Zo'n 30 roma protesteerden woensdagmiddag voor het Brusselse justitiepaleis. Ze eisen hun caravans terug. Die werden dinsdag in beslag genomen door de politie, tijdens een grootschalige actie tegen oplichters.
Roma willen hun inbeslaggenomen caravans terug
De roma protesteerden tussen 14u en 16u voor het justitiepaleis. Onder hen mannen, vrouwen en kinderen, de betoging verliep vreedzaam. "Het is niet omdat er enkele oplichters tussen zitten, dat we allemaal gestraft moeten worden", citeert La Capitale een boze woonwagenbewoner. Een ander spreekt van discriminatie.
De belangrijkste eis van de actievoerders: "Geef ons onze caravans terug." De inbeslagname van de woonwagens staat voor hen immers gelijk aan dakloosheid. "Wij zijn arme mensen, die niet kunnen lezen of schrijven. Wij hebben kinderen en staan nu op straat."
Buit van 6,5 miljoen
Woensdag bracht het federaal parket ook de resultaten van de grootscheepse actie waarbij de caravans in beslag genomen werden, naar buiten. Meer dan 1.000 politieagenten waren betrokken bij de actie, waarbij zo'n 200 huiszoekingen werden uitgevoerd, onder meer op woonwagenkampen in Anderlecht.
De criminele organisatie van oplichters die daarmee werd opgerold zou minstens 620 slachtoffers hebben gemaakt en minstens 6,5 miljoen euro hebben buitgemaakt. In totaal werden 52 personen opgepakt, van wie er al 24 onder aanhoudingsbevel werden geplaatst. Het gaat voornamelijk om Fransen en Belgen. Ze werden in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie en oplichting. 90 caravans, 91 wagens en 34 huizen, villa's en flats werden in beslag genomen, net als 1 miljoen euro cash. In Frankrijk nam het gerecht ook een terrein in beslag.
Betalen via app
Het onderzoek naar de criminele organisatie ging bij het federaal parket in oktober 2018 van start, maar de voorbije twee jaar zou de organisatie meer dan 620 feiten gepleegd hebben. De daders gingen daarbij veelal op dezelfde manier te werk. Ze namen contact op met mensen die hun wagen te koop aanboden op het internet, en dan voornamelijk op de site Autoscout24, en stelden voor die te kopen. De zogenaamde kopers deden daarbij niet moeilijk over de prijs en betaalden soms een voorschot in cash.
"Vervolgens werd voor de ogen van de verkoper een valse overschrijving uitgevoerd, op een tablet of een smartphone", zegt Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het federaal parket. "Zodra het vertrouwen van het slachtoffer gewonnen is, nemen de kopers het voertuig mee. Het slachtoffer houdt vaak nog een sleutel en de documenten van het voertuig." Dat voertuig werd dan zeer snel overgebracht naar het buitenland. Pas na enkele dagen ontdekten de slachtoffers dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort, maar dan was het voertuig vaak al verdwenen.
90 caravans in beslag genomen
Naast de woonwagenkampen, werden ook in 21 woningen en opslagplaatsen in onder meer Anderlecht, Sint-Pieters-Leeuw Dworp, Steenokkerzeel, Asse, Evere en Vilvoorde huiszoekingen uitgevoerd, net als in banken in Anderlecht, Sint-Pieters-Leeuw, Vilvoorde, Diegem, Jette en Vorst. Daar nam de politie de inhoud van een aantal bankkluizen in beslag.
De Franse Gendarmerie zette eveneens de grote middelen in rond 7 sites die zich in de nabijheid van de Frans-Belgische grens bevinden, om verplaatsingen tussen de twee landen te beperken. "De operatie had enerzijds tot doel de goederen in beslag te nemen die zouden gediend hebben om de misdrijven te plegen," gaat de parketwoordvoerder verder, "en anderzijds de goederen waarin het gestolen geld werd geïnvesteerd.
Meer bepaald werden er gisteren 90 caravans, 91 voertuigen, 34 onroerende goederen, voornamelijk huizen, appartementen en villa's, 23 luxehorloges en 1 miljoen euro in beslag genomen." Daarnaast nam de politie ook een automatisch wapen, verschillende handvuurwapens en ettelijke geweren in beslag.
"In totaal werden er 52 mensen van hun vrijheid beroofd, van wie enkelen reeds werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter", aldus nog parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt. "24 personen werden reeds onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld van onder andere lidmaatschap van een criminele organisatie en oplichting. De meesten hebben de Franse of Belgische nationaliteit. De jeugd- en familiesecties van verschillende lokale parketten werden ingeschakeld voor eventuele problemen die zich zouden voordoen met de huisvesting van families en/of minderjarigen."
Lees meer over: Brussel , Justitie , roma , zigeuners , oplichting
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.