de voorwaarden voldoen. Zonder dit is het een eindeloze keten die we niet hoeven te doorstaan."

Intussen heeft de politie toestemming gegeven om eten en materiaal naar binnen te brengen.

Advocaten onderweg naar de rechtbank

Rond 14.00 uur vanmiddag liet Mieke Van den Broeck weten dat de advocaten van de asielzoekers op weg zijn naar de rechtbank, om via een verzoekschrift toegang te vragen tot het gebouw. “We willen een verzoekschrift indienen om te kunnen garanderen dat de mensen in het gebouw ten allen tijde toegang hebben tot eten, medische zorgen en rechtshulp. Want ook ons - de advocaten - wordt de toegang tot het gebouw ontzegd”, aldus Van den Broeck.

De kans dat het vandaag nog tot een uitzetting komt, schat de advocate eerder laag in. “Maar we verschieten nergens meer van. De afgelopen maanden hebben we gezien hoe procedures en het recht met de voeten worden getreden. Men heeft genoeg gebouwen, men heeft genoeg personeel, het enige waar het aan ontbreekt is politieke wil. Het is hoog tijd dat er een einde komt aan deze situatie, want dit is gewoon onmenselijk.”

Vrijwilligers zetten een tentje op met ontbijt voor de asielzoekers.

De politie verzamelt momenteel al het eten en drinken buiten het gebouw, om het vervolgens in een keer naar binnen te brengen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni