In Brussel zijn de voorbije vijf jaar meer dan 7.500 bedrijven ontbonden. Dat meldt de krant L'Echo zaterdag. Volgens de krant gaat het om een positief signaal dat criminele organisaties hun spookbedrijven verhuizen uit de hoofdstad. Velen hevelen de zetel van hun frauduleuze bedrijven echter over naar andere regio's, hoofdzakelijk Vlaanderen.
Spookbedrijven vluchten uit Brussel
Lees ook: Ondernemingsrechtbank behandelt opvallend weinig faillissementen: ‘Niet meer begrijpelijk’
Sinds 2019 heeft de Franstalige ondernemingsrechtbank in Brussel 7.533 ondernemingen ontbonden. De cijfers gaan voortdurend de hoogte in en bereikten in 2023 een piek: 2.313 bedrijven werden ontbonden. Ook bij de Nederlandstalige rechtbank neemt het aantal zaken toe. Volgens de laatste beschikbare cijfers werden in 2022 760 bedrijven ontbonden.
De resultaten zijn volgens politionele en gerechtelijke bronnen te danken aan de oprichting van het platform "Company dumping" in 2018. Een aantal overheden bundelde toen de krachten om grote kuis te houden onder de spookbedrijven, die door misdaadbendes worden gebruikt voor sociale fraude en het witwassen van drugsgeld.
"In 2019 zat Brussel met een enorm probleem, met ongeveer 10.000 spookbedrijven. Vandaag is het aantal slapende bedrijven zeer klein," weet Paul Dhaeyer, voorzitter van de Franstalige ondernemingsrechtbank.
Dat de criminele organisaties hun spookbedrijven verhuizen naar Vlaams-Brabant of Waals-Brabant, bleek onlangs nog in Sint-Pieters-Leeuw, waar op één adres meer dan 400 spookbedrijven werden ontdekt.
Lees meer over: Brussel , Justitie , spookbedrijven , ondernemingsrechtbank