ntuyahaga

Bernard Ntuyahaga werd in 2007 veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de moord op de tien Belgische para's

Schuldige moord op Belgische para's zou naar Denemarken willen

© Belga
10/08/2018

De Rwandese ex-majoor Bernard Ntuyahaga wil naar Denemarken overgebracht worden, waar hij familie heeft. Dat verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) donderdagavond in Terzake. In dat geval zou Denemarken over zijn asielaanvraag moeten beslissen.

Ntuyahaga, die in 2007 door het hof van assisen tot twintig jaar cel veroordeeld werd voor zijn aandeel in de moord op tien Belgische para's in Kigali in 1994, heeft zijn celstraf (voorhechtenis meegerekend) volledig uitgezeten en heeft na zijn vrijlating uit de gevangenis in België asiel aangevraagd. De man verblijft nu in een gesloten centrum in ons land.

Maar volgens Francken in Terzake heeft hij de wens uitgesproken om naar Denemarken overgebracht te worden, waar leden van zijn familie verblijven. In het kader van de Dublin-procedure hebben de Belgische autoriteiten contact opgenomen met hun Deense collega's om te kijken hoe zo'n transfer mogelijk is. In dat geval zouden ook de Deense autoriteiten zich moeten uitspreken over zijn asielaanvraag. Francken zei nog de consternatie van de families van de slachtoffers te begrijpen. Ntuyahaga verblijft in een gesloten centrum zolang de procedure loopt, verzekerde hij.

Francken wilde zich niet over zijn asielaanvraag uitspreken, want het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) beslist onafhankelijk, klonk het. Maar tegelijk zou volgens hem "het antwoord negatief moeten zijn", want het gaat om een oorlogsmisdadiger. Bij een negatief antwoord moet de man in principe teruggestuurd worden naar Rwanda. Maar de toepassing van artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dreigt die uitwijzing te bemoeilijken, als blijkt dat de ex-militair in Rwanda onmenselijk zou worden behandeld. Als extremistische Hutu in een land waar die groep bijna een miljoen slachtoffers maakte, is die kans niet denkbeeldig.

"Ik wil hier duidelijk maken dat deze man niet vrij is en dat ik alles ga doen wat ik kan opdat hij niet zou worden vrijgelaten op Belgisch grondgebied en teruggestuurd zou worden naar de plaats waar hij vandaan komt", zei Theo Francken nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Justitie , Samenleving , Bernard Ntuyahaga , Rwanda , para's

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni