Politievakbond NSPV vraagt het ontslag van federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, na de dodelijke steekpartij van donderdagavond in Schaarbeek. Daarbij kwam een 29-jarige politie-inspecteur om het leven. Van Quickenborne liet al weten dat hij dat niet van plan is op te stappen.
Politievakbond vraagt ontslag Van Quickenborne na steekpartij in Schaarbeek
De dader van de steekpartij in Schaarbeek bleek bekend te zijn bij de veiligheidsdiensten. Niet alleen stond hij op de lijst van OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, de man zat eerder al enkele jaren in de cel en had zich op de ochtend van de feiten al aangeboden op een politiebureau in Evere. Daar maakte hij een verwarde indruk, sprak over haat tegen de politie en vroeg om psychologische begeleiding.
Een parketmagistraat oordeelde dat de procedure voor gedwongen opname niet mogelijk was, omdat de man zich vrijwillig wou laten begeleiden. De politie bracht hem daarop naar de psychiatrische afdeling van het universitair ziekenhuis Saint-Luc, maar daar vertrok hij uiteindelijk weer, nog voor hij psychiatrisch onderzocht kon worden.
Politievakbond: 'Geweld tegen politie niet serieus genomen'
De politievakbonden zijn woedend over het verloop van de feiten en menen dat geweld tegen de politie nog steeds niet serieus genomen wordt. De NSPV, de grootste politievakbond van het land, eist nu zelfs het ontlsag van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.
Die laatste reageerde intussen in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat hij niet van plan is een stap opzij te zetten. “Ik zet me elke dag in voor de veiligheid van onze samenleving, van onze magistraten en van onze politiemensen,” aldus de minister, die zegt geshockeerd te zijn “door wat er deze week gebeurd is in Brussel. Voor mij is het allerbelangrijkste nu dat de absolute waarheid aan het licht komt.”
Ook Open VLD-voorzitter Lachaert reageerde zaterdagvoormiddag op de roep om ontslag. "Na de schok zijn emoties begrijpelijk," tweette hij. "De feiten van deze week moeten uitgeklaard worden. Ging er iemand in de fout in de hele keten? Alles moet naar boven. Wat wel niet kan: vakbonden die via sociale media een persoonlijke hetze voeren tegen Vincent Van Quickenborne. Kan het alsjeblieft beschaafd?", schreef hij.
Van Quickenborne: 'Nultolerantie tegen politiegeweld'
Dat politiegeweld niet ernstig genomen wordt, klopt ook niet volgens Van Quickenborne. “In november 2020, kort na de start van mijn termijn als minister, heb ik een nultolerantierichtlijn voor politiegeweld ingevoerd. Zodra er geweld gepleegd wordt waardoor een agent één dag arbeidsongeschikt is, wordt de zaak niet meer geseponeerd.”
Op het verloop van de feiten van donderdagavond, kon de minister niet verder ingaan, omdat het onderzoek nog loopt. Wel benadrukte hij dat de man eerst zelf om hulp had gevraagd.
“Hij heeft zichzelf eerst aangeboden. Iemand die een aanslag wil plegen, doet dat niet. Het parket heeft dan de inschatting gemaakt om hem naar de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis te brengen. Wat daar precies gezegd of gebeurd is, maakt nog deel uit van het onderzoek. Daarover kan ik voorlopig niet meer kwijt, eerst moeten alle betrokken partijen gehoord worden.”
Maandag is er in de Kamer een extra zitting van de gemeenschappelijke commissie Binnenlandse Zaken en Justitie, naar aanleiding van de aanval.
Steekpartij Schaarbeek
Lees meer over: Schaarbeek , Justitie , Veiligheid , Steekpartij Schaarbeek , Aarschotstraat , Vincent Van Quickenborne , mesaanval agent