Nu het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 eindelijk begonnen is, voelen de slachtoffers van de aanslagen zich nog steeds in de steek gelaten door de Belgische staat. Dat meldt het advocatencollectief Life4Brussels donderdag. Het laakt opnieuw dat er nog steeds geen sprake is van de oprichting van een garantiefonds om de slachtoffers te vergoeden.
Terreurproces: slachtoffers 'staan verzwakt aan de start van proces'
Lees ook: Opschorten van overlevering van Abdeslam naar Frankrijk was niet wettelijk, stelt Cassatie
Life4Brussels is een collectief van 14 advocaten die de slachtoffers van de aanslagen vertegenwoordigen tijdens het proces van de aanslagen, maar hen ook steunen bij de gerechtelijke procedures en activiteiten aanbieden om slachtoffers samen te brengen.
De organisatie telt ongeveer 600 leden, van wie er zich momenteel 295 burgerlijke partij hebben gesteld. Life4Brussels zorgt ervoor dat de slachtoffers niets van de advocatenkosten moeten betalen. Via de Commissie voor Financiële Hulp aan de Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden kan elk slachtoffer tot 12.000 euro aan advocatenkosten terugbetaald krijgen.
Door het werk te verdelen onder 12 advocaten liggen de kosten bovendien veel lager dan wanneer elk slachtoffer een advocaat onder de arm moet nemen. De organisatie krijgt ook subsidies van de Franse Gemeenschap.
De slachtoffers staan verzwakt aan de start van het aanslagenproces, zegt meester Valérie Gerard. "Ze zijn verzwakt door de procedures, waardoor ze hun vertrouwen verliezen."
Zo kregen de slachtoffers na de aanslagen amper uitleg over procedures rond verzekeringen, schadevergoedingen en hoe ze een statuut van slachtoffer kunnen krijgen.
Ook is er nog steeds geen sprake van een garantiefonds voor de slachtoffers, waarbij niet de verzekeraars maar de staat instaat voor de vergoedingen voor slachtoffers.
Zelfs niet in het wetsvoorstel van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) over de vergoedingen aan slachtoffers dat woensdag besproken werd in de commissie Economie, aldus Life4Brussels. De parlementaire onderzoekscommissie die de aanslagen onderzocht, adviseerde nochtans al in 2017 om zo'n commissie op te richten.
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Brussel , Justitie , Aanslagen Brussel 2016 , aanslagen 22 maart 2016 , terreurproces
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.