Het Brusselse hof van assisen houdt donderdag een voorbereidende zitting voor het proces over de aanslag op het Joods Museum. De identiteit van de twee beschuldigden, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, wordt gecontroleerd en het hof beslist, in overleg met de partijen, welke getuigen zullen opgeroepen worden. Voor het proces gelden strenge veiligheidsmaatregelen.
Proces aanslag Joods Museum: Justitiepaleis wordt versterkte burcht
De aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014 eiste vier mensenlevens. Een stel Israëlische toeristen, Emanuel (54) en Miriam (53) Riva, en de Française Dominique Chabrier (66), vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni. De gewelddadige schietpartij duurde amper 82 seconden.
Een week na de aanslag werd de vermoedelijke schutter opgepakt, Mehdi Nemmouche, en in de maanden nadien nog een tweede verdachte, Nacer Bendrer. In april besliste de kamer van inbeschuldigingstelling dat Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer voor het Brusselse assisenhof moesten terechtstaan voor hun beweerde aandeel in de aanslag.
Dat proces gaat op 7 januari van start met de loting van de 12 juryleden en de 12 vervangende juryleden.
Verkenningsronde
Volgens diverse media, en ook nieuwe camerabeelden die de RTBF woensdag publiceerde, had Nemmouche een dag voor de aanslag het Joods Museum bezocht in kostuum. Onderzoekers keken lange tijd over de beelden, tot hen opviel dat de fysieke verschijning van de man overeenkwam met die van de schutter.
Ook uit zijn haarkleur, -snit en -implantatie zouden onderzoekers concluderen dat Nemmouche de man in het kostuum was die een dag eerder kwam verkennen. Bij zijn arrestatie, zes dagen later, droeg de Brusselaar bovendien hetzelfde maatpak. Er werden ook foto's ontdekt, waarop Nemmouche met wapens op zijn kamer in Molenbeek poseert.
Versterkte burcht
Nemmouche, die de feiten ontkent, zit sinds enige tijd in de gevangenis van Leuze-en-Hainaut. Zijn vermoedelijke medeplichtige Bendrer zit in Frankrijk in de cel voor andere feiten. Beide mannen worden naar een gevangenis in het Brusselse overgebracht voor de duur van het proces.
Dat proces zal onder strenge veiligheidsmaatregelen plaatsvinden. Zowel de parking als de straten rond het justitiepaleis zullen afgesloten worden en de toegang tot het paleis en het proces wordt streng gecontroleerd. Rondom het Justitiepaleis geldt een parkeerverbod, overal staan dranghekken en zo’n 150 politieagenten zijn stand-by.
Dagen de beschuldigden op?
Nochtans is de kans reëel dat geen van beide beschuldigden donderdag (start van het proces om 9 uur) komt opdagen. Ze worden er wel verwacht in het bijzijn van hun advocaten. Ook de familie van de vier slachtoffers, die zich burgerlijke partij heeft gesteld, zal op de zitting zijn, net als hun advocaten. Daarnaast hebben ook het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) en de Association Française des Victimes du Terrorisme zich burgelijke partij gesteld, net als Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.
De volgende fase in het proces is de samenstelling van de jury, die op 7 januari zal plaatsvinden. 200 burgers zijn daarvoor uitgeloot en uit hen zullen de 12 juryleden en de 12 vervangende juryleden geloot worden. Op 10 januari neemt het proces dan echt zijn aanvang, voor een periode van zes tot acht weken.
Aanslag Joods Museum
Lees meer over: Brussel-Stad , Justitie , Aanslag Joods Museum , Mehdi Nemmouche , aanslag Joods Museum , Sébastien Courtoy
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.